Να πατάξει η νέα κυβέρνηση την αυθαιρεσία και τον κρατισμό

Να πατάξει η νέα κυβέρνηση την αυθαιρεσία και τον κρατισμό

«Η αρχή, "το ήμισυ του παντός", αρίστη» δηλώνει στο liberal.gr o Στέφανος Μάνος επικροτώντας το ξεκίνημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς την ύπαρξη μιας ομάδας έμπειρων πολιτικών στελεχών και σημαντικών εξωκοινοβουλευτικών. Επισημαίνει τις πρώτες ενστάσεις, ξεχωρίζει του υπουργούς με το σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο και εκφράζει την ελπίδα πως η νέα διοίκηση θα πατάξει τον κρατισμό και την αυθαιρεσία

Ο πρώην υπουργός αν και τονίζει ότι «δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από την πρώτη μέρα» τονίζει πως δεν πρέπει να μείνει μόνο η άριστη γενική εντύπωση και «να σκεπάσει τα πραγματικά προβλήματα που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». 

Ιδιαίτερη είναι η αναφορά του σε τρεις υπουργούς και στο έργο που καλούνται να εκτελέσουν. Πρόκειται για τον κ. Γ. Γεραπετρίτη, τη Ν. Κεραμέως και τον Κυρ. Πιερρακάκη που, όπως υποστηρίζει, θα αναδείξουν και το σύνολο των προτεραιοτήτων και των στόχων της νέας κυβέρνησης.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα:

- Κύριε Μάνο, η κυβέρνηση έκανε τις προγραμματικές της δηλώσεις. Ποια από τα χαρτοφυλάκια των νέων υπουργών σας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση; 

manosΚύριε Ζαμπούκα, διστάζω να απαντήσω με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις σας εξ αιτίας πρόσφατης εμπειρίας μου που θα σας περιγράψω παρακάτω. Στα 40 και περισσότερα χρόνια της δημόσιας ζωής μου ομιλώ πάντοτε με ωμή ειλικρίνεια. Πολιτικά μου στοίχισε. Στον Ελληνικό λαό αρέσουν τα ψέματα. Δεν σκοπεύω να αλλάξω συμπεριφορά για να ικανοποιήσω αυτή του την επιθυμία. Υπάρχουν, ευτυχώς, λίγοι που εκτιμούν την αλήθεια.

Ποια ήταν η πρόσφατη εμπειρία μου; Την πρώτη μέρα των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση του να κατεδαφίσει τις φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους να δημιουργήσει πάρκο. Την επομένη στο Facebook, δημοσίευσα το ακόλουθο σχόλιο:

"Χαρακτηριστική περίπτωση τοποθέτησης του κάρου μπροστά από το άλογο η εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι θα κατεδαφίσει τις φυλακές Κορυδαλλού για να δημιουργήσει πάρκο.

Αυτονόητο, αλλά μη λεχθέν, είναι ότι πρέπει προηγουμένως να κτισθούν κάπου νέες φυλακές που θα παραλάβουν τους φυλακισμένους στον Κορυδαλλό. Πρέπει να επιλεγεί η τοποθεσία, να κτιστούν οι φυλακές και όταν πια είναι όλα έτοιμα τότε μόνο θα μπορούν να κατεδαφιστούν οι φυλακές Κορυδαλλού και ο χώρος να μετατραπεί σε πάρκο. Θα προλάβει εντός της τετραετίας;"

Το κατά τη γνώμη μου αυτονόητο προκάλεσε δεκάδες χολερικά σχόλια από πιστούς οπαδούς της Ν.Δ. Κυριαρχούν απόψεις όπως ότι ζηλεύω, ότι είμαι δυσαρεστημένος επειδή κυνηγούσα κάποια θέση, και άλλα παρόμοια. Ένα πλήρες ανθολόγιο στο Facebook (Stefanos Manos και Στέφανος Μάνος).

Την τρίτη μέρα των προγραμματικών, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε την πρόταση του λέγοντας ότι "Έχω ήδη δώσει κατευθύνσεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναζητήσει έκταση εντός Αττικής, κοντά σε κεντρικούς δρόμους, στην οποία μπορεί να κατασκευαστεί μια νέα φυλακή, η οποία και θα υποδεχθεί τους κρατούμενους του Κορυδαλλού."

Για άλλη μια φορά θα στενοχωρήσω τους άκριτους οπαδούς της Ν.Δ. Το που θα γίνει μια μεγάλη φυλακή στην Αττική είναι δουλειά του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος και των υπηρεσιών του και όχι του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Φυλακές για 1.000 - 1.500 κρατούμενους δεν τοποθετούνται στο χώρο "κοντά σε ένα κεντρικό δρόμο" όπως ένα επαρχιακό μίνι-μάρκετ. Πως φαντάζεται ο πρωθυπουργός τις νέες φυλακές; Ως ένα αυθαίρετο που θα κτιστεί υπό την προστασία της αστυνομίας; Ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης, η ομιλία του οποίου με ευχαρίστησε πολύ, θα πρέπει να βάλει κάποια θεσμική τάξη στο πως παίρνονται αποφάσεις και γίνονται εξαγγελίες. Και από τον πρωθυπουργό.

Μετά από αυτή τη μακρά εισαγωγή θα είμαι αναγκαστικά σύντομος.

- Ποιες είναι οι τρεις βασικότερες κυβερνητικές κατευθύνσεις με τις οποίες θα αλλάξει η χώρα; 

Προσωποποιώ την απάντηση. Αλφαβητικά. Γεραπετρίτης, Κεραμέως, Πιερρακάκης.

Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε πειστικά για ένα κράτος επιτελικό που θα στηρίζεται σε μια ενδυναμωμένη και αποπολιτικοποιημένη δημόσια διοίκηση. Το εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο αντιλαμβάνομαι ότι είναι έτοιμο. Ο κίνδυνος είναι ότι ο κ. Γεραπετρίτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πολιτικό σύστημα βαθιά αντίθετο στο επιτελικό κράτος, ένα σύστημα που προτιμά την κατά περίπτωση αυθαιρεσία. Ελπίζω να στυλώσει τα πόδια και να μη κάνει πίσω. Η αποπολιτικοποιημένη και ενδυναμωμένη δημόσια διοίκηση θα βοηθήσει να αλλάξει η Ελλάδα προς το καλύτερο.

Η κ. Κεραμέως ανήγγειλε μια σειρά σωστών παρεμβάσεων. Πέραν του πολυσυζητημένου ασύλου. Τέλος οι "αιώνιοι" φοιτητές σύμφωνα με τη φόρμουλα ν + 2. Για τον περιορισμό της σπατάλης είπε. Εγώ θα έλεγα κάτι παραπάνω. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, λέει το Σύνταγμα. Παραλείπει να πει το Σύνταγμα ποιοι θα πληρώνουν για τη δωρεάν παιδεία. Σε άρθρο του στο Liberal 21.07.2019 ο Τάσος Αβραντίνης επεσήμανε ότι οι επτά (7) στους δέκα (10) φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο είτε πληρώνουν λιγότερο από 100 ευρώ. Άρα για τη δωρεάν παιδεία πληρώνουν οι τρεις (3) στους δέκα (10) φορολογούμενοι. Από σεβασμό προς τους φορολογούμενους αυτούς και όχι αορίστως για τον περιορισμό της σπατάλης ορθώς, ορθότατα η κ. Κεραμέως καταργεί το δικαίωμα των φοιτητών να φοιτούν αιωνίως δωρεάν. Πρόθεση της κ. Κεραμέως, την οποία επικροτώ απολύτως, είναι ο περιορισμός της εξουσίας του κεντρικού υπουργείου και η μεταφορά εξουσίας και ευθύνης στις σχολικές μονάδες και τα πανεπιστήμια. Ελπίζω ότι με τη βοήθεια του κ. Πιερρακάκη θα απογράψει όλους τους μαθητές της Ελλάδας και στη συνέχεια με βάση τη γνώση αυτή θα κατανείμει τους δασκάλους και τους καθηγητές όπου χρειάζονται. Πεποίθηση μου είναι ότι θα διαπιστώσει ότι δεν χρειάζονται προσλήψεις.

Ο κ. Πιερρακάκης φάνηκε ότι ήταν έτοιμος από καιρό για το πόστο που ανέλαβε. Θα υποστήριζα τα σχέδια του με όλες μου τις δυνάμεις. Από την εφαρμογή τους μπορούμε να δούμε απτά αποτελέσματα πολύ σύντομα.

- Αισιοδοξείτε ότι το μέλλον της χώρας μπορεί να είναι πιο φιλελεύθερο; 

Όχι ιδιαιτέρως. Διότι στον Ελληνικό λαό υφέρπει ένας θαυμασμός για τον κρατισμό και την αυθαιρεσία.

- Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση με την ΔΕΗ και άλλες χρεοκοπημένες ΔΕΚΟ; 

Δεν θα σας απαντήσω για να μη προσθέσω νέες στενοχώριες στους οπαδούς της Ν.Δ. Πριν από λίγες μέρες ακούγοντας τον φίλο μου κ. Χατζηδάκη να μιλά για τη ΔΕΗ και να λέει ότι οι εργαζόμενοι πάντως δεν πρέπει να ανησυχούν σχολίασα ότι ο κ. Χατζηδάκης ζει σε ένα κόσμο τετράγωνων κύκλων. Διότι αν δεν πρέπει να ανησυχούν οι εργαζόμενοι πρέπει ασφαλώς να ανησυχούν οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι. Όπως έγραψα λίγο πιο πάνω τα 3/10 των φορολογούμενων καλύπτουν τις δαπάνες του κράτους. Η ΔΕΗ απασχολεί πλεονάζον προσωπικό. Το διαπίστωσε πριν από δύο χρόνια μεγάλη μελέτη της McKinsey. Τότε η ΔΕΗ ψευτοζούσε ακόμη. Η κυβέρνηση προτίθεται να τους δελεάσει να φύγουν με τη θέλησή τους από την επιχείρηση. Εθελουσία έξοδος. Θα πληρωθεί από τα 3/10 των φορολογουμένων. Ελπίζω να μάθουμε τον ακριβή λογαριασμό. Τι εισέπραξε όποιος επιλέξει να φύγει με τη θέληση του. Τι είχε εισπράξει τα τελευταία δέκα χρόνια σε χρήμα και είδος από τη ΔΕΗ. Τι θα εισπράττει στο μέλλον.

Το ξεκίνημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως έγραψα ήδη στην Καθημερινή υπήρξε καταπληκτικό. Μια ομάδα έμπειρων πολιτικών στελεχών και σημαντικών εξωκοινοβουλευτικών έλαβε για κάθε υπουργείο το "μπλε βιβλίο" της με στόχους και προτεραιότητες για το επόμενο εξάμηνο. Για όλους θα υπάρχει συνεπώς ένα κάποιο κριτήριο αξιολόγησης. Όχι ακόμη μετρήσιμο, αλλά δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από την πρώτη μέρα. Η αρχή, "το ήμισυ του παντός", αρίστη.
Τούτο δεν σημαίνει ότι η άριστη γενική εντύπωση είναι ικανή να σκεπάσει τα πραγματικά προβλήματα που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε ότι θα παρακολουθώ άκριτα όλα όσα επιχειρεί ή εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Λάθη θα γίνονται και θα πρέπει να επισημαίνονται.