Περί Αδώνιδος και ανθρωποφαγίας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είναι φιλελεύθερος. Ένας συντηρητικός πολιτικός είναι με φιλελεύθερες απόψεις στην Οικονομία. Όπως και η Θάτσερ! Ήταν εξίσου συντηρητική στα κοινωνικά θέματα. Οι απόψεις του κ. Γεωργιάδη για το προσφυγικό δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Από την άλλη πλευρά δεν μπορώ να χαρακτηρίσω ακροδεξιό τον κ. Γεωργιάδη επειδή έχει μια διαφορετική άποψη από την δική μου. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι το μέτωπο της κοινής λογικής απαιτεί την μεγάλη συμμαχία της κεντροδεξιάς.

Μία διασπασμένη ΝΔ με ένα δεξιό και ένα φιλελεύθερο κόμμα θα σημάνει την ουσιαστική επικράτηση της κεντροαριστεράς. Η διάσπαση των δυνάμεων της κεντροδεξιάς σημαίνει επιλογές ΣΥΡΙΖΑ για πολλά χρόνια. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει στοχοποιηθεί πολλάκις από τον original ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ της Δεξιάς. Ακριβώς επειδή η δημιουργία ενός δεξιού κόμματος θα εξυπηρετούσε πλήρως τα σχέδιά τους. Θέλουν διάσπαση της κεντροδεξιάς κι αυτό δεν είναι καινούργιο σενάριο.

Η ΝΔ είναι στην πραγματικότητα ένας συνασπισμός τάσεων που συνυπάρχουν στον χώρο της κεντροδεξιάς. Είναι οι κεντρώοι που ως τάση κυβέρνησαν την χώρα αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και οι Δεξιοί που τους διαδέχτηκαν. Άλλοτε ήταν αντίπαλοι, σήμερα συνυπάρχουν κάτω από το ίδιο κόμμα, απέναντι στην αριστερά, στην ακροδεξιά και στον λαϊκισμό.

Το πρόβλημα είναι ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα παλαιού τύπου που δεν κάνει αυτές τις διαφοροποιήσεις φανερές. Η κεντροδεξιά αντέχει τις διαφορές. Αντίθετα, δεν αντέχει τις ομοφωνίες. Η επισημοποίηση των τάσεων, λοιπόν, θα ήταν μία εκσυγχρονιστική και λυτρωτική κίνηση. Μέσα από τις διαφορές θα μάθαιναν να σέβονται ο ένας τον άλλον και να γνωρίζουν, τουλάχιστον αυτό, γιατί βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη και όχι κάπου αλλού.

Όχι, ο εχθρός δεν είναι ο Άδωνις. Κάθε άλλο! Να μην ξεχνάμε ότι στις δύσκολες ώρες και όταν οι περισσότεροι ήταν εξαφανισμένοι και με την λογική μην τυχόν και … εκτεθούν, ο Άδωνις ήταν εδώ! Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε έκπτωση σε αυτά που πιστεύουμε όσοι συνυπάρχουμε. Όπως δεν κάνει εκπτώσεις και ο ίδιος ο Άδωνις! Για αυτό λέμε ότι η επισημοποίηση των τάσεων θα είναι κάτι που θα είναι ευεργετικό για όλους.

Από την άλλη πλευρά, είναι αστείο να περνούν διάφοροι στην αντεπίθεση έναντι των φιλελευθέρων, επειδή οι τελευταίοι δεν ανέχονται την αντιμεταναστευτική ρητορική. Κι επειδή ακούστηκαν κάτι περί μετρήσεων, να θυμίσουμε ότι οι φιλελεύθεροι μετρήθηκαν το 2012, όπως και η ΝΔ χωρίς τους κεντρώους. Και τότε φάνηκε η αναγκαιότητα της συνύπαρξης.

Είναι αλήθεια ότι κάθε ημέρα καταναλώνεται ένα προϊόν με μεγάλη ταχύτητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντας πίσω όλα εκείνα που συνήθως αφήνει μία συνήθης ανθρώπινη δραστηριότητα όπως μια συναυλία, μια διαδήλωση ή απλά ένα πικνίκ. Δηλαδή σκουπίδια! Η ανθρωποφαγία είναι ό,τι πιο δημοφιλές, με το κοινό να αναζητά κάθε φορά νέους τρόπους για να αυξήσει την αδρεναλίνη. Και το χειρότερο όλων είναι ότι όλο αυτό αρέσει σε αρκετούς!

Αντέχουμε την κριτική. Αντέχουμε τις διαφορετικές απόψεις. Την ανθρωποφαγία δεν αντέχουμε !

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]