Σκανδαλώδης διαρροή εγγράφων στο υπουργείο Πολιτισμού για τον σταθμό Βενιζέλου

Σκανδαλώδης διαρροή εγγράφων στο υπουργείο Πολιτισμού για τον σταθμό Βενιζέλου

Μέχρι πού μπορεί να φτάσουν οι πράξεις φορέων όταν έχουν μπροστά τους μια δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Μέχρι τη χρησιμοποίηση εγγράφων από διαρροή, θα σας απαντήσω.

Από μια τέτοια διαρροή προέρχονται τα έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν από εκπρόσωπο φορέα σε συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την μη μετακίνηση των αρχαιοτήτων από τον υπό κατασκευή σταθμό Βενιζέλου του μετρό στην Θεσσαλονίκη.

Τις προσφυγές που έχουν κατατθέσει για το θέμα αυτό διάφορα σωματεία και φορείς πρόκειται να εξετάσει το ΣτΕ στις 6 Νοεμβρίου. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις συνεδριάσεις, τα ενδιαφερόμενα μέρη αποστέλλουν τις θέσεις τους, τόσο πριν, όσο και μετά τη συζήτηση. Αυτό έκανε και το υπουργείο Πολιτισμού και ο φάκελος κατατέθηκε στο ΣτΕ στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Τουλάχιστον ένας από τους ενδιαφερόμενους φορείς ζήτησε να λάβει γνώση των εγγράφων και σχεδίων που κατέθεσε το υπουργείο, όμως η απάντηση ήταν αρνητική. Σημειώνουμε πως και να επιτρεπόταν να δουν τον φάκελο, μπορούσαν μόνο να τον αναγνώσουν και σε καμία περίπτωση να τον αντιγράψουν με οιονδήποτε τρόπο. Οι φωτοτυπίες δεν είναι της μόδας πλέον. Κάνεις μια φωτογράφηση με το κινητό σου και όλα καλά. Μονάχα που και αυτό απαγορεύεται.

Κατά τη διάρκεια ωστόσο της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν σωματεία και φορείς οι οποίοι αντιτίθενται στην μετακίνηση των αρχαίων, υπήρξε μέλος του πάνελ των ομιλητών που διάβασε (όπως ειπώθηκε ευθαρσώς μάλιστα) τμήμα από τις θέσεις του ΥΠΠΟΑ. Αυτές που δεν είχε δοθεί άδεια από το ΣτΕ να αναγνωσθούν καν από τρίτους.

Το ερώτημα είναι, όπως προαναφέρθηκε, πολύ σοβαρό. Ποιος διέθεσε στην αντίθετη πλευρά και ποια έγγραφα από τον φάκελο πριν αυτός κατατεθεί στο ΣτΕ ; (διότι από το ΣτΕ ουδέποτε έχουν γίνει διαρροές). Πώς διέρρευσε τμήμα ή όλον του φακέλου ; Και ποιος θα ελέγξει το ατόπημα με το οποίο δίνεται η ευκαιρία σε αντίπαλο να γνωρίζει εκ των προτέρων τις θέσεις του ΥΠΠΟΑ, τα επιχειρήματά του δηλαδή; Αφού αντίγραφα έφυγαν και χρησιμοποιήθηκαν, θα λάβει μέτρα το ΥΠΠΟΑ και πόσο σύντομα;

Αυτό ήταν το πιο σοβαρό ζήτημα για τη συνέντευξη, όπου τα ψεύδη και οι συκοφαντίες πήγαν σύννεφο, όπως και η κινδυνολογία που δεν πείθουν. Η μόνη περίπτωση να πιστέψει κανείς όσους αντιτίθενται, είναι να επιστρατεύσουν μηχανικούς που να καταθέσουν συγκεκριμένη, υπογεγραμμένη μελέτη, παίρνοντας την ευθύνη των όσων λένε. Διότι βεβαίως οι αρχαιότητες είναι σημαντικές, όμως η ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια είναι και πάνω από αυτές.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη να δηλώσει επωνύμως ότι δεν θα κινδυνεύσουν επιβάτες ή εργαζόμενοι αν δεν γίνουν όλες οι εργασίες που πρέπει να γίνουν και δεν διασφαλιστεί πως τα αρχαία, βάρους τόνων, δεν θα κρέμονται πάνω από τη σήραγγα και μάλιστα σε προσχωσιγενή εδάφη.

Επίσης, ουδείς έχει δηλώσει εγγράφως καταθέτοντας σχετική μελέτη γιατί κινδυνεύουν οι αρχαιότητες αν μετακινηθούν. Ο Δημήτρης Κορρές, με 30ετή πείρα πίσω του, διαψεύδει όλους τους κινδυνολόγους και διαβεβαιώνει μέσα από σειρά μελετών ότι καθόλου δεν κινδυνεύουν. Αλλά κάνουν πως δεν τον ακούνε. Πλην, εκείνος έχει αναλάβει τη μεταφορά. Και η δική του μελέτη έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Όχι των αντιπάλων.

Αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ, ας πούμε προκαταβολικά πως οι έχοντες επιλέξει την αντιπαράθεση με το κράτος, δηλώνουν εκ των προτέρων πως αν δεν είναι αυτό που θέλουν, θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Με τόσα χρήματα που διαθέτουν για όλες αυτές τις προσφυγές, μήπως θα ήταν καλύτερο να συνδράμουν στην αναστήλωση κάποιου από τα μνημεία που έχουν ήδη μεταφερθεί χωρίς αντίδραση δική τους και παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα, όπως π.χ. το μπεζεστένι ; Μια ιδέα ρίχνω, αλλά ξέρω πως δεν θα την συζητήσουν καν.