Στη φυλακή, και βαθειά

Στη φυλακή, και βαθειά

Ένα ασύλληπτο δούλεμα και μια προσβολή για 24 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες στη Μάνδρα τον Νοέμβριο είναι το πόρισμα της επιθεωρητού δημόσιας διοίκησης. Σύμφωνα με το οποίο κανένας από τους υπεύθυνους δεν πρόκειται να πληρώσει το αντίτιμο των ευθυνών του! Αντίθετα, θα συνεχίσει το εγκληματικό έργο του και θα τον πληρώνουμε κι όλας!

Η γενική επιθεωρήτρια διαπίστωσε ευθύνες για την καταστροφή από τις πλημμύρες σε αιρετούς του δήμου Μάνδρας, στο Δασαρχείο Αιγάλεω, στην Πολεοδομία Ελευσίνας, σε ιδιώτες μηχανικούς, αλλά όχι στην Περιφέρεια αμέσως! Θυμίζουμε ότι η διάδοχος του κ Ρακιντζή στη θέση της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης κ Μ.Παπασπύρου έχει κατηγορηθεί ευθέως ως συριζαία από την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το πόρισμά της, η πολεοδομία εξέδωσε άδειες για κατασκευή κτισμάτων μέσα στο ρέμα και δεν είχε καταγράψει τα αυθαίρετα στα ρέματα μετά τις πλημμύρες του 2015!

Επίσης, βρέθηκαν πάνω από 40 αποθήκες σπίτια, πρατήρια καυσίμων, αμαξοστάσια, γήπεδα, κέντρο διασκέδασης! Όλα αυτά με ευθύνες των ψηφισμένων του δήμου Μάνδρας και των διορισμένων της Πολεοδομίας Ελευσίνας, αλλά και του δασαρχείου, που καθυστερούσαν τρία χρόνια (!) να απαντήσουν αν είναι δασική η περιοχή για να γίνουν τα αντιπλημμυρικά! Σιγά μη γίνονταν!

Φυσικά, η Περιφέρεια δεν είναι άμοιρη ευθυνών, καθώς δεν πίεζε το δασαρχείο και τις άλλες υπηρεσίες για να προωθηθούν τα απαραίτητα έργα. Το θέμα, όμως δεν είναι εκεί.

Το θέμα είναι ότι ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ είναι η εικόνα σε όλους σχεδόν τους δήμους της χώρας, σε όλες σχεδόν τις πολεοδομίες και σε όλα σχεδόν τα δασαρχεία! Τα οποία δεν φαίνονται παρά μόνο μετά από καταστροφή ή τυχαία αποκάλυψη απάτης και λαθροχειρίας.

Και ποια είναι η κατάληξη; Σχεδόν όλοι οι υπαίτιοι βγαίνουν λάδι. Απ αυτό με το οποίο αμείφτηκαν.

Το αίτημα της Επιθεωρήτριας για πειθαρχικές διώξεις υπαλλήλων για το έγκλημα της Μάνδρας φέρνει μόνο γέλια. Και οργή. Η Δημόσια Διοίκηση, που προστατεύει τα παιδιά της ακόμα και σε κακουργήματα θα επιβάλει τι ακριβώς σ αυτούς τους υπάλληλους, που δεν έκαναν τίποτε άλλο από εκείνο που κάνουν οι περισσότεροι συνάδερφοί τους εδώ και χρόνια στα ίδια ή σε άλλα πόστα;

Πόσες δικογραφίες υπάρχουν για τα δασαρχεία Πάρνηθας και Πεντέλης για τις πυρκαγιές και για τα αυθαίρετα μέσα στα δάση; Πόσες για το δασαρχείο Σπετσών και Ηλείας; Πόσες για τους δήμους σχεδόν όλης της χώρας για αυθαίρετα και οικονομικές ρεμούλες; Πόσες για αρπαχτές υπαλλήλων σε πολεοδομίες και οικονομικές υπηρεσίες και σε ταμεία; Πόσες για την εκπαίδευση και τα τεχνικά έργα;

