Προτεραιότητα η θεσμική θωράκιση του κράτους Δικαίου

Προτεραιότητα η θεσμική θωράκιση του κράτους Δικαίου

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μία καλή ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα και την νέα κυβέρνηση να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς δηλώνει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ., Παναγιώτης Πικραμμένος, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Επίσης μιλά για τη σύνδεση δικαιοσύνης και ανάπτυξης και την αναγκαιότητα θεσμικής ενίσχυσης του κράτους δικαίου.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά «η χώρα μας κατατάσσεται στην 132η θέση μεταξύ 190 χωρών, στο θέμα της ταχύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης, αναφορικά με υποθέσεις που άπτονται διαφορών που ανακύπτουν σε επιχειρηματικό επίπεδο» γεγονός  που επιβεβαιώνει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα «αν θέλουμε να δημιουργήσουμε επενδυτικό κλίμα και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι κατά τη θητεία της απερχόμενης κυβέρνηση δοκιμάστηκε η δημοκρατία ως προς «το πρότυπο ενός μισαλλόδοξου λόγου» και σημειώνοντας πως «η επιχείρηση ποδηγέτησης του Κοινοβουλίου, της Δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων αρχών και του Τύπου εκ μέρους της εκάστοτε πλειοψηφίας δεν συνιστά εκδοχή δημοκρατίας αλλά βίαιη παραφθορά της»

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα

- Κύριε πρόεδρε εκλέγεσθε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, από την άκρως τιμητική θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αξιoποιήσετε τον συμβολισμό που θέλησε να δώσει στο πρόσωπό σας ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

ΣΑνταποκρίθηκα στην πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, έχοντας επίγνωση της τιμής που μου κάνει. Αντιλαμβάνεστε βεβαίως, ότι κάθε ουσία ή συμβολισμός συνδέεται με το κράτος δικαίου το οποίο πάντα υπερασπίστηκα από τον θεσμικό ρόλο που υπηρέτησα. Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μία καλή ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα και την νέα κυβέρνηση να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, να εδραιώσει μία κανονικότητα στις σχέσεις τους με την πολιτεία, να εμπεδώσει το αίσθημα της ασφάλειας και να βελτιώσει την ποιότητα τους κράτους δικαίου. Κι εδώ ακριβώς, σκοπεύω να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις. Και κυρίως να εγγυηθώ, ακόμα και από την θέση του απλού βουλευτή, για το αίσθημα δικαίου σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

- Θεωρείτε μείζον ζήτημα για την ανάπτυξη της χώρας και την πρόοδο της κοινωνίας την στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του κράτους δικαίου;

Aναμφίβολα ναι. Το παιχνίδι με τους θεσμούς που επιχείρησε η απερχόμενη κυβέρνηση, η διαχρονική αρνησιδικία, οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης και η ατιμωρησία που καλλιεργείται ως κοινωνική κατάκτηση, πλήττουν την ποιότητα της δημοκρατίας και καθυστερούν την ανάπτυξη της χώρας. Η δημοκρατία πρέπει να συνυπάρχει με θεμελιώδεις εγγυήσεις του πολιτεύματος, όπως το κράτος δικαίου, η διάκριση των εξουσιών, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η αντοχή στην πολιτική κριτική.

Η εξυπηρέτηση των «λαϊκών αναγκών», που πάντα επικαλείται ο λαϊκισμός, δεν συνιστά υπέρτατη αρχή της δημοκρατίας. Τη λαϊκή κυριαρχία στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία εκφράζουν οι αντιπρόσωποι του έθνους, οι οποίοι και έχουν πλήρη την ευθύνη να εκφράσουν το δημόσιο συμφέρον και λογοδοτούν στο εκλογικό σώμα μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών.

Το πρότυπο ενός μισαλλόδοξου λόγου και η επιχείρηση ποδηγέτησης του Κοινοβουλίου, της Δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων αρχών και του Τύπου εκ μέρους της εκάστοτε πλειοψηφίας δεν συνιστά εκδοχή δημοκρατίας αλλά βίαιη παραφθορά της. Και δυστυχώς, σε αυτό το επίπεδο η δημοκρατία δοκιμάστηκε κατά την θητεία της απερχόμενης κυβέρνησης.

Σε ό τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη, η χώρα μας κατατάσσεται στην 132η θέση μεταξύ 190 χωρών, στο θέμα της ταχύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης, αναφορικά με υποθέσεις που άπτονται διαφορών που ανακύπτουν σε επιχειρηματικό επίπεδο. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί αν θέλουμε να δημιουργήσουμε επενδυτικό κλίμα και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

- Πόσο σημαντικός είναι για σας, κύριε πρόεδρε ο "δείκτης εμπιστοσύνης" μιας κοινωνίας; Τι σκοπεύει να κάνει για την βελτίωσή του η κυβέρνηση της ΝΔ;

Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταγράφει τη σχέση που διατηρεί ένας πολίτης με την κοινωνία και το κράτος – μια σχέση ουσίας που είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει. Αυτόν τον δείκτη μετράει ο ΟΟΣΑ και δυστυχώς, κατατάσσει την Ελλάδα πολύ χαμηλά. Στους δημόσιους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα, στην αστυνομία και στο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης. Αλλά και μεταξύ τους οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τους συμπολίτες τους.

Αν έχει κάτι να προσφέρει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Στους θεσμούς, στο πολίτευμα και ασφαλώς στις ζωές μας. Χωρίς την εμπιστοσύνη, δεν πρόκειται ποτέ η οικονομία να οδηγηθεί στην ανάπτυξη και στην ευημερία. Χωρίς την εμπιστοσύνη καμία υπηρεσία, κανένας θεσμός, καμία επιχειρηματική απόπειρα και καμία διαπροσωπική σχέση δεν θα δώσουν ποτέ ωφέλιμο έργο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θα ενισχύσει το κράτος δικαίου και θα εμπεδώσει αξιακά την εμπιστοσύνη στην ελληνική κοινωνία.