Στη Ρουμανία ανοίγουν τα προγράμματα για επενδύσεις. 10 + 1 απαντήσεις

Στη Ρουμανία ανοίγουν τα προγράμματα για επενδύσεις. 10 + 1 απαντήσεις

Του Ηλία Παπαγεωργιάδη*

Την ώρα που στην Ελλάδα «γίνονται όλα όσα ζούμε», μετά το Πάσχα η Ρουμανία επιταχύνει περαιτέρω, ανοίγοντας το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης επενδύσεων και κατάρτισης στη ΝΑ Ευρώπη, με πολλά και διαφορετικά προγράμματα που συνολικά προσφέρουν ενισχύσεις αρκετών δισ. ευρώ.

Το θέμα παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο για όσους «κοιτούν» ευκαιρίες επένδυσης σε άλλες αγορές, με πιο απλές διαδικασίες και χαμηλή φορολογία, όσο και για αυτούς που συγκρίνουν και βγάζουν συμπεράσματα.

1. Τι σημαίνει «ανοίγουν τα προγράμματα»;

Τελείωσε ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, οι οδηγοί έχουν γραφτεί και εγκριθεί και απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για να ανακοινωθούν και να ξεκινήσουν οι υποβολές των επενδυτικών προτάσεων. Οι κοινωνικές ομάδες συμμετείχαν ουσιαστικά στον διάλογο, με προτάσεις και αλλαγές που υιοθετήθηκαν.

2. Τι είδους επενδύσεις επιδοτούνται και με τι ποσά;

Εκατοντάδες διαφορετικές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις θα επιδοτηθούν. Μεταξύ αυτών:
· Νέες εταιρείες εντός αστικού ιστού με ποσά ως 85.000 ευρώ και 100% επιδότηση.
· Νέες και υπάρχουσες εταιρείες εκτός πόλεων για κάθε είδους αντικείμενο (και παροχή υπηρεσιών) με ποσό ως 200.000 ευρώ και 90% επιδότηση.
· Νέες και επέκταση υπαρχουσών επενδύσεων στον αγροτικό τομέα (θερμοκήπια, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, φάρμες με ζώα κλπ) με ποσό ως 2.000.000 ευρώ και 50 – 90% επιδότηση (70% θεωρείται εφικτό).
· Επιδότηση νέων επενδύσεων στην παραγωγή βιολογικών τροφίμων με ποσό ως 2.000.000 ευρώ και 90% επιδότηση.
· Νέες και επέκταση υπαρχουσών επενδύσεων σε άλλους παραγωγικούς κλάδους, με ποσό ως 1.000.000 ευρώ και 50% επιδότηση.
· Νέες μονάδες βιομάζας και βιοαερίου, με ποσό ως 9.000.000 ευρώ και 60% επιδότηση.
· Μεγάλες επενδύσεις άνω των 10.000.000 ευρώ (χωρίς άνω όριο), με 35% ως 50% επιδότηση.
· Δεκάδες διαφορετικά προγράμματα κατάρτισης, με επιδοτήσεις από 50 – 98%.

3. Πόσο εύκολα κάνεις εταιρεία / υποβάλλεις φάκελο;

Για να κάνει κάποιος μία εταιρεία στη Ρουμανία, απαιτούνται 3 υπογραφές στον συμβολαιογράφο (1 ώρα) και άλλη 1 ώρα στην τράπεζα για να ανοίξεις λογαριασμό. Φεύγεις και σε 4 - 5 μέρες ο συνεργάτης σου σε ενημερώνει ότι ιδρύθηκε. Όποιος ξέρει πού θέλει να επενδύσει μπορεί πολύ γρήγορα να ετοιμάσει τον φάκελο μαζί με (καλούς) μελετητές και να υποβάλλει πρόταση εντός 2 - 3 μηνών, ανάλογα με το έργο.

4. «Στόχος είναι το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό επιδότησης; Πού πουλάω;»

Μάλλον όχι. Όπως λέει και ένας από τους κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες στη χώρα, «στόχος είναι να φτιάξω μία νέα μονάδα με το μικρότερο δυνατό κόστος λειτουργίας, έτσι ώστε να είμαι ανταγωνιστικός. Συχνά η μέγιστη επιδότηση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και μας κατευθύνει σε λάθος δρόμο».
Ανάλογα με το προϊόν, πουλάμε στην τοπική αγορά (που δυναμώνει συνέχεια), την Ελλάδα ή το εξωτερικό.

5. «Πόσο γρήγορα θα εγκριθεί μία πρόταση; Γιατί ξέρω περιπτώσεις που…»

Στα αγροτικά προγράμματα και τις μεγάλες επενδύσεις μιλάμε για 6 - 10 μήνες από την υποβολή ως την υπογραφή του συμβολαίου επιδότησης. Σε άλλα προγράμματα εκτιμάται ότι η περίοδος θα είναι από 4 - 6 μήνες, ενώ αλλού θα φτάσει τον 1 χρόνο. Σε γενικές γραμμές, όποιος υποβάλλει πρόταση φέτος, θα υλοποιήσει του χρόνου.

6. «Μπορούμε να επενδύσουμε χωρίς να έχουμε λεφτά;»

Όχι. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται χρήματα τόσο για την ίδια συμμετοχή στο έργο, όσο και για τους επαγγελματίες που θα δουλέψουν. Οι δημόσιες αρχές, οι τράπεζες, οι μελετητές κλπ θα ελέγξουν το αν ο επενδυτής έχει χρήματα, για να μη χάνουν τον χρόνο τους μαζί του.

7. Οι τράπεζες δίνουν χρηματοδότηση;

Στους επαγγελματίες που ξέρουν τι θέλουν και ασχολούνται σοβαρά με το θέμα, δίνουν. Καλύπτουν τόσο τμήμα της ίδια συμμετοχής (όχι όμως όλο!) καθώς και τη «χρηματοδότηση γέφυρα» (bridge financing) προκειμένου να καλυφθούμε από την κατασκευή της φάσης μέχρι τον έλεγχο και την εκταμίευση των χρημάτων.

8. «Μπορούμε να κάνουμε καμιά «ομορφιά» από αυτές που ξέρουν καλά κάποιοι από εμάς εδώ;»

Όχι. Η Ρουμανία δεν προσφέρεται για «ομορφιές» και εικονικές επενδύσεις. Τα πάντα ελέγχονται εξονυχιστικά και πριμοδοτούνται αποκλειστικά οι πραγματικές επενδύσεις. Το ρίσκο της φυλακής είναι μεγάλο και υπαρκτό. 100+ «γενναίοι» είναι ήδη μέσα, μεταξύ τους και ο πρώην «βασιλιάς της ασφάλτου», όλοι τους για «ομορφιές» κατά την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

9. «Θα πάρω τις μεγάλες επιδοτήσεις, θα έχω και χαμηλούς φόρους;»

Ναι, οι χαμηλοί φόροι (1 - 3% για εταιρείες ως 100.000 ευρώ τζίρο, 16% επί των κερδών στις άλλες εταιρείες, 5% στα μερίσματα, 9% ΦΠΑ στα τρόφιμα και 20% στα υπόλοιπα) είναι στη διάθεση όλων των επενδυτών και εταιρειών, παλιών και νέων.

10. «Γιατί έχει ενδιαφέρον το θέμα για τους Έλληνες;»

Αντιμετωπίζοντας τη Βαλκανική χερσόνησο ως μία και ενιαία αγορά, οι Έλληνες έχουν ήδη επενδύσει στη Ρουμανία περί τα 5 δισ. ευρώ και άλλα 5 δισ. σε ακίνητα, μέσα από 6.500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Σήμερα καταγράφεται εκ νέου μία σοβαρή κίνηση υγιών Ελλήνων επαγγελματιών και επιχειρηματιών που θέλουν να εκμεταλλευθούν την εμπειρία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν αναπτύξει στην Ελλάδα και να επενδύσουν σε μία χώρα που είναι μεγάλη (20 εκατ. κάτοικοι), παραδοσιακά φίλη, με κοινή κουλτούρα και μία οικονομία που «τρέχει» με 4,5 - 5% φέτος, προσπερνώντας την Ελλάδα σε ΑΕΠ το 2017.

10 + 1. «Είναι παράδεισος η Ρουμανία;»

Όχι. Είναι όμως μία χώρα που καταπολεμά τη διαφθορά στη ρίζα της (και φέτος, ήδη από το πρώτο τρίμηνο δεκάδες πολιτικοί και επιχειρηματίες οδηγήθηκαν στη φυλακή), με μία οικονομία που ανεβαίνει βασισμένη σε 54 δισ. ευρώ εξαγωγές και μεγάλο περιθώριο ανόδου. Ένας σοβαρός Έλληνας επενδυτής που θα συνεργαστεί με σοβαρούς συνεργάτες στη Ρουμανία έχει όλα τα φόντα για να κάνει τη διαφορά και να πετύχει τους στόχους του. Εκατοντάδες Έλληνες το πέτυχαν πριν από αυτόν.

Για περισσότερες ερωτήσεις και πληροφορίες:

[email protected]

* Ο κ. Ηλίας Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρίας MORE Solutions, Πρόεδρος του Ρουμανικού Σύνδεσμου Βιομάζας και Βιοαερίου και Αντιπρόεδρος της ProAgro (Ρουμανικής ΠΑΣΕΓΕΣ).