Ήπιο πολιτικό κλίμα δεν σημαίνει και «περασμένα, ξεχασμένα»

Ήπιο πολιτικό κλίμα δεν σημαίνει και «περασμένα, ξεχασμένα»

Του Σάκη Μουμτζή

Η ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο ήταν μετριοπαθής και κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους. Ασχολήθηκε αποκλειστικά με το μέλλον και τις προοπτικές της πατρίδος μας.

Εξέπεμψε έναν πολιτισμό που, μετά την βαρβαρότητα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν σαν ένα ποτήρι νερό σε διψασμένο.

Μάλιστα, μετά την τοποθέτηση του Α. Τσίπρα, ο οποίος φάνηκε να μην κατάλαβε τίποτα, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε τις εντυπώσεις στην σιωπηλή πλειοψηφία.

Όμως υπάρχει ένας ορατός κίνδυνος. Να στείλει το μήνυμα του «περασμένα, ξεχασμένα», κάτι που θα προκαλέσει θυμό και απογοήτευση σε όλους αυτούς που πίστεψαν πως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα αποδοθεί η δικαιοσύνη για μια σειρά από υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το ήπιο πολιτικό κλίμα δεν σημαίνει κουκούλωμα και αποσιώπηση. Δεν σημαίνει συγκάλυψη και τυχόν συμψηφισμούς.

Άλλο πράγμα είναι η μετριοπαθής συμπεριφορά και άλλο πράγμα είναι η απονομή της Δικαιοσύνης. Στην πρώτη περίπτωση η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται μεταξύ δύο πολιτικών αντιπάλων. Όχι μεταξύ εχθρών.

Στην δεύτερη περίπτωση η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη κρίνει για τα πεπραγμένα των πολιτικών προσώπων. Απαραίτητη προϋπόθεση προς τούτο, είναι η αποχή της εκτελεστικής εξουσίας από μεθοδεύσεις που εμπλέκουν την απονομή δικαιοσύνης στις πολιτικές διαμάχες.

Κάτι που το ζήσαμε.

Στην περίπτωση μας, είναι εύλογο και προφανές πως θα πρέπει να διερευνηθούν οι υποθέσεις της Νοvartis, της τράπεζας Αττικής, της απαξίωσης της ΔΕΗ, της πώλησης των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία, της μη τιμολόγησης των φαρμάκων το πρώτο εξάμηνο του 2015 και μερικές ακόμα περιπτώσεις.

Αν δεν διερευνηθούν δικαστικά αυτές οι υποθέσεις, εν ονόματι του ήπιου πολιτικού κλίματος, τότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα στείλει ένα λάθος πολιτικό μήνυμα στην κοινωνία. Θα επαληθεύσει την άποψη που έχει ο κοινός νους για τους πολιτικούς: «κόρακας, κοράκου μάτι δεν βγάζει».

Θα δικαιώσει την λαϊκιστική αντίληψη πως «όλοι ίδιοι είναι».

Μα η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές για να αποδείξει πως όλοι δεν είναι ίδιοι. Κέρδισε τις εκλογές αναλαμβάνοντας την δέσμευση να διερευνήσει όλες τις υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και, κυρίως την υπόθεση Novartis στην οποία οι σκευωροί αποπειράθηκαν να εμπλέξουν—μεταξύ άλλων-- τον πρώην πρωθυπουργό Α.Σαμαρά, τον τότε αντιπρόεδρο του κόμματος Α. Γεωργιάδη και τον νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Π. Πικραμμένο.

Συνεπώς όσοι βιάστηκαν να συμπεράνουν πως η διερεύνηση όλων αυτών των υποθέσεων θα θυσιαστεί στον βωμό του ήπιου πολιτικού κλίματος, ελπίζω να διαψευσθούν.

Το κουκούλωμα μιας υπόθεσης, ελάχιστα απέχει από την συγκάλυψη της. Και η συγκάλυψη είναι συνενοχή και ενέχει και μιαν ηθική διάσταση.

Ίσως για κάποιους – αυτούς που αρέσκονται σε ανοίκειες στρογγυλεύσεις και σε αναίτιες συναινέσεις—όλο αυτό το σκηνικό των συγκαλύψεων να αποτελεί τον μύχιο πόθο τους. Όμως ευτελίζει την πολιτική και απαξιώνει τους πολιτικούς, όπως το ίδιο κάνει και η πολιτική σκευωρία.

Τι επιζητεί ο μέσος πολίτης από την Νέα Δημοκρατία;

Και ήπιο πολιτικό κλίμα για να ανοίξουν οι δουλειές και να αφεθεί η Δικαιοσύνη απερίσπαστη να επιτελέσει το έργο της.

Εμείς πάντως εδώ θα είμαστε.