Ψηφιακή ανταγωνιστικότητα

Δημοσιεύθηκε αυτές τις μέρες ένας ακόμη πολύ ενδιαφέρων και κρίσιμος για τη χώρα μας δείκτης, η Παγκόσμια Κατάταξη Ψηφιακής Ανταγωνιστικότητας του IMD. Πέρα από την προφανή του σημασία για την Ελλάδα, έχουμε μάλιστα έναν παραπάνω λόγο να ενδιαφερόμαστε για τον δείκτη αυτό, καθώς ο επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του IMD είναι ο συμπατριώτης μας Χρήστος Καμπόλης.

Ο δείκτης μετρά τρία επιμέρους πεδία: Πρώτον τη γνώση, δηλαδή την άυλη δομή που είναι αναγκαία για την επιτυχή επιτέλεση των λειτουργιών μάθησης και ανακάλυψης της τεχνολογίας. Δεύτερον, την τεχνολογία που αφορά το περιβάλλον ανάπτυξης των ψηφιακών τεχνολογιών. Και τρίτον, την ετοιμότητα για το μέλλον που αποτυπώνει τον βαθμό προετοιμασίας της εκάστοτε οικονομίας σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό της μετασχηματισμό.

Συνήθως, όταν από αυτή τη στήλη σχολιάζω διεθνείς δείκτες, δεν υπάρχουν πολλά καλά πράγματα που μπορεί να πει κανείς για τη χώρα μας. Να όμως που υπάρχουν και εξαιρέσεις! Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, την Εσθονία, τη Βραζιλία και την Κίνα ανήκει στις χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στην επίδοσή τους σε σχέση με το 2019. Η Ελλάδα καταλαμβάνει μεν την 46η θέση έναντι 63 χωρών, όμως σημειώνει βελτίωση 7 ολόκληρων θέσεων σε σχέση με το 2019.

Όπως αναφέρει ο Δείκτης, η χώρα μας έχει μια καλή επίδοση στο πεδίο του ρυθμιστικού πλαισίου, όπου καταλαμβάνει την 41η θέση (έναντι 52ης πέρυσι), που ενισχύεται από τις αλλαγές για παράδειγμα στις προϋποθέσεις εκκίνησης επιχειρηματικής δράσης όπου η Ελλάδα από την 26η θέση πέρσι βρίσκεται φέτος στην 6η. Σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα για το μέλλον, η Ελλάδα κατατάσσεται 46η έναντι 53ης θέσης πέρυσι, στην επιχειρηματική ευελιξία βρισκόμαστε στην 55η θέση έναντι της 60ης πέρσι και στην ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής στην 45η θέση έναντι της 50ης περσινής.

Η θετική αυτή πορεία πιστώνεται βεβαίως στην προτεραιότητα που έχει αποδώσει η σημερινή κυβέρνηση στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του αρμόδιου Υπουργού κ. Πιερρακάκη. 

Δεν μπορούμε όμως παρά να επισημάνουμε ότι το 2016, έτος από το οποίο ξεκινούν τα συγκριτικά στοιχεία για κάθε χώρα, η Ελλάδα καταλάμβανε την 45η θέση, μία θέση δηλαδή καλύτερη απ’ ό,τι σήμερα. Βεβαίως, μέσα σε δύο χρόνια, από το 2016 μέχρι το 2018, η χώρα μας διολίσθησε 8 ολόκληρες θέσεις, εξέλιξη που σαφώς έχει τη σημασία της.

Ο Δείκτης Ψηφιακής Ανταγωνιστικότητας μετρά παραμέτρους που επηρεάζουν καίρια τόσο τις οικονομικές προοπτικές μιας οικονομίας όσο και την ποιότητα της καθημερινής ζωής των πολιτών. Όσοι από μας κατάφεραν τους τελευταίους μήνες να κάνουν από τη βολή του σπιτιού τους μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να τρέχουν για γνήσιο της υπογραφής ή να λάβουν στο κινητό τους μια συνταγογράφηση φαρμάκων, γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο μεγάλη ποιοτική διαφορά κάνουν οι μικρές αυτές αλλά ουσιαστικές αλλαγές.

Μακάρι λοιπόν αυτή η πορεία να συνεχιστεί με την ίδια δυναμική, διευκολύνοντας τόσο τη ζωή των πολιτών, όσο και την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Ήρθε η ώρα επιτέλους ν’ αρχίσουμε να βλέπουμε με ικανοποίηση τις διεθνείς κατατάξεις της Ελλάδας. Είναι στο χέρι μας.