Όμηροι της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας

Όμηροι της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας

Το πρόβλημα με όσους θεσπίζουν νόμους, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της ψήφου τους για τους πολίτες. Κυρίως σε θέματα τεχνικού χαρακτήρα, όπως συμβαίνει με διατάξεις που προτείνει ο υπουργός Οικονομικών. Οι μεγαλύτερες αυθαιρεσίες της εφορίας, για παράδειγμα, δεν προέκυψαν από κάποιον «περίεργο» υπάλληλο, αλλά από κάποια διάταξη της κείμενης νομοθεσίας. Ο «περίεργος», με άλλα λόγια, ήταν στο τέλος εκείνος που ψήφισε μια διάταξη και δεν αντιλήφθηκε πόσους ανθρώπους θα έκανε δυστυχισμένους.

Εκείνο που χρειάζεται είναι μία κυβέρνηση που να έχει τη θέληση να «μαζέψει» αυτή την κατάσταση, αποκαθιστώντας αδικίες του παρελθόντος και εξαλείφοντας όσες περισσότερες διατάξεις «πυροβολούν» ευθέως την κοινή λογική. Κι η αλήθεια είναι ότι αυτή η διάθεση φαίνεται να υπάρχει από τη δική σας κυβέρνηση.

Μήπως χρειάζεται να ξεκινήσει ένας διάλογος του υπουργείου με τους επαγγελματικούς φορείς και να γίνει μια πιο συστηματική εργασία προς αυτή την κατεύθυνση; Για να κλείνουμε σιγά σιγά τις χαραμάδες στην πόρτα και να προχωρήσουμε και πιο πέρα, στο εσωτερικό του σπιτιού. Εκεί που τα προβλήματα είναι πιο «βαθιά» και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμα. Θα ήθελα πάντως, κύριε Πρόεδρε, να διαβάσετε την επιστολή του Α.Μ. Αναφέρει ένα από αυτά τα μικρά τα «παράδοξα» που λέγαμε στην αρχή.

Όμηροι της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας

Θα ήθελα να σας εκθέσω ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο θα επηρεάσει το άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα πολλούς συναδέλφους λογιστές και επιβαρύνει από πλευράς κόστους υπέρμετρα τις επιχειρήσεις.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι υποχρεώσεις της Πολιτείας έχουν μετατοπιστεί σταδιακά στα λογιστήρια. Οι υποχρεώσεις για ηλεκτρονικές υποβολές από τα λογιστήρια για λογαριασμό των πελατών τους (επιχειρήσεων & ιδιωτών) είναι πάρα πολλές και συνεχώς πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Όλες οι ηλεκτρονικές υποβολές εάν δεν υποβληθούν στην ώρα τους έχουν χρονικές προθεσμίες και πρόστιμα σοβαρότατα και δυστυχώς είναι πάρα πολλές. Φύγαμε από τη γραφειοκρατία με χαρτιά και πήγαμε στην ηλεκτρονική γραφειοκρατία.

Πρόσφατα η ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών έχει ανακαλύψει μια μέθοδο να πολλαπλασιάσει τις εισπράξεις της και να διεκδικήσει τα εύσημα της Πολιτείας, ανακαλύπτοντας εκπρόθεσμες υποβολές δηλώσεων διαφόρων φόρων (ΦΠΑ, χαρτόσημο, φόρο μισθωτών κ.λπ.) από το έτος 2015 μέχρι και σήμερα. Εκπρόθεσμες υποβολές δηλώσεων φόρων οι οποίες έχουν υποβληθεί και πληρωθεί από τις επιχειρήσεις και μάλιστα με τη σχετική προσαύξηση της εκπρόθεσμης πληρωμής μερικές από αυτές ακόμα και με μερικές ημέρες διαφορά από την οριακή προθεσμία. Το αυτοτελές πρόστιμο για κάθε εκπρόθεσμη υποβολή είναι 500 € για οποιοδήποτε ποσό και αν ήταν η οφειλή ακόμα και για ένα ευρώ.

Φανταστείτε το αποτέλεσμα! Έχουμε περιπτώσεις, εταιρείες παρατημένες οι οποίες δεν κινούνται καθόλου και δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τον λογιστή τους και ανά χρόνο να οφείλουν για μηδενικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που δεν έχουν υποβάλει ή έχουν ήδη υποβάλει εκπρόθεσμα (500 € Χ 12 μήνες) 6.000 € ανά έτος.

Υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου 10 € από το έτος 2015 το οποίο η επιχείρηση το έχει υποβάλει και πληρώσει ήδη με διαφορά λίγων ημερών από την προθεσμία υποβολής, να καλείται σήμερα εν έτη 2019 να πληρώσει 500 € πρόστιμο για την κάθε υποβολή. Προφανώς για να την τιμωρήσει σήμερα το 2019 το κράτος, να βάλει μυαλό ότι δεν υπέβαλε δήλωση φόρου 10 € στην ώρα της και την υπέβαλε και την πλήρωσε ύστερα από δέκα ημέρες.

Δεν ξέρω τι σκοπό έχουν αυτά τα πρόστιμα, αν όχι μόνο εισπρακτικό; Ιδιαίτερα όταν επιβάλλονται τώρα εν έτη 2019 για υποβολές δηλώσεων του 2015, του 2016, του 2017 έως και σήμερα, οι οποίες μάλιστα έχουν πληρωθεί από την υποβολή τους με λίγες ημέρες διαφορά από την οριακή ημερομηνία λήξης τους μαζί με το πρόστιμο - τόκο του εκπροθέσμου.

Με τέτοιες δαμόκλειες σπάθες πάνω από τα κεφάλια τους οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές, δεν είναι ΔΥΝΑΤΟΝ να λέμε ότι τις βοηθάμε να ρισκάρουν και να επιχειρούν. Όλα αυτά τα παραπάνω και πολλά τέτοια απογοητεύουν από την αδικία τον επιχειρηματικό κόσμο και τον σπρώχνουν προς την παραοικονομία.

Α.Μ.

Υ.Γ. Σας θυμίζω πρόσφατα τη συνέντευξη του Γουίλμπορ Ρος (υπουργού Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών) σχετικά με την επιχειρηματικότητα και την απλότητα, που ανέφερε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν θεσμοθετήσει για κάθε καινούργια υποχρέωση στις επιχειρήσεις, είναι υποχρεωμένο το κράτος να αφαιρεί δύο άλλες παλαιότερες.

Υπεύθυνος για τη φιλοξενία:
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.