Τι απέγιναν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ, που έφαγαν εκατομμύρια από συντάξεις και εισφορές και καταδικάστηκαν από τα δικαστήρια; Έπεσε στα πιο μαλακά η ποινή τους! Και για πόσα χρόνια όοοολοι αυτοί εξακολουθούσαν και εξακολουθούν να παίρνουν το μισθό τους και τις συντάξεις τους; Πόσοι απολύονται τελικά;

Και ποιες ήταν οι πειθαρχικές ποινές για όλους όσοι πιάστηκαν στο δημόσιο ή στην Αυτοδιοίκηση να κλέβουν, να λουφάρουν, να βλάπτουν τα λεφτά του κοσμάκη; Μέχρι να συνεδριάσουν τα πειθαρχικά συμβούλια ξεκοκάλιζαν ήδη τη σύνταξη εις υγείαν του κορόιδου. Και παρ όλο που είχαν καταχραστεί λεφτά του δημοσίου, η σύνταξη δεν κόβεται, ούτε τα λεφτά επιστρέφονται. Για λόγους, ανθρωπισμού! Τον οποίο οι ίδιοι είχαν ξεχάσει όταν έκλεβαν!

Όταν λέει η Επιθεωρήτρια ότι όλοι αυτοί που σκότωσαν τον Νοέμβριο 24 ανθρώπους με τη δημόσια αναισθησία τους θα διωχθούν πειθαρχικά η Ελλάδα γελάει και εξοργίζεται. Γιατί όλοι αυτοί, που θα πέσουν στα μαλακά, με μαθηματική ακρίβεια, δεν έκαναν και δεν κάνουν τίποτε άλλο από αυτό που κάνουν οι περισσότεροι υπάλληλοι του ελληνικού δημόσιου: Βαράνε μύγες και μετράνε πόσες μέρες μείνανε και πόσα λεφτά θα πάρουν σε σύνταξη και σε επιδόματα. Α! Και βάφουν τα νύχια τους. Όταν δεν είναι μπλεγμένοι σε κυκλώματα διαφθοράς. Ή όταν βλέπουν και ανέχονται δίπλα τους όλη αυτή τη δυσοσμία. Κάθε είδους.

Σιγά τα συναδερφικά πειθαρχικά συμβούλια που θα τιμωρήσουν τους ομοίους τους! Τα έχουμε δει εδώ και χρόνια σε όλες τις υπηρεσίες.

Καλά κάνει η Επιθεωρήτρια και μας τα λέει όσα παράνομα έγιναν στη Μάνδρα. Αλλά, το πόρισμά της θα ήταν χρήσιμο αν αντί για πειθαρχικές ποινές ζητούσε το μόνο που μπορεί να σώσει αυτή τη χώρα: Το ξεχέρσωμα αυτού του ελληνικού δημόσιου. Από τα θεμέλια. Το κλείσιμο στη φυλακή για πολλά χρόνια όσων έχουν κλέψει έστω και ένα λεπτό. Και όσων έχουν πάρει κοσμάκη στο λαιμό του από τις λαθροχειρίες τους. Κι ας μην έχει δικαίωμα αν το προτείνει. Ας παραιτηθεί μετά.

Τα στοιχεία τα έχει η κυρία Επιθεωρήτρια για σχεδόν όλη τη χώρα. Μαζί με τα στοιχεία που της έχει αφήσει ο προκάτοχός της κύριος Λέανδρος Ρακιντζής. Και τα οποία αρκούν για να μπουν στη φυλακή άλλοι τόσοι από όσους εγκληματίες είναι σήμερα μέσα. Αλλά, και γι αυτό χρειάζονται εισαγγελείς και δικαστές ανεξάρτητοι και αποφασισμένοι. Αλλιώς δεν ξεβρωμίζει ο τόπος.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης