Στο ρακόμελο όλα εύκολα είναι

Του Αντώνη Πανούτσου

Το Koumoundourou Storm ξεκίνησε με την στοιχειωμένη κρύπτη του ΚΕΕΛΠΝΟ. Κρυμμένη πίσω από ένα νοβοπάν, με πόρτα και πόμολο για να ανοίγει. Με ένα θησαυρό από έγγραφα που στην εύλογη ερώτηση γιατί δεν είχαν καταστραφεί η απάντηση ήταν «τα στοιχεία κρατήθηκαν γιατί χρησιμοποιούνται σε εκβιασμούς» το ΚΕΕΛΠΝΟ έγινε ο πρώτος φορέας του δημοσίου  που εκβιάζει αυτούς που λάδωσε. Μια υπόθεση για «στοιχεία που οι αρμόδιες αρχές αναζητούσαν από το Νοέμβριο του 2015» που η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ έλεγε «ότι έχουν κατασχεθεί σε προηγούμενες έρευνες» και που «η ζημιά είναι πολύ μεγάλη αλλά συνέχεια βγαίνουν καινούργια στοιχεία και δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί». Μέχρι λοιπόν να εκτιμηθεί κάτι καινούργιο έπρεπε να βρεθεί.

Το πάγιο αίτημα της διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας. Το οποίο η πρώτη κυβέρνηση αριστερά έκανε συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας. Με κοινή εταιρία για εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας που σύντομα θα πάρει ΑΦΜ και θα ξεκινήσει τις εργασίες. Άλλο ότι υπολογίζω μέσα στο επόμενο 48ωρο να έχει βρεθεί κάτι καινούργιο για να απασχολήσει το κοινό. Ας πούμε μια χειροτονία του Γαβρόγλου ή να γίνει η αρχιεπισκοπή Αθηνών συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ  

Το κοινό στοιχείο στις δύο υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και την συμφωνία εκκλησίας κράτους είναι η προχειρότητα. Η προχειρότητα που χαρακτηρίζει κάθε κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που βγάζει συνεχώς «σκάνδαλα» και «επιτυχίες» επειδή αμέσως βγαίνει που η ανικανότητα του τα ακυρώνει. Και υπάρχει λόγος.

 Αντίθετα με τα νταραβέρια στην οικονομία και τα υπουργεία που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βασιστεί στο βαθύ ΠΑΣΟΚ στην επικοινωνία βασίζεται στους παλιά φρουρά. Στο 4% του ρακόμελου και τις επιλογές του. Το αποτέλεσμα είναι οι επικοινωνιακοί χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ να γίνονται με κανόνες αλληλέγγυου στεκιού.  «Να ζητήσουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος». «Να κάνουμε τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας».  Θέματα που θα απασχολούσαν κάθε κυβέρνηση που είχε η Ελλάδα για μήνες αλλά η παρέα του Τσίπρα  μπορούσε να λύσει με τρία καραφάκια ρακόμελο.  

Από την στάση του Τσίπρα στο Παρίσι μέχρι την επίσκεψη του Νίκου Παππά με τον κύπριο δικηγόρο στην Βενεζουέλα και την Novartis όλα τα φοβερά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ είναι του ρακόμελου. «Ρε συ δεν θα ήταν φοβερό να πάμε…». «Εγώ έχω ένα καλύτερο. Σκέψου να είχαμε βρει ένα κρυφό δωμάτιο που…». Χωρίς να υποχρεώνεται εκτός από το να πει την ιδέα του κανείς να κάνει τίποτα  την υποχρέωση να κάνει τίποτα. Η μετακόμιση από το ρακόμελο στο Μαξίμου έδειξε την πλήρη απειρία του ΣΥΡΙΖΑ να χειριστεί πραγματικές καταστάσεις. .

Σε τόσο τραγικό επίπεδο που στο θέμα της ημέρας, την συμφωνία κυβέρνησης – εκκλησίας, το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΡΤ έβγαλε δήλωση από τον Προκόπιο μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.  Ο οποίος ευτυχώς στηρίζει την συμφωνία. Αλλά δυστυχώς από τον ουρανό που αποδήμησε το καλοκαίρι του 2017.

Μόνο που η αρρώστια του σχεδιασμού του ρακόμελου μοιάζει κολλητική. Χθες το μεσημέρι βλέποντας τους ιερείς να έχουν επαναστατήσει, τον μητροπολίτη Καλαβρύτων να μιλάει για προδοσία ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος το μάζεψε «Άλλο η συμφωνία, άλλο η πρόθεση για συμφωνία». Πολύ αργά όμως για τον χώρο της εκκλησίας, που το «πρόσωπο» είναι το παν.

Πριν χρόνια ένας φίλος που έκανε εκκλησιαστικό ρεπορτάζ μου είχε πει μια ιστορία. Πριν χρόνια ένας αρχιεπίσκοπος Αθηνών είχε φέρει ένα σοβαρό θέμα στην Ιερά Σύνοδο για συζήτηση. Λίγο πριν την συζήτηση είδε ότι τα κουκιά δεν του βγαίνανε και θα έχανε την ψηφοφορία. Ζήτησε να κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο για να εγχειριστεί για σκωληκοειδίτιδα. Και στο νοσοκομείο ζήτησε να τον εγχειρήσουν πραγματικά. Αφού «Τους ξέρω αυτούς. Θα σηκώνουνε το σεντόνι για να δουν αν την έχω κάνει πραγματικά». Μόνο από κολλητικό ιό γίνεται ο Ιερώνυμος που είχε τέτοιους προκατόχους να κάνει συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.