Παναγιώτης Γαργαλιάνος: Δεν θα γίνουμε Μπέργκαμο

Παναγιώτης Γαργαλιάνος: Δεν θα γίνουμε Μπέργκαμο

Η Ελλάδα δεν θα γίνει Μπέργκαμο παρ' ότι έχει δρόμο μπροστά της μέχρι την κορύφωση του δεύτερου κύματος, σημειώνει στο liberal ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος. «Είμαστε πλέον πιο σοφοί, έχουμε περισσότερα μέσα απ' ότι οι Ιταλοί στην αρχή του πρώτου κύματος της πανδημίας», αναφέρει, παρ' ότι επισημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμη φτάσει στην κορύφωση.

Η ψυχραιμία χάνεται όσο ανεβαίνουν τα νούμερα, λέει ο κ. Γαργαλιάνος, προσθέτοντας ότι πρέπει όλοι, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, και επιστήμονες, να τηρήσουν μια ενιαία στάση, πολλώ δε μάλλον τώρα, που το σύστημα υγείας στην Αττική έχει αρχίσει να δέχεται πιέσεις και όπου παρά το άνοιγμα καινούργιων κλινών και θαλάμων, η δυναμική του ιού παραμένει ισχυρή. «Ελπίζουμε, ότι με την εφαρμογή του lockdown θα ανακοπεί αυτό το κύμα, όμως έχουμε δρόμο μέχρι τη σταθεροποίηση», σημειώνει το μέλος της επιτροπής των ειδικών.

Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη

- Τριπλό αρνητικό ρεκόρ καταγράψαμε σήμερα στη χώρα με νέα κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις. Πώς το σχολιάζετε;

Πράγματι και σήμερα ο ιός έδειξε τη δυναμική του. Και δεν έχουμε ακόμη φτάσει στην κορύφωση. Έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι να δούμε την απόδοση του lockdown, οπότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε την κάμψη.

Και φυσικά για μια ακόμη φορά θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή στους πολίτες, να φορούν τη μάσκα, να τηρούν την ατομική υγιεινή και τις αποστάσεις.

Το πρόβλημα όμως, δυστυχώς, είναι ότι και το σύστημα υγείας στην Αττική έχει αρχίσει να δέχεται πιέσεις...

Ήδη στο «Γεννηματάς» ευτυχώς αναπτύχθηκαν 52 επιπλέον κλίνες από τις οποίες οι 8 αφορούν ΜΕΘ και οι άλλες 44 είναι απλές κλίνες για covid, όμως τώρα, μόνο οι 5 παραμένουν κενές και μένουν ακόμη αρκετές ώρες μέχρι να κλείσει η εφημερία... Αντίστοιχα, και ο «Ευαγγελισμός» δέχεται πιέσεις και το «Σωτηρία» - το οποίο ομολογουμένως είναι σε καλύτερη κατάσταση, λόγω μεγαλύτερης δυναμικότητας. Σήμερα μάλιστα, ανοίγουν και πρόσθετες κλίνες στην «Παμμακάριστο».

Βλέπουμε λοιπόν, ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για άνοιγμα καινούργιων κλινών εντατικής και θαλάμων με απλές κλίνες για covid, η δυναμική του ιού παραμένει ισχυρή.

Ελπίζουμε, βέβαια, ότι με την εφαρμογή του lockdown θα ανακοπεί αυτό το κύμα, όμως έχουμε δρόμο μέχρι τη σταθεροποίηση.

- Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί περισσότερο;

Αυτό που με ανησυχεί, είναι ότι όσο ανεβαίνουν τα νούμερα των κρουσμάτων, χάνεται η ψυχραιμία. Πρέπει η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και οι επιστήμονες να τηρούμε όλοι μια ενιαία στάση.

Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ότι θέλει.

Γιατί οι πολίτες δεν ξέρουν πλέον ποιόν να εμπιστευθούν. Και με αυτή την πολυγλωσσία, ο ιός βρίσκει περιθώριο να εξαπλώνεται.

Εμείς στην επιτροπή, κάνουμε εξαντλητικές συζητήσεις μέχρι να καταλήξουμε σε μια απόφαση, όχι πάντα ομόφωνη - αλλά συμβαίνει και αυτό. Όμως σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούμε πάντα όλα τα διαθέσιμα στοιχεία προκειμένου να τεκμηριώσουμε για να καταλήξουμε σε κάθε συμπέρασμα και απόφασή μας. Τίποτα δεν γίνεται αυθαίρετα.

- Βλέπετε να φτάνουμε σε εικόνες Μπέργκαμο και στη χώρα μας;

Δεν το πιστεύω αυτό. Είμαστε πλέον πιο σοφοί, έχουμε περισσότερα μέσα απ΄ ότι οι Ιταλοί στην αρχή του πρώτου κύματος της πανδημίας. Ξέρουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε την ηπαρίνη για να αποφύγουμε τις θρομβώσεις και την κορτιζόνη για να αποφύγουμε την εκτεταμένη φλεγμονή. Έχουμε και το remdensivir που βοηθά αρκετά, ενώ με την προχθεσινή έγκριση του FDA θα έχουμε και το καινούριο μονοκλωνικό αντίσωμα της Lilly, που χορηγείται μια φορά ενδοφλεβίως και προλαβαίνει τη βαριά νόσηση από την αρχή. Οπότε ξέρουμε ότι μπορούμε να το χορηγήσουμε σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, προκειμένου να ξεπεράσουν την ίωση ηπιότερα.

Και όλα αυτά μέχρι να έχουμε το εμβόλιο, που χθες μάθαμε και για το δεύτερο εμβόλιο της Moderna, παρόμοιας τεχνολογίας με αυτό της Pfizer/BioNTech, θα ακολουθήσει και της Οξφόρδης/AstraZeneka, θα έχουμε και αποτελέσματα από το ρωσικό εμβόλιο.

Είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά, γιατί οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι θα θυσιάσουν κάποιες ώρες στέρησης για 5 μήνες μέχρι να βγούμε στο «ξέφωτο». Γιατί ούτε τότε θα τελειώσει το πρόβλημα, όμως αλλιώς είναι να μην έχεις τίποτα κι αλλιώς διαχειρίζεσαι μια ασθένεια με φάρμακα και με εμβόλιο.

* Ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος - Κακολύρης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.