Πύλη εισόδου στο μέλλον της χώρας

Όταν το Νοέμβριο του 2019, σχεδόν ένα χρόνο πριν δηλαδή, σχολιάζαμε από αυτή τη στήλη την εξαγγελία του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστου Δήμα να προχωρήσει στη δημιουργία ενός Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα του Ισραήλ και της Ινδίας, ήμασταν αρκετά διστακτικοί στο να σπεύσουμε και να χαιρετίσουμε την πρωτοβουλία για τους λόγους που αναλύαμε τότε. 

Αυτό όμως που η κυβέρνηση παρουσίασε χθες, την Πύλη Εισόδου του Οικοσυστήματος Καινοτομίας με την επωνυμία Elevate Greece, ξεπερνά και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες.

Είναι προφανές ότι το χρόνο που μεσολάβησε εργάστηκαν πολλοί και εργάστηκαν πολύ και συστηματικά. Από τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη και τους υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Γιάννη Τσακίρη, τον Γ.Γ.Έρευνας και Τεχνολογίας Θανάση Κυριαζή μέχρι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).  Η Ελλάδα απέκτησε μια βάση δεδομένων των πραγματικών και πιστοποιημένων νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα καθώς και τα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα κάνουν τις ελληνικές start-up ελκυστικές στους επενδυτές. 

Το έργο περιγράφεται ως «Πύλη Εισόδου στο Οικοσύστημα Καινοτομίας». Στην πραγματικότητα είναι μια πύλη εισόδου στο μέλλον της χώρας.  Ένα μέλλον όπου η γνώση και η καινοτομία συνδέονται ευθέως με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις για να παράγουν πλούτο αλλά κυρίως κουλτούρα καινοτομίας και ευέλικτης επιχειρηματικότητας. 

Η ελληνική κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και υπό τις δραματικές συνθήκες της κρίσης δεν είναι μια «μαγική εικόνα». Υπάρχει, δραστηριοποιείται, παράγει, προσελκύει μεγάλους επενδυτές. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό ώστε να καταφέρει να ανταγωνιστεί με αξιώσεις ανάλογες κοινότητες στο εξωτερικό. Έλειπε το νομοθετικό πλαίσιο και μια εθνική συναντίληψη για το εάν θέλουμε τελικά ως χώρα να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα, τις γνώσεις, τις φιλοδοξίες των ανθρώπων μας.

Η πλατφόρμα Elevate Greece παρουσιάστηκε και ξεκινάει τη λειτουργία της σε μια περίοδο που οι περιστάσεις θέλουν να μας βάλουν σε λογικές εσωστρέφειας, άμυνας, απαισιοδοξίας. Πανδημία, οικονομική κρίση, ελληνοτουρκικές σχέσεις, λες και έχει συνωμοτήσει το σύμπαν η χώρα μας να μην καταφέρει να σπάσει τον κλοιό της ιδιότυπης απομόνωσης των τελευταίων ετών ενώ αυτό είναι που επιθυμούμε όλοι.

Σε πείσμα των καιρών, λοιπόν η πλατφόρμα Elevate Greece προϊόν σκληρής δουλειάς, δημιουργικής συνεργασίας, στρατηγικού οράματος, σχεδόν μας υποχρεώνει να θυμηθούμε ότι είμαστε μια χώρα που επιθυμεί την πρόοδο, την ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα, την παραγωγή και πάνω απ’όλα την ειρήνη.