Προγραμματικές «αρλούμπες» του ΣΥΡΙΖΑ και η «συναίνεση» της Ουάσιγκτον

Θυσίασα την κυριακάτικη βουτιά στη θάλασσα για να διαβάσω με προσοχή τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Βρέθηκα να πελαγοδρομώ σε 110 σελίδες γραμμένες εμφανώς από ανθρώπους που αλλού πατούν κι αλλού βρίσκονται και κανονικά κάποιοι θα έπρεπε να είναι από χρόνια σε άλλο κόμμα καθώς οι απόψεις τους και η συγκρότησή τους δεν συνάδουν με την κοινή συνισταμένη των στελεχών της Κουμουνδούρου. Κεφάλαια γραμμένα με προφανή γνώση και επιστημονική τεκμηρίωση ιδίως για την επιδημιολογική κρίση του κορονοϊού και την κλιματική αλλαγή. Αλλά κυρίως κεφάλαια γραμμένα στο «αρπακόλα» της αριστερής αρλούμπας. Το προγραμματικό «εκκρεμές» της Κουμουνδούρου ξεκινάει από την καθοριστική «αντίσταση» του ΣΥΡΙΖΑ στους παγκόσμιους μηχανισμούς επιβολής του νεοφιλελευθερισμού «της συναίνεσης της Ουάσιγκτον» και φτάνει στο πως θα επιτευχθεί η  νέα Κοινωνική Συμφωνία που προτείνει.

«Το δικό μας έργο δεν είναι η αντίδραση στις κινήσεις του αντιπάλου, αλλά η κινητοποίηση, η οργάνωση και, τελικά, η νίκη εκείνων των κοινωνικών δυνάμεων που θα κρίνουν τη μορφή του κόσμου στο μετά, σύμφωνα με το δικό μας αξιακό κεκτημένο» αναφέρει σχετικά και ορίζει και ποιοι θα κληθούν να συνδιαμορφώσουν και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα οψέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει στην εξουσία.

«Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό έχουν να παίξουν οι διανοούμενοι, οι επιστήμονες, οι ερευνητές, οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες οι εργαζόμενοι του πολιτισμού. Αυτοί καλούνται να δουν με καθαρή ματιά τις κατευθύνσεις, ακόμα και τα υπόγεια ρεύματα, της εποχής μας, να τα αναλύσουν σε βάθος, να πάρουν θέση».

Στις προγραμματικές του θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει την θέση ότι οι επιστήμονες  θα πρέπει να βοηθήσουν την Αριστερά να φτιάξει «το πλαίσιο αληθινής ασφάλειας στις δημιουργικές, παραγωγικές και προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας, ώστε να εξελιχθούν και να ευδοκιμήσουν». Μάλλον οι επιστήμονες αυτοί θα πρέπει να περάσουν από την κρησάρα του Π. Πολλάκη πόσο επιστήμονες είναι, πριν τους αξιοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η νέα  «Κοινωνική Συμφωνία» του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τις παλιές και απέθαντες δεσμεύσεις της αριστεράς: μεγαλύτερο κράτος, πολλές προσλήψεις, δικαιώματα άνευ υποχρεώσεων και... νέους τρόπους οργάνωσης και λειτουργίας των θεσμών. Αυτό με τους θεσμούς το εξειδίκευσε άριστα -ξανά- ο Παύλος Πολάκης στη δική του ομιλία λέγοντας ότι με αυτό το κράτος δεν θα φτουρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές του…Ελεύθερη μετάφραση και εδώ: να σκεφτούμε να οργανώσουμε πώς θα πετύχουμε όσα δεν μπορέσαμε από το 2015 έως το 2019.

Συνιστώ το κείμενο των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ να διαβαστεί προσεκτικά σε συνθήκες δροσιάς ιδίως όπου σημειώνεται «εμβληματική παρέμβαση». Η ανάγνωση υπό τον ήλιο προκαλεί σοβαρές βλάβες.

Σταχυολογώντας τις προτάσεις στα πολύ σοβαρά θέματα της Παιδείας και του Ασφαλιστικού και από ένα αμφιλεγόμενο κεφάλαιο που αναφέρεται στις  «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη», προκύπτουν τα παρακάτω:

Παιδεία: «Απέναντι στην πολυκρισιακή κατάσταση την οποία ήδη βιώνουμε και ενόψει των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία τα χρόνια που έρχονται, πρέπει να επιστρατεύσουμε την σταθερή αξία μιας βαθιά ανθρωπιστικής παιδείας» …  Η παιδεία θα δημιουργήσει ανθεκτικούς πολίτες σε όλες τις αναπάντεχες αναποδιές». «Χρειαζόμαστε ένα εκκοσμικευμένο σχολείο, που θα κάνει πράξη το διαφωτιστικό πρόταγμα “της τόλμης της μάθησης”,…». « Η συγκρότηση εκπαιδευτικών κοινοτήτων πρέπει να πάρει κινηματικό χαρακτήρα, και η προοδευτική διακυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει νομοθετικά και έμπρακτα στη συγκρότησή της». « Σταδιακή αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για την βελτίωση των υποδομών, τη διαμόρφωση σταθερών εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των αναπληρωτών και τη βελτίωση των μισθών των εκπαιδευτικών».

Ασφαλιστικό: «Επιθυμούμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με βιωσιμότητα και επάρκεια συντάξεων... θέλουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα απλό και μη γραφειοκρατικό»… «προωθούμε τη διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης σε όλα τα μέλη του πληθυσμού».

Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει ως προτεραιότητα την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη Θράκη… Στηρίζει την σύγχρονη και συμπεριληπτική εκπαίδευση στην Θράκη, με ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης και δημιουργία νέων σχολείων με εισαγωγή των τουρκικών ως γλώσσας επιλογής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει επίσης το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού όπως ορίζεται από το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο, στη βάση και των εν εξελίξει δικαστικών διαδικασιών. Στηρίζει την ενίσχυση μέτρων θετικής διάκρισης που συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη και την κοινωνική συνοχή».

Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται επίσης ειδικό κεφάλαιο για τη «Δημόσια Περιουσία» και πως θα αξιοποιηθεί «με όρους κοινωνικής αποτελεσματικότητας» χωρίς φυσικά τον αναγκαίο αστερίσκο ότι με την υπογραφή Τσίπρα – Τσακαλώτου το καλύτερο κομμάτι έχει περάσει για 99 χρόνια στα χέρια των δανειστών.

Μικρό τρολάρισμα από τον Τσακαλώτο ή κάποιον σαν τον Τσακαλώτο βλέπει κανείς και στο κεφάλαιο «Φορολογική πολιτική για μια  δίκαιη κοινωνία» όπου προτείνετε ένα …όργανο που  αγαπάει ο Μητσοτάκης. « Ένα κεντρικό επιτελικό όργανό για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος κρίνεται αναγκαίο. Αυτό θα δράσει ως όργανο σχεδιασμού γενικής στρατηγικής ελέγχων το οποίο θα κατευθύνει, εποπτεύει και συντονίζει τη δράση των εμπλεκόμενων φορέων…».