Πώς ξέφυγε ο Κουτεντάκης από το «Πολάκης patrol»

Με το δίκιο του ο Άδωνις Γεωργιάδης πανηγύρισε την έκθεση και την εκτίμηση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, ότι τα οριζόντια μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας θα ευνοήσουν όσους δεν έχουν ανάγκη!

Ο συντονιστής του Γραφείου δεν είναι ούτε γαλάζιο στέλεχος για να κάνει αβάντα στην κυβερνητική πολιτική. Ούτε είναι φίλος των Α. Γεωργιάδη και Σκυλακάκη για να υποστηρίξει τη θέση τους, ότι η μείωση του φόρου στη βενζίνη θα ωφελήσει υπέρμετρα Καγιέν και βουπου και όχι τον μεροκαματιάρη που πάει στη δουλειά του, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο κ.Φραγκίσκος Κουτεντάκης προέρχεται από τη στενή, στενότατη κυβερνητική ομάδα του Αλέξη Τσίπρα του 2015. Σύμβουλός του, στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές, γ.γ δημοσιονομικής πολιτικής - πήρε τη θέση της εκδιωχθείσας Κατερίνας Σαββαϊδου.

Αριστερός και τεχνοκράτης, έμπιστος του πρωθυπουργού Τσίπρα, αγαπητός στους Σταθάκη, Δραγασάκη, Τσακαλώτο, σπρώχνεται το 2018 στη θεσμική θέση, μακράς θητείας. Τις ενστάσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (τότε αποκαλείτο ΔΗΣΥ) περί φωτογραφικής τοποθέτησης, τις παρέκαμψε ο τότε πρόεδρο της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης λέγοντας ότι ήταν «νέος, έμπειρος και με πολλά προσόντα».

Ακριβές. Το βιογραφικό και οι επιδόσεις του Κουτεντάκη, ξεχώριζαν μέσα στο πέλαγος των ανεπρόκοπων. Για τους λόγους αυτούς, και ακόμη περισσότερους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπήκε στον πειρασμό, παρά τις εισηγήσεις, να δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο και να τον αλλάξει.

Με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού την οποία υπογράφει και παρουσίασε, ξορκίζεται η παραδοσιακή δημοσιονομική πλειοδοσία (λέγε με λεφτόδεντρο») και προκρίνεται ως επείγουσα προτεραιότητα η δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας. Κάντε τα λόγια της έκθεσης πρόσωπα.

Στα παραδοσιακά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε ούτε μια γραμμή από την έκθεση. Στα νέας εσοδείας φιλοσυριζαϊκά μέσα, η έκθεση αποκωδικοποιείται ως κόλαφος για την κυβερνητική γαλαντομία των 30 δισ. ευρώ που «ξόδεψε» για την πανδημία! Χωρίς όπως σημειώνεται να έχει περιοριστεί η πανδημία (!) με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και χωρίς να έχει φτιαχτεί ένα νέο νοσοκομείο ή ένα νέο σχολείο!

Το όνομα Φρ. Κουτεντάκης δεν μνημονεύεται πουθενά. Σαν να μην ήταν ποτέ ΣΥΡΙΖΑ. Τον Μάρτη του 2015 όταν Τσίπρας – Καμμένος - Βαρουφάκης και η ομάδα των δραχμολάγνων έριχναν κατάρες στους δανειστές έστηναν παγίδες και έπεφτε μέσα η χώρα, σε άρθρο του στην κομματική Αυγή έγραφε:

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει, επιτέλους, να κάνουν την αυτοκριτική τους και να σταματήσουν να επαναλαμβάνουν με δασκαλίστικο ύφος ότι δεν κάναμε αυτά που υποσχεθήκαμε. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, πρέπει και εμείς με τη σειρά μας να αναγνωρίσουμε τις θεσμικές και πολιτικές μας παθογένειες και να τις αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα χωρίς να αποδίδουμε στους δανειστές περισσότερες ευθύνες από όσες τους αναλογούν».

Πράγματι ο κ. Κουτεντάκης, μπορεί να μην υπήρξε ποτέ η αυθεντική εκδοχή του Συριζανθρώπου και απλώς να τον πήρε μαζί του το ρεύμα εκείνης της περιόδου.

Είχε άγιο γιατί εκείνη την περίοδο δεν είχε ακόμη ενεργοποιηθεί το «Πολάκης patrol» του ΣΥΡΙΖΑ και οι στρατιές των διαδικτυακών προπηλακιστών!