ΓΔ: 900,67 3,12 (0,35 %)

Τζίρος: 39,50 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 900,67 3,12 (0,35 %)

Τζίρος: 39,50 εκατ. €   RT

Πρόβλημα πολιτικής ταυτότητας

Στο ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής καταγράφεται με εντυπωσιακές λεπτομέρειες η ανθρωπογεωγραφία των διαφόρων ομάδων μπαχαλάκηδων που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν οργανώσει και πραγματοποιήσει πάνω από 300 επιθέσεις, σε ποικίλους στόχους, με πρόσχημα, αυτή τη φορά, την υπόθεση Κουφοντίνα. Μόνο τα ονόματα και τα κινητά τους τηλέφωνα δεν καταγράφει το καλό ρεπορτάζ, πράγμα που σημαίνει ότι οι δράστες των επιθέσεων είναι απολύτως γνωστοί στην αστυνομία.

Δεν έχει συλληφθεί κανείς. 

Καμία από τις επιθέσεις αυτές δεν έχει αποτραπεί.

Αλλά παρόλα αυτά, το κυβερνών κόμμα καταγγέλλει καθημερινά, με ανακοινώσεις του τις επιθέσεις, λες και η Νέα Δημοκρατία είναι στην αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Κάποιος καχύποπτος και ίσως και πιο έμπειρος στα πολιτικά πράγματα μπορεί να μας επεσήμανε με συγκατάβαση ότι είναι συνηθισμένη τακτική των κυβερνήσεων να επιτρέπουν τη χαμηλής έντασης ανομία γιατί με αυτό τον τρόπο απαξιώνουν στα μάτια της κοινής γνώμης το αίτημα που προκαλεί κάθε φορά τη βία αλλά και τους αυτουργούς της.

Το αποκλείουμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας φιλελεύθερος πολιτικός. Ποτέ δεν θα αντιμετώπιζε τους συμπολίτες του ως «σανοφάγους» υιοθετώντας τέτοιες τακτικές, εξόφθαλμης προπαγάνδας. 

Κι αν το πρωί της Κυριακής διαβάσαμε στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη για τις πάνω από 300 επιθέσεις μπαχαλάκηδων που τις τελευταίες εβδομάδες δρουν ανεξέλεγκτα, το απόγευμα της ίδιας μέρας είδαμε σε διάφορα βίντεο 4-5 άνδρες της ΕΛΑΣ στο πλαίσιο ελέγχων τήρησης των μέτρων της πανδημίας στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, κάνοντας χρήση παράνομου οπλισμού, να βασανίζουν σε δημόσια θέα ένα συμπολίτη μας, αδιαφορώντας προκλητικά για το γεγονός ότι το περιστατικό καταγράφονταν από κάμερες κινητών τηλεφώνων.

Η ΕΛΑΣ δεν συλλαμβάνει τους μπάχαλους που καταστρέφουν ιδιωτική και δημόσια περιουσία, θέτουν σε κίνδυνο ζωές με τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους, καταστρέφουν γραφεία βουλευτών αλλά  όργανά της βασανίζουν μέρα-μεσημέρι, on camera, πολίτη στο πλαίσιο ελέγχων για την τήρηση των μέτρων για την πανδημία.

Εξίσου εξοργιστικά με το επεισόδιο σε βάρος του συμπολίτη μας, είναι τα fake news που κάποια από τις εμπλεκόμενες αρχές (το γραφείο υπουργού ΠροΠο; Η ΕΛΑΣ;)  κατάφερε να διοχετεύσει στα πάντα πρόθυμα ΜΜΕ. Οι κατασκευασμένες πληροφορίες εμφάνιζαν τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης ως θύματα κάποιας επίθεσης  «αντιεξουσιαστών».

Η κυβέρνηση έχει σοβαρό πρόβλημα πολιτικής ταυτότητας κι ας λειτουργούν καθησυχαστικά οι δείκτες των δημοσκοπήσεων. Άλλωστε ο πρωθυπουργός που ξέρει και τα περισσότερα γράμματα από όλους στην κυβέρνηση, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο δείκτης της πρόθεσης ψήφου είναι άχρηστος όταν δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές και πάντα λειτουργεί πολύ παραπλανητικά.

Η παραπάνω παρατήρηση όμως δεν γίνεται επειδή έχουμε κάποια έννοια για τη μακροημέρευση της κυβέρνησης αλλά γιατί ανησυχούμε για την πορεία που έχει πάρει η χώρα. 

Ανεξέλεγκτη ανομία μπαχαλάκηδων, αστυνομική βία ακόμα και βασανιστήρια πολιτών on camera, fake news που σπινάρονται από τις αρχές, ενισχύουν την ανασφάλεια της διπλής κρίσης.

Το κλίμα που όλα αυτά δημιουργούν ανακαλεί μνήμες περιόδου 2010-2013 και είναι καταφανές σε όλους ότι είναι απότοκο του προβλήματος πολιτικής ταυτότητας που δείχνει να έχει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες. Σαν να έχει ξεχάσει ότι την εμπιστευθήκαμε ως φιλελεύθερη και μεταρρυθμιστική δύναμη. Ελπίζουμε να είναι μια κακή στιγμή. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και η κυβέρνηση πρέπει να συνέλθει άμεσα. Τώρα.