Οι υποχρεώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Οι υποχρεώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σ'αυτή, την πρώτη φάση της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ίσως να είναι σημαντικότερο κι από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης γιατί ενώ η Οικονομία παραμένει το απόλυτο μέτρο αποτίμησης της πραγματικότητας, ο κ. Χρυσοχοΐδης, μέσα σε όλα, φέρει το βάρος της διαμόρφωσης των εντυπώσεων στην κοινή γνώμη. Η επιχείρηση εκκένωσης τεσσάρων καταλήψεων στα Εξάρχεια και όσα επακολούθησαν προσφέρονται για πλήθος παρατηρήσεων.

Το επιχειρησιακό κομμάτι δεν είμαστε σε θέση να το κρίνουμε. Η Ελληνική Αστυνομία έχει αποδείξει πολλάκις ότι ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά της, όταν αποφασίσει να την κάνει και έχουμε εμπιστοσύνη στο δημοκρατικό φρόνημα της ηγεσίας της. Έτσι κι αλλιώς όμως, το παιχνίδι δεν αφορά το επιχειρησιακό μέρος αλλά το επικοινωνιακό, εκεί θα δοθεί η μάχη. Το θέμα της ασφάλειας είναι ένα ζήτημα πρωτίστως ιδεολογικό από αυτά μάλιστα που βρίσκονται στον πυρήνα της φιλελεύθερης ιδεολογίας. Για τους φιλελεύθερους, χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία και η θέση αυτή είναι απολύτως διακριτή από την αντίληψη της δεξιάς και της ακροδεξιάς περί ασφάλειας.

Σ'αυτή, την πρώτη μάχη, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν τα πήγε άσχημα αλλά όχι όμως επειδή ο ίδιος και οι συνεργάτες του τα έκαναν όλα σωστά. Η συμπαράσταση των φιλελεύθερων που είναι η πιο δραστήρια και επιδραστική ομάδα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που έσπευσαν πρώτοι στο πεδίο της επικοινωνιακής μάχης, ήταν καθοριστική στο να μην χάσει στις εντυπώσεις.

Θεωρούμε σημαντικό να αναδείξουμε και μάλιστα με έμφαση το ρόλο των προοδευτικών ψηφοφόρων της κυβέρνησης που για την ώρα τη στηρίζουν, γιατί όλοι πρέπει να είδαν «τα χαΐρια» των διαφόρων Σαλβίνι της κακιάς ώρας, όπως αυτοί εκφράζονται κι από συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα που τους παραχωρούν πολύ εύκολα χώρο στις συχνότητές τους.

Όλους αυτούς ο κ. Χρυσοχοΐδης όχι μόνο δεν τους χρειάζεται αλλά του κάνουν και πολύ μεγάλη ζημιά. 

Όσους η κυβέρνηση χρειάζεται για να κερδίσει την ιδεολογική μάχη της ασφάλειας, χωρίς να αφήσει χώρο στην ακροδεξιά και τη νεοσυντηρητική ρητορική Σαλβίνι με την οποία εξελέγη συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αυτή τη φορά τους είχε μαζί της και μάλιστα σε μια επιχείρηση που συνέτρεχαν όλες οι προϋποθέσεις για την παραγωγή εύκολου συναισθήματος το οποίο και η αντιπολίτευση επιχείρησε να εργαλειοποιήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε, γιατί είχε απέναντί του, στοιχημένους δίπλα στον κ. Χρυσοχοΐδη τους φιλελεύθερους που έχουν έχουν αποδειχθεί οι συνεπέστεροι υπερασπιστές των δικαιωμάτων απέναντι στην κρατική εξουσία και οι οποίοι, αν έβλεπαν την παραμικρή παραφωνία, δεν θα δίσταζαν να την επισημάνουν για να την καταγγείλουν. Ας μην τους θεωρήσει όμως δεδομένους γιατί κάθε ιστορία θα κρίνεται ξεχωριστά, αυτόνομα κι από την αρχή.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει πολύ καλή αντίληψη για το τί σημαίνει επικοινωνία. Το απέδειξε στις φωτιές στην Εύβοια, όταν με μια σειρά από τουίτ μίλησε στους πολίτες άμεσα, ειλικρινά, με συναίσθημα, στη βάση αρχών κάτι που οι Έλληνες το χρειαζόμαστε απεγνωσμένα από την πολιτική μας ηγεσία. 

Η συνταγή της επιτυχίας στο να κερδίσουμε την ιδεολογική μάχη της ασφάλειας όπως την εννοούν οι φιλελεύθεροι, δηλαδή ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ελευθερία είναι απλή λοιπόν: σώματα ασφαλείας που επιδεικνύουν με κάθε αφορμή το δημοκρατικό τους φρόνημα και τη συμμόρφωσή τους προς τις επιταγές του κράτους δικαίου, συμμαχίες με τον φιλελεύθερο/προοδευτικό χώρο, διαφάνεια και ταχύτητα στην ενημέρωση και σκληρή δουλειά ώστε να αποκατασταθούν τα αίσχη του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο μεταναστευτικό. Αν γίνουν όλα αυτά, τότε, όπως έγραψε και ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης στο τουίτερ, όλα θα πάνε καλά.