Στις 7 Ιουλίου μπαίνουμε σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης

Στις 7 Ιουλίου μπαίνουμε σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης

Της Ελένης Δ. Μαυρόγαλου*

Σε παγκόσμια κλίμακα ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες, αποτελώντας παράλληλα τον πλέον σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και πηγή απασχόλησης.

Στην ελληνική οικονομία των χρόνων της κρίσης, ο τουρισμός αποτέλεσε τον βασικότερο πυλώνα εισροής εσόδων. Έναν πυλώνα που, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στηρίζεται στην υπερπροσπάθεια του ιδιωτικού τομέα να σταθεί όρθιος, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αφαιμάξει τους επιχειρηματίες του κλάδου, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες της. Η φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης της «Πρώτης φοράς Αριστερά», αδιαμφισβήτητα, οδήγησε στον στραγγαλισμό των υγιών οικονομικά τουριστικών επιχειρήσεων, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο.

Η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επανατοποθετεί τον τουρισμό στη θέση που του αξίζει. Με άμεσες ενέργειες επαναφέρει το «τρένο» σε τροχιά ανάπτυξης. Η δημιουργία σταθερού φορολογικού καθεστώτος, η μείωση του φόρου εισοδήματος, η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση του φόρου διαμονής, αποτελούν τα πρώτα οικονομικά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων επαγγελματιών του τουρισμού. Προσφέρουν μία άμεση ώθηση στην ανταγωνιστικότητα των τιμών του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος μας, ιδίως έναντι άλλων ανταγωνιστικών χωρών (π.χ Τουρκία).

Πέραν, όμως, των απαραίτητων ως άνω μέτρων φορολογικού εξορθολογισμού, απαιτείται ένας κοινός μακροχρόνιος στρατηγικός σχεδιασμός δράσεων και ενεργειών, που θα εδραιώσουν τον τουρισμό σε βάθος δεκαετιών. Μεταξύ των βασικών αξόνων του στρατηγικού αυτού σχεδιασμού οφείλουν να είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός, η δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως ο συνδυασμός τουριστικής εμπειρίας με παραγωγικές, πολιτιστικές δραστηριότητες, καθώς και η στοχευμένη προβολή και προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος.

Αυτό, όμως, που θα επιφέρει, κατά την άποψή μου, τη σημαντικότερη σταθερά για μακροχρόνια ανάπτυξη, είναι η δια βίου επιμόρφωση των επαγγελματιών του τουρισμού. Για την επίτευξη αυτής, απαιτείται η σύσταση νέων ανώτατων σχολών τουρισμού στα νησιά μας, η εκπαίδευση στις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, η διοργάνωση τακτικών πολυθεματικών σεμιναρίων με συνέργειες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και η ίδρυση τμημάτων τουριστικής έρευνας.

Σε όλα αυτά, καθοριστικά θα συμβάλει και η ενεργοποίηση τουριστικού παρατηρητηρίου από την κεντρική διοίκηση, προκειμένου να εκδίδονται, σε ετήσια βάση, στατιστικά στοιχεία για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των αποτελεσμάτων, ούτως ώστε όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου να έχουν πλήρη εικόνα των προσπαθειών τους για την περαιτέρω εξέλιξή τους.

Οφείλουμε όλοι να μην εφησυχάζουμε και να σταθούμε αρωγοί στους επαγγελματίες του κλάδου, να εδραιώσουμε την τουριστική μας βιομηχανία, πέρα και πάνω από συγκυριακές μεταβολές, καθιστώντας την αιχμή του δόρατος της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες. Στις 7 Ιουλίου θα ολοκληρωθεί με την ψήφο των πολιτών η πολιτική αλλαγή που τόσο χρειάζεται η χώρα για να έρθει η ανάπτυξη και η ευημερία για όλους.

*Η κ. Ελένη Δ. Μαυρόγαλου είναι υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Τετάρτης 12 Ιουνίου