Οι ξένοι επενδυτές  «ψηφίζουν» Ελλάδα  ακόμη και μέσα  στην πανδημία

Οι ξένοι επενδυτές «ψηφίζουν» Ελλάδα ακόμη και μέσα στην πανδημία

Η επιχειρηματική είδηση των τελευταίων 24ώρων είναι, αναμφίβολα, η κίνηση της ολλανδικής εταιρείας Reggeborgh Invest να αποκτήσει το 5% της Ελλάκτωρ, έχοντας αποκτήσει δικαίωμα προαίρεσης αγοράς για άλλο ένα 12,5%.

Θεωρώ -το τόνισα στις ομιλίες μου στα συνέδρια του Economist και του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενώπιον διεθνούς επιχειρηματικού ακροατηρίου- ότι πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης πρωτίστως προς την εταιρεία, αλλά και προς την Ελλάδα και το οικονομικό μας μέλλον. Διότι τέτοιου μεγέθους εταιρείες δεν αποφασίζουν να επενδύσουν σε μια χώρα αν δεν πιστεύουν πραγματικά στις προοπτικές της οικονομίας της, εν προκειμένω της ελληνικής οικονομίας.

Αυτή, όπως και άλλες επενδύσεις που έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες ή θα προχωρήσουν στο άμεσο μέλλον, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα, ακόμη κι εν μέσω της πανδημίας, μπορεί να προσελκύει ξένους επενδυτές.

Και αυτή δεν είναι η μόνη καλή είδηση για την ελληνική οικονομία, η οποία προφανώς και πιέζεται σημαντικά, όπως άλλωστε και η παγκόσμια οικονομία από την πανδημία του Covid-19, αλλά, αναμφίβολα, δείχνει να αντέχει, χωρίς να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών την περασμένη άνοιξη για ύφεση της τάξης του 15%, 20% ή και 25%.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

- Η ύφεση φέτος φαίνεται να κινείται εντός του πλαισίου των εκτιμήσεων της κυβέρνησης, δηλαδή στα επίπεδα του 8% σε ετήσια βάση, το οποίο βεβαίως συνιστά πολύ υψηλό επίπεδο για μια χώρα σαν την Ελλάδα, αλλά σίγουρα καλύτερο απ' ό,τι αναμενόταν αρχικά.

-Οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2020 άντεξαν μια χαρά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι εξαγωγές, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κυμάνθηκαν στα 13,67 δισ. και φέτος αυξήθηκαν ελαφρά κατά 1,2%, στα 13,83 δισ.

- Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί η μεγάλη μείωση στις εισαγωγές το ίδιο χρονικό διάστημα, συνεπάγεται ότι επιτεύχθηκε σημαντική μείωση του εμπορικού μας ελλείμματος και, συγκεκριμένα, χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά 17,8% και συνολικά κατά 19,5%.

-Η ανεργία έχει αυξηθεί μόλις κατά 1,5 μονάδα, όταν σε άλλες χώρες έχει υπάρξει Αρμαγεδδών. Δηλαδή, το ποσοστό ανεργίας έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019. Δεν το λες καταστροφή για το μέγεθος της ζημιάς.

-Οσον αφορά ιδιαίτερα τη βιομηχανία, υπήρξε θεαματική άνοδος της συμμετοχής της στο ΑΕΠ, από 9% το πρώτο εξάμηνο του 2019, σε 26% το πρώτο εξάμηνο του 2020. Κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στο πλαίσιο της προωθούμενης αλλαγής του μίγματος της οικονομικής πολιτικής και στην Ευρώπη αλλά, ιδιαίτερα, στην Ελλάδα, καθώς θέλουμε να καταστήσουμε τη βιομηχανία και τη μεταποίηση βασικό πυλώνα στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο που προωθούμε.

-Ο Ιούλιος ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο μήνας με τη μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς παροχετεύθηκε στην πραγματική οικονομία ρευστότητα ύψους 5,5 δισ. ευρώ χάρις στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Βεβαίως, ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος και ανηφορικός. Ωστόσο:

- η στήριξη που παρέχεται από το κράτος στην πραγματική οικονομία είναι πρωτοφανής, όπως, βεβαίως, είναι πρωτοφανής και η κρίση,

-το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Θεσσαλονίκη, εξαιρετικά γενναίο, και

-η χώρα μας έχει την ιστορική ευκαιρία να αξιοποιήσει από την Ε.Ε. την επόμενη εξαετία πόρους που αθροιστικά προσεγγίζουν τα 73 δισ. ευρώ.

Μ’ έναν συντηρητικό πολλαπλασιαστή της τάξης του 1,5 ή του 2, προκύπτει ότι την επόμενη εξαετία η χώρα μας θα έχει στη διάθεσή της σχεδόν ένα πρόσθετο ΑΕΠ. Θα κληθούμε δηλαδή να απορροφούμε κάθε χρόνο ένα ποσό της τάξης των 11 δισ. ευρώ, όταν μέχρι τώρα η καλύτερή μας επίδοση ήταν κοντά στα 5,5 δισ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση για τις δομές, αλλά και την ταχύτητα του ελληνικού κράτους.

Σε κάθε περίπτωση, την καλή πορεία που έχουμε μέχρι τώρα, πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Εάν φθάσουμε στο εμβόλιο τον Δεκέμβριο όπως αναμένεται, χωρίς νέα ακραία μέτρα, όπως γενικό lockdown, που παίρνουν άλλες χώρες, τότε πιστεύω ότι η οικονομία θα γυρίσει σχετικά γρήγορα και θα προσβλέπουμε βασίμως σ’ έναν ισχυρό ανοδικό κύκλο το 2021.

*Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

**Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο του Σαββατοκύριακου 19-20 Σεπτεμβρίου.