Put your money, where your mouth is

Η κλασσική αμερικανική χρηματιστηριακή έκφραση “Put your money, where your mouth is”, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει, «Πόνταρε τα λεφτά σου, σε αυτό που υποστηρίζεις», επανέρχεται με πανηγυρικό τρόπο στην επικαιρότητα. Οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες έχουν κατακλυστεί από άρθρα «ειδικών» αλλά και μη ειδικών για τα Χρηματιστήρια.

Είναι τα περισσότερα, άρθρα που ακολουθούν το ίδιο μοτίβο, από την ημέρα που το Χρηματιστήριο της Αθήνας διασπούσε καθοδικά το επίπεδο των 900 μονάδων. Είναι άρθρα που σύστηναν ψυχραιμία, που μιλούσαν για ξεπούλημα, για μια μικρή διόρθωση, για υπερβολικό φόβο, για υπερβολικό πανικό και για ευκαιρία αγορών. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν όλες αυτές τις ημέρες αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια, καθώς ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών , εγκατέλειπε μια – μια τις στηρίξεις του και έχανε τα επίπεδα ισορροπίας του.

Τα ίδια έγραφαν στις 900 μονάδες, τα ίδια στις 850, τα ίδια στις 800, τα ίδια στις 750, τα ίδια στις 700, τα ίδια στις 650, τα ίδια στις 600, τα ίδια και χθες που ο ΓΔ εκινείτο πέριξ των 540 μονάδων. Και φυσικά, σε οποιαδήποτε έστω και αμυδρή ανοδική αντίδραση της αγοράς, επικροτούσαν τα προηγούμενα άρθρα τους και τις απόψεις τους, καθώς θεωρούσαν ότι είχαν δικαιωθεί.

Φράσεις όπως «δεν δικαιολογείται αυτή η πτώση», ή «πρωτοφανής υποτιμητική κερδοσκοπία» ή «συνθήκες υποτιμητικής κερδοσκοπίας» ή «διαμορφώθηκαν σοβαρές επενδυτικές ευκαιρίες», κοσμούν κατά κόρον το περιεχόμενο αυτών των αναλύσεων. Αναλύσεις και προτροπές, που υπερτονίζουν κάποια ανοδική αντίδραση του 3% με 4%, καταπίνοντας αμάσητη την πτώση του -43%. Λησμονώντας ακόμα και αυτά τα βασικά μαθηματικά, που λένε ότι όταν κάτι πέφτει κατά -43%, για να ανακάμψει στα προηγούμενα επίπεδα του, πρέπει να κινηθεί ανοδικά κατά +76%.

Νομίζουν άραγε όλοι αυτοί, ότι με όσα γράφουν βοηθούν τους πελάτες τους; Ότι βοηθούν τους αναγνώστες τους; Ότι βοηθούν τον θεσμό του Χρηματιστηρίου; Ότι βοηθούν την επαγγελματική ή ερασιτεχνική τους υπόσταση; Ή νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο γίνονται αρεστοί στην ευρύτερη επενδυτική κοινότητα;

Εμβαπτίζοντας για λίγο την γραφίδα μου στο μελάνι της υπερβολής, θα μπορούσα να πω ότι οι συγκεκριμένοι σχολιαστές, δεν διαφέρουν σε πολλά από τα στελέχη του ΚΚΕ που αρθρογραφούσαν μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, τρώγοντας μάλιστα μαρούλια και λοιπά λαχανικά μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες και στους φωτογραφικούς φακούς. Δεν διαφέρουν επίσης σε τίποτα, από όσους υποστηρίζουν σθεναρά ότι στο χριστιανικό μυστήριο της θείας κοινωνίας, δεν ισχύουν οι κανόνες της επιστήμης.

Με την διαφορά, ότι τα στελέχη του ΚΚΕ, έτρωγαν τα μαρούλια που ήταν ποτισμένα από την βροχή του τοξικού νέφους που είχε έρθει από την πρώην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Με την διαφορά, ότι οι ιερείς κοινωνούν κανονικά μέσα στους ιερούς ναούς, υποστηρίζοντας τον λόγο τους.

Άραγε οι διαπρύσιοι «υποστηρικτές» των αγορών, έχουν έστω και ένα πινακίδιο χρηματιστηριακής συναλλαγής που να πιστοποιεί ότι κάνουν πράξη τα όσα, με ιδιαίτερη ευκολία και σοφία, υποστηρίζουν; Έχουν να παρουσιάσουν άραγε εκτυπώσεις των αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων τους από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα για να δούμε, αν έχουν πράγματι ακολουθήσει τα όσα υποστηρίζουν και αν έχουν βγει κερδισμένοι, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην ίδια τους την συνταγή;

Όσο και να ακούγεται αιρετικό, πάντα μέσω των άρθρων μας αποδεχόμαστε ότι οι τιμές στα Χρηματιστήρια αντικατοπτρίζουν απολύτως την πραγματικότητα. Τα τρέχοντα οικονομικά και επιχειρηματικά δεδομένα, τις προσδοκίες, τον φόβο, την ανησυχία, την αισιοδοξία, την απληστία και τα ακραία συναισθήματα των επενδυτών. Οι αντίρροπες επενδυτικές δυνάμεις, συναντώνται και ισορροπούν, κινούμενες πτωτικά ή ανοδικά. Το αυτό πράττουν και οι αντίρροπες βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές δυνάμεις.

Όπως μου ανέφερε πολύ επιτυχημένα ένας συνεργάτης σήμερα το πρωί, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την ακατάπαυστη φλυαρία των long που μετά από τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι συνθήκες στις αγορές έχουν αλλάξει. Η ακατάπαυστη φλυαρία των long που αρνούνται την πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Διότι παγιδεύει εύκολα τους επενδυτές, που είναι εθισμένοι στο να ακούν και να διαβάζουν μόνο θετικά νέα.

Τόσο στο liberal.gr όσο και στην Liberal Markets, δεν μας ενδιαφέρει αν γινόμαστε, αρεστοί ή αντιπαθείς, δημοφιλείς ή αντιδημοφιλείς. Μας ενδιαφέρει να αναλύουμε με την μεγαλύτερη λεπτομέρεια και να παρουσιάζουμε με τον πιο διεξοδικό και απλό τρόπο, το τι γίνεται στις αγορές. Και μετά, ο καθένας ας λαμβάνει τις αποφάσεις του. Μας ενδιαφέρει να είμαστε χρήσιμοι.

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

** Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.