Ψήφισαν ΝΔ, θέλουν πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ!

Έπειτα από το επικό ερώτημα αν τα μνημόνια τα έφεραν οι προσλήψεις του Πάκη ή ο Ανδρέας Γεωργίου, το επόμενο «θέμα» που απασχολεί το αντισυστημικό μπλοκ είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούσε να αποτρέψει τον κορονοϊό και την ύφεση. Όσες φορές κι αν γυρίσουμε τον διακόπτη για να επιστρέψουμε στο 2004, όλα θα γίνουν και πάλι με τον ίδιο τρόπο. Σταθερή αξία η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΚΑΙ και τον Γιάννη Αλαφούζο!

Είμαι υποχρεωμένος να αναθεωρήσω την αρχική άποψη ότι ακόμη κι αν δεν υπήρχε η κρίση θα έπρεπε να εφεύρουμε τα μνημόνια για να καταφέρουμε ορισμένες – έστω – μεταρρυθμίσεις. Ήταν μία ακόμη πλάνη. Διότι η αδούλωτη ψυχή του Έλληνα μεταρρυθμίσεις δεν υπομένει. Ακόμη κι αν κατάφερνε κανείς να επιβάλλει «μνημόνια για πάντα», θα έχαναν το νόημα τους οι λέξεις «μνημόνιο» και «μεταρρύθμιση».

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και αυτή η κυβέρνηση που εκλέχτηκε με μεταρρυθμιστική ατζέντα δεν έχει να επιδείξει σπουδαίες περγαμηνές σε αυτό το πεδίο. Ίσως γιατί οι μόνοι που πραγματικά πιστεύουν σε μία φιλελεύθερη προοπτική είναι ο κ. Μητσοτάκης και ορισμένοι, λίγοι, υπουργοί του. Και το σπουδαίο είναι ότι αυτό δεν στοιχίζει στην κυβέρνηση! Επειδή οι ψηφοφόροι θέλουν αυτό που τους προσφέρουν οι περισσότεροι υπουργοί (κι) αυτής της κυβέρνησης: Ένα κράτος πατερούλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε λάθος όταν κατηγόρησε στην Βουλή τον πρωθυπουργό για την… ύφεση του κορονοϊού. Δεν κάνουν λάθη σε τέτοια πράγματα τα κόμματα. Ακόμη και οι πιο εξωφρενικές τους απόψεις στηρίζονται σε μετρήσεις. Η κοινή γνώμη έχει εξωφρενικές απόψεις και τα κόμματα, στην προκειμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδουν να επωφεληθούν.

Κάποια στιγμή είχαμε πιστέψει ότι κάτι άλλαξε, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη χωρίς να υποσχεθεί αυξήσεις και προσλήψεις. Είπαμε μέσα μας «καλέ μπράβο, σαν να έχει ωριμάσει η κοινωνία». Νομίσαμε! Στην προεκλογική περίοδο οι Έλληνες απάντησαν στο ερώτημα αν θα ήθελαν άλλη μία τετραετία ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα δίνουν μία ολοκληρωμένη απάντηση: Θέλουν μία πολιτική ΣΥΡΙΖΑ από φιλελεύθερους πολιτικούς. Αυτό βλέπουν οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη και υπόσχονται καθημερινά αυξήσεις και προσλήψεις. Έχουν μετρήσει τι θέλει ο λαός και σπεύδουν να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους!

Είμαστε σίγουροι ότι στην Θεσσαλονίκη θα ακούσουμε έναν μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό. Όπως τον ακούσαμε και πέρυσι! Το θέμα είναι τι γίνεται όταν ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει από την Θεσσαλονίκη! Κι εδώ μπορεί κανείς να πει ότι η ευθύνη της λειτουργίας της κυβέρνησης ανήκει στον πρωθυπουργό. Έτσι είναι! Και αυτή η ολιγωρία που παρατηρείται θα έχει στο τέλος κόστος. Όχι πολιτικό, δεν κινδυνεύει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Στην Οικονομία υπάρχει κίνδυνος. Εκεί πληρώνονται όλοι οι λογαριασμοί.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη επειδή υποσχέθηκε ανάπτυξη και ήρθε ο κορονοϊός. Αστεία πράγματα. Από την άλλη πλευρά δεν θα μπορούσαμε να ακούσουμε τον κ. Τσίπρα να ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό γιατί η κυβέρνησή του δεν υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις! Θα ήταν μια κολοτούμπα που θα ξεπερνούσε ακόμη και τις δυνατότητες του ίδιου του κ. Τσίπρα.

Με κορονοϊό και Τουρκία, μας λένε κάποιοι, δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις. Γιατί; Τι τους εμποδίζει; Εκτός κι αν εννοούν ότι δεν έχουν άλλα λεφτά για να μοιράσουν, αφού οι δαπάνες για την Άμυνα και την στήριξη της κοινωνίας, που φέρνει η διπλή κρίση, τους έχει στερήσει την δυνατότητα να δώσουν 4 δισεκατομμύρια ευρώ αναδρομικά στους συνταξιούχους. Για παράδειγμα.

Η χώρα χρειάζεται βαθιές τομές. Και τις χρειάζεται άμεσα. Πρέπει κάποιος να πάει κόντρα σε αυτό που χρόνια τώρα κρατάει παγιδευμένη την κοινωνία στην λογική της πάνω και της κάτω πλατείας. Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα. Δεν είναι ανάγκη να μας «φάνε» οι Τούρκοι. Το πιο έξυπνο που έχουν να κάνουν οι εχθροί μας είναι να μας αφήσουν να μας καταπιεί η άνοια. Δεν χρειαζόμαστε κάποιον να μας σπρώξει στον γκρεμό. Μπορούμε και μόνοι μας.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]