Οι Ρουμάνοι δεν ξέρουν το κόλπο. Συλλαμβάνουν πολιτικούς&φοροφυγάδες...

Οι Ρουμάνοι δεν ξέρουν το κόλπο. Συλλαμβάνουν πολιτικούς&φοροφυγάδες...

Του Ηλία Π. Παπαγεωργιάδη

- «Τι είναι πιο πιθανό; Να μη βγει ο ήλιος για ένα μήνα στο Βουκουρέστι ή να περάσει μία εβδομάδα χωρίς να συλλάβουν ένα πολιτικό ή φοροφυγά / καταχραστή;»

Μη βιαστείτε να στοιχηματίσετε… Στις 12 Δεκεμβρίου 2014 ο ήλιος ανέτειλε στη Ρουμανική πρωτεύουσα για πρώτη φορά μετά τις 11 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, λόγω ενός σπάνιου μετεωρολογικού φαινομένου. Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει εβδομάδα χωρίς συλλήψεις ανθρώπων που κατηγορούνται για πάσης φύσεως σοβαρά αδικήματα.

Χωρίς εξαιρέσεις…

Πρωθυπουργοί και υπουργοί, συγγενείς εν ενεργεία Προέδρου και Πρωθυπουργού, 30+ βουλευτές, περίπου 1 στους 4 νομάρχες και δημάρχους πρωτευουσών νομών, 3 από τους 7 Δημάρχους του Βουκουρεστίου, δεκάδες άλλοι δήμαρχοι και άλλοι πολιτικοί, εκατοντάδες κρατικοί λειτουργοί, μέχρι και η πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς, αυτή που κυνηγούσε τους άλλους… συνελήφθησαν / παραπέμφθηκαν σε δίκη / παρουσιάστηκαν αποδείξεις σε βάρος τους / συμβιβάστηκαν / «μίλησαν» / καταδικάστηκαν με μεγάλες ή μικρότερες ποινές. Ελάχιστοι αθωώθηκαν. Ακόμη και ένας πρίγκιπας μέλος της βασιλικής οικογένειας της χώρας συνελήφθη κατηγορούμενος για παράνομες επιστροφές ακινήτων από το κράτος.

Ο πλουσιότερος Ρουμάνος επιχειρηματίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση και άρχισαν οι κατασχέσεις ακινήτων του. Το ίδιο συνέβη και με 4 από τους πρώτους 10 ενώ κατηγορούμενοι / καταδικασμένοι είναι και περίπου 50 – 60 από τους 300 πλουσιότερους της χώρας. Τον Δεκέμβριο η Εφορία έκλεισε (!) 230 εταιρίες που έκαναν λιανικές πωλήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή. Ολόκληροι κλάδοι της αγοράς «καθάρισαν» από εκατοντάδες παίκτες, που μπήκαν φυλακή για μη απόδοση ΦΠΑ.

Η κάθαρση δεν αφορά μόνο θέματα Εφορίας. Ο θρυλικός ποδοσφαιριστής Gica Popescu, πρώην αρχηγός της Barcelona, καταδικάστηκε και έμεινε στη φυλακή για αθλητικό σκάνδαλο, μαζί του και οι περισσότεροι «μεγάλοι» του ποδοσφαίρου. Τώρα είναι φυλακή και η δικαστίνα που τους αθώωσε την πρώτη φορά, με στοιχεία για χρηματισμό της.

Χαμηλοί φόροι + Σκληροί έλεγχοι = μεγάλα έσοδα για το κράτος

Μικροί και μεγάλοι, ειδικά οι δεύτεροι, ξέρουν πολύ καλά ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς και επίμονοι. Αν συζητήσεις με επιχειρηματίες, λογιστές κλπ, κάθε σοβαρός άνθρωπος θα σου πει πως «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για λάθος σκέψεις, θα συλληφθείς χωρίς να καταλάβεις πώς και πότε».

Οι φόροι μειώθηκαν εντυπωσιακά, ειδικά από 01 Ιανουαρίου, τόσο για όλους γενικά, όσο και ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις. Πέρσι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 24% στο 9% συνδυάστηκε με απηνή καταδίωξη των παρανόμων.

Αποτέλεσμα:

- Τα έσοδα του Κράτους αυξήθηκαν, συνολικά πάνω από 10% (!)

- Στο 11μηνο, η χώρα είχε τελικό (όχι πρωτογενές) πλεόνασμα πάνω από 1 δις Ευρώ

- Ολόκληροι κλάδοι τροφίμων κατέγραψαν αύξηση τζίρου 25 – 35%

- Εταιρίες με μικρούς / μηδενικούς τζίρους άρχισαν να τιμολογούν κανονικά και να προσλαμβάνουν κόσμο (που δούλευε και πριν, στη μαύρη)

Η δύναμη του παραδείγματος

Από τους δεκάδες Δημάρχους μικρών πόλεων / χωριών που συλλαμβάνονται επ' αυτοφώρω  με τον φάκελο των 1.000 Ευρώ στα χέρια, μέχρι τους πολιτικούς των μεγάλων συμβολαίων και