Πού πάει το ΚΙΝΑΛ η Φώφη;

Πού πάει το ΚΙΝΑΛ η Φώφη;

Στην περίπτωση του αρχιεκτελεστή της 17Ν Δ. Κουφοντίνα και των απαιτήσεών του, την… τιμή του ΚΙΝΑΛ έσωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος με μια σαφή τοποθέτηση, την ώρα που στελέχη του κόμματος έμπαιναν σε μια διαδικασία… πλειοδοσίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές στο κράτος δικαίου και σε μια «δημοκρατία που δεν εκδικείται».

Αυτή τη φορά η ίδια η Φώφη Γεννηματά σήκωσε το λάβαρο της αντίστασης κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι παίζει με τη φωτιά για τα φαινόμενα βίας δηλώνοντας μάλιστα πως «θα θρηνήσουμε θύματα».

Από την περίοδο της ψήφισης του νόμου για τα ΑΕΙ μέχρι τις υποθέσεις Λιγνάδη και Κουφοντίνα με μια... στάση στην κακοκαιρία «Μήδεια», το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά δείχνει να μπαίνει σε ένα παιχνίδι πλειοδοσίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και από εκφραστής της κεντροαριστεράς να φτάνει στο σημείο να καταγγέλλει την αστυνομοκρατία.

Η τελευταία παρέμβασή της προκαλεί ερωτήματα αφού επιρρίπτει ευθύνες ευθέως στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι και ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει την πόλωση.

«Κύριε Μητσοτάκη παίζετε με τη φωτιά. Αποτύχατε στο μέτωπο της πανδημίας, βυθίζετε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στην ανασφάλεια. Επιχειρείτε να καλύψετε την αδυναμία σας μέσα από την πόλωση και τον διχασμό. Επιλέγετε μια στημένη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση, με βιαιότητες και όξυνση και θύματα την κοινωνία και τη δημοκρατική ομαλότητα», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Και προσέθεσε: «Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο. Μη ρίχνετε άλλο λάδι στη φωτιά, θα θρηνήσουμε θύματα. Σας καλώ, αντί της συζήτησης μόνο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να προχωρήσετε με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής σε ενημέρωση και συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση στη χώρα. Να εκτονώσουμε την ένταση, να επαναφέρουμε τη συζήτηση στα προβλήματα. Μην καταστρέφετε τη χώρα. Αφουγκραστείτε την πραγματική αντίδραση των πολιτών».

Ουσιαστικά η κα. Γεννηματά εγκαλεί τον Πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως πολώνει το κλίμα, καθώς και ότι ρίχνει «λάδι στη φωτιά» με ενδεχόμενο «να θρηνήσουμε θύματα». Η ίδια επικαλείται την αντίδραση των πολιτών, κωφεύοντας όμως στα μηνύματα που στέλνουν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της μέσω των δημοσκοπήσεων για τη στάση που τηρεί τον τελευταίο χρόνο.

Στάση που παραπέμπει σε ένα φλερτ το οποίο το περασμένο Δεκέμβριο επιχείρησε να… νομιμοποίηση ο Γιώργος Παπανδρέου με τις αναφορές περί προοδευτικής διακυβέρνησης και το κλείσιμο του ματιού στον Αλέξη Τσίπρα.

Πλέον, μετά και τη συζήτηση στη Βουλή και την εικόνα που ανεδείχθη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιβεβαιώνει πως επιδιώκει την ένταση και την πόλωση, γυρνώντας την πλάτη οριστικά στη σοσιαλδημοκρατία, η κα. Γεννηματά εμφανίζεται να αποφεύγει να καταλάβει τον συγκεκριμένο χρόνο.

Η προχθεσινή της ανακοίνωση για τη συζήτηση στη Βουλή ενδεικτική. «Μητσοτάκης και Τσίπρας χέρι-χέρι, στην επιχείρηση διχασμού, τροφοδότησαν  με μίσος την ελληνική κοινωνία. Για τα πραγματικά προβλήματα δεν ακούσαμε τίποτα. Αυτή η πολιτική ηγεσία δεν αξίζει στον Ελληνικό λαό. Αγνοήστε τους», επεσήμανε η ίδια, αγνοώντας τις προτάσεις που κατέθεσε ο πρωθυπουργός και τα τέσσερα μέτρα για το ζήτημα της αστυνομικής βίας.

Και σε αυτή την περίπτωση πάντως η παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου κινήθηκε στο πλαίσιο της λογικής που διέπει το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς αφού όπως και πολλά στελέχη του κόμματός του, δεν έκλεισε τα μάτια στις εμφανείς προκλήσεις που καταγράφονται και από την πλειοψηφία των πολιτών.

Αφενός μιλώντας στη Βουλή όπου ξεκαθάρισε ότι «για την απόπειρα δολοφονίας Έλληνα αστυνομικού, η φράση «η βία φέρνει βία» είναι απαράδεκτη γιατί αλληλονομιμοποιεί τις πράξεις βίας. Πρέπει να μπει οριστικό τέλος στην καπηλεία των συναισθημάτων του πολίτη απέναντι στη βία». Αφετέρου παρεμβαίνοντας στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΙΝΑΛ. Προσπάθεια για την οποία η Φώφη Γεννηματά δείχνει να αποφεύγει να λάβει θέση.

«Πρέπει», ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε ανάρτησή του «με την αύξηση των δυνάμεών μας να αφαιρέσουμε από τον Α. Τσίπρα το δικαίωμα να μιλά για λογαριασμό της δημοκρατικής παράταξης. Δεν ανήκει σε αυτήν. Δεν πιστεύει στα ιδανικά της». Και προσέθεσε, σχετικά με την δημοκρατική παράταξη ότι σε καμία περίοδο «ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες του δεν ήταν σύμφωνοι. Ρωτήστε τους για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, για τον Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου και θα καταλάβετε καλά την καπηλεία»

Την ίδια στιγμή, η στάση της Φώφης Γεννηματά δημιουργεί προβληματισμό στο ΚΙΝΑΛ, στελέχη του οποίου διαβλέπουν μια στροφή προς τη λογική Τσίπρα την ώρα που θα έπρεπε να κινείται στην κατεύθυνση κάλυψης του κενού που αφήνει στην κεντροαριστερά η ένδεια επιχειρημάτων και η αδυναμία κατάρτισης προγραμματικού λόγου από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι λίγα τα στελέχη του κόμματός της που καταγράφουν την απομάκρυνση της ηγεσίας από τους ίδιους του ψηφοφόρους, οι οποίοι της δείχνουν έναν άλλο δρόμο. Ούτε και τα στελέχη που σημειώνουν ότι παρατηρείται μια αγωνία ενόψει των εσωκομματικών εκλογών που οδηγεί στην αναζήτηση ψηφοφόρων σε πεδία που απέχουν από τη λογική της κεντροαριστεράς.