«Σκιώδης» εκπρόσωπος του Αλ. Τσίπρα ο Πολάκης

«Σκιώδης» εκπρόσωπος του Αλ. Τσίπρα ο Πολάκης

Σε οποιοδήποτε κράτος δικαίου που υπάρχει διάκριση εξουσιών και λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία ο Παύλος Πολάκης θα είχε αποπεμφθεί μετά τις δηλώσεις του περί φυλακίσεων κάποιων αντιπάλων για να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει στο liberal.gr ο ευρωβουλευτής και καθηγητής συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος προσθέτοντας πως η φρασεολογία του προσήκει σε λειτουργούς καθεστώτων.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο ο «υπερυπουργός της Υγείας» επιχειρεί ένα «»διαρκές μπούλινγκ» σε βάρος λειτουργών της δικαιοσύνης καλυπτόμενος πίσω από τη στήριξη που του παρέχεται, αφού εμφανίζεται να κινείται ως «σκιώδης κυβερνητικός εκπρόσωπος».

Επίσης αναφέρει ότι ο θεσμός της Δικαιοσύνης υπονομεύεται τόσο από τον κ. Πολάκη όσο και από άλλα στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Πάνος Καμμένος εν τούτοις η προσπάθειας ποδηγέτησής της είναι εμφανής αν ληφθούν υπόψη οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την ανάδειξη των ηγεσιών της στην ανώτατα βαθμίδα.

Μάλιστα αφήνει να εννοηθεί πως αυτό που γίνεται σήμερα δεν έχει ξαναγίνει τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό ενώ η μη πλήρωση θέσεων όπως αυτή του προέδρου του ΣτΕ δείχνει να αποτελεί μια συγκεκριμένη στρατηγική από την πλευρά του Μαξίμου.

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

- Είδαμε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να προαναγγέλλει φυλακίσεις και να δίνει κατευθύνσεις στους δικαστές. Τι σηματοδοτεί αυτό σε ένα κράτος δικαίου; Τι σημαίνει για τον θεσμός της δικαιοσύνης;

Οι δηλώσεις του κ. Πολάκη εδώ και πολύ καιρό βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με το ρόλο του ως μέλος κυβέρνησης κράτους μέλους της Ε.Ε.. Δηλαδή μια χώρας στην οποία ισχύουν οι αρχές του κράτους δικαίου, της διάκρισης των λειτουργιών και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Είναι φανερό ότι ο υπερυπουργός υγείας με τον τρόπο αυτό επιχειρεί ένα διαρκές μπούλινγκ σε βάρος των λειτουργών της δικαιοσύνης και ταυτόχρονα απευθύνεται σε ένα μέρος του εκλογικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο τέτοιου είδους λεκτικές υπερβάσεις εισπράττονται ως «παλικαριά, λεβεντιά και μαγκιά».

- Όμως ότι το λέει ένας υπουργός δεν αγγίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό; Και μάλιστα όταν γίνεται το ίδιο κατ επανάληψη;

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας καλύπτει απολύτως τον υπερυπουργό του της Υγείας και όχι μόνο, αφού επί της ουσίας ο κ. Πολάκης έχει εξελιχθεί σε σκιώδη κυβερνητικό εκπρόσωπο επί παντός του επιστητού. Είναι προφανές επίσης ότι από την πλευρά του κ. Τσίπρα υπάρχει συνειδητή πολιτική επιλογή και στόχευση.

Με άλλα λογία ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί κάποιους ανθρώπους όπως ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Παπαδημούλης για να απευθυνθεί σε ένα συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο, χρησιμοποιεί κάποιους άλλους ως άλλοθι, όπως ο κ. Φίλης για παράδειγμα, για να απευθυνθεί σε ένα άλλο ακροατήριο με διαφορετικές ιδεολογικές προτιμήσεις και χρησιμοποιεί και κάποιους ακόμη, όπως είναι ο κ. Πολάκης ή ο κ. Καρανίκας, για να απευθυνθεί σε ένα τρίτο ακροατήριο προφανώς χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και λιγότερο εναρμονισμένο προς τις στοιχειώδεις αρχές λειτουργίας ενός κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.

- Αυτό οδηγεί στο να βάλλεται ο θεσμός της δικαιοσύνης

Ο θεσμός της δικαιοσύνης ασφαλώς υπονομεύεται από τις δηλώσεις του κ. Πολάκη, λόγω της θεσμικής του ιδιότητας φυσικά, αλλά και άλλων που εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος από το κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως κατ εξοχήν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Οι πιο επικίνδυνες παρεμβάσεις και η πιο επικίνδυνη υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης δεν προέρχεται από όσα λέγονται δημοσίως αλλά από αυτά που γίνονται ενδεχομένως στο παρασκήνιο είναι όμως εμφανή.

Αναφέρομαι στο γεγονός ότι κατ επανάληψη έχουν γίνει θεαματικές καταδύσεις στην επετηρίδα των ανώτατων δικαστικών λειτουργών κατά την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και μάλιστα σε βαθμό κατά πολύ χειρότερο από ότι είχαμε στο παρελθόν δει με άλλες κυβερνήσεις. Ακόμη και με την καθυστέρηση στην επιλογή της ηγεσίας ανωτάτων δικαστηρίων διαπιστώνουμε τη συμπεριφορά αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στο ΣτΕ.

Ο κ. Σακελλαρίου πρέπει να παραιτήθηκε τον Μάιο, αλλά έκτοτε δεν έχει προχωρήσει η επιλογή του νέου προέδρου από το υπουργικό συμβούλιο ώστε να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα. Τούτο σημαίνει ότι, έστω κατά υπονοούμενο τρόπο, δίνεται ένα κίνητρο ή αντικίνητρο στους αντιπροέδρους του ανωτάτου δικαστηρίου που μπορεί να είναι αυριανοί πρόεδροι. Είναι απόπειρα υπονόμευσης της ανεξαρτησίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου

- Δηλαδή το γεγονός ότι το υπουργικό τοποθετεί την ηγεσία καθώς και ότι αυτό παραμένει ακέφαλο στέλνει κάποια μηνύματα στους αντιπροέδρους;

Το φυσιολογικό θα ήταν να έχει τελειώσει μέχρι τον Ιούλιο το αργότερο. Η εκκρεμότητα προφανώς δημιουργεί μια κατάσταση όπου οι ενδιαφερόμενοι έχουν αντικειμενικά ένα κίνητρο να επιδείξουν συμπεριφορά που θα είναι αρεστή στην κυβέρνηση. Θέλω να ελπίζω πως αντιστέκονται στον πειρασμό. Το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση δημιούργησε τον πειρασμό λέει πολλά για την νοοτροπία και την συμπεριφορά της

- Τι εννοείτε με τη φράση που αναρτήσατε ότι επιδιώκουν να αναλάβουν την πραγματική εξουσία;

 Ο κ. Πολάκης είπε στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πάρουμε την πραγματική εξουσία όταν επιταχύνουμε τις διαδικασίες και βάλουμε φυλακή τους πολιτικούς αντιπάλους αυτή είναι μια φρασεολογία η οποία προσήκει σε λειτουργούς καθεστώτων στα οποία δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών και όχι σε υπουργό ενός κοινοβουλευτικού πολιτεύματος όπου ισχύουν και εφαρμόζονται οι αρχές του κράτους δίκαιου.

 - Εκτιμάτε πως η φράση του περί κατάργησης τη προανάκρισης είναι κεντρική γραμμή ή απλά ένα πυροτέχνημα

 Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τον κ. Πολάκη. Το βέβαιο είναι ότι η όλη συμπεριφορά του είναι θεσμικός απαράδεκτη και σε οποιαδήποτε σοβαρή κυβέρνηση δημοκρατικού κράτους θα έπρεπε έχει αποπεμφθεί από τον πρωθυπουργό. Το γεγονός ότι δεν αποπέμφθηκε ενώ κατ επανάληψη έχει προβεί σε παρόμοιες λεκτικές ακροβασίες σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός αναδέχεται την πολιτική ευθύνη εις ολόκληρον.