Το στοίχημα της e-Ελλάδας

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση ότι προωθείται μια μεταρρύθμιση που θα απαλλάσσει τους νέους γονείς από τον μαραθώνιο σε διάφορες υπηρεσίες για να ολοκληρώσουν τη ληξιαρχική εγγραφή του νεογέννητου παιδιού τους. Πλέον, αν όλα πάνε καλά, οι διαδικασίες αυτές θα ξεκινούν και θα τερματίζονται στο μαιευτήριο. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που μπορεί να μην αλλάζει ριζικά την καθημερινότητά μας, είναι όμως μια ανάσα φρέσκου αέρα στον γραφειοκρατικό κυκεώνα που σωρευτικά μας ταλαιπωρεί καθημερινά.

Βεβαίως, η ριζοσπαστικότητα αυτής της μεταρρύθμισης περιορίζεται στα ελληνικά σύνορα, καθώς εδώ μιμούμαστε τις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών και κυρίως της πρωτοπόρου Εσθονίας.

Κατ’ αρχάς, θέλω να συγχαρώ όσους από σας υποψιαστήκατε εξαρχής ότι στο άρθρο αυτό για μια ακόμη φορά θα αναφερθώ στο αγαπημένο παράδειγμα της Εσθονίας. Κοιτάζοντας όμως τα επιτεύγματα αυτής της χώρας και τον τρόπο που διαρκώς χτίζει πάνω σ’ αυτά εξελισσόμενη ολοένα και περισσότερο, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει κανείς τους εταίρους μας της Βαλτικής και να θελήσει να εφαρμόσει τις ίδιες πρακτικές και εδώ.

Για όσους ακόμη τυχόν αναρωτιούνται πώς η Εσθονία, μια χώρα που έζησε για δεκαετίες κάτω από σκληρά ολοκληρωτικά και ξενόφερτα καθεστώτα, έφτασε να θεωρείται πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη, σας παραπέμπω στο εξαιρετικό βιβλίο “Η μικρή χώρα που μπορούσε-Mart Laar: Ο Πρωθυπουργός που άλλαξε την Εσθονία από κομμουνιστικό σε φιλελεύθερο κράτος” που κυκλοφόρησε από τον Φιλελεύθερο σε συνεργασία με το ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.

Σήμερα, αφού η Εσθονία έχει στο παρελθόν πρωτοπορήσει στο ηλεκτρονικό κράτος, στην ηλεκτρονική ψήφο, στην ηλεκτρονική υπηκοότητα, στην με ελάχιστα κλικ συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, και σε δεκάδες άλλες καινοτομίες που διευκολύνουν απείρως τη ζωή πολιτών και επιχειρήσεων, εισάγει ένα πρόγραμμα εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης σε κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες με στόχο η χώρα να γίνει γρήγορα πρωταγωνιστής σ’ αυτό το κρίσιμο πεδίο. Κάτι που φαίνεται μάλλον βέβαιο, αν κρίνει κανείς ότι ήδη, παρά το μικρό της μέγεθος και πληθυσμό, φιλοξενεί την έδρα τεσσάρων εταιριών με αξία που ξεπερνά το 1 δις δολάρια - τις Skype, Transferwise, Taxify, και Playtech.

Η Εσθονία λοιπόν τρέχει χωρίς φρένα προς το μέλλον. Εμείς στην Ελλάδα, χαιρόμαστε που θα γλιτώσουμε από την ταλαιπωρία του ληξιαρχείου. Κάτι είναι κι αυτό, κυρίως γιατί καταδεικνύει τη βούληση να ακολουθήσουμε, έστω με τους δικούς μας ρυθμούς, το λαμπρό εσθονικό παράδειγμα. Ας ελπίσουμε ότι κυοφορείται κάτι το θετικό και για τη δική μας χώρα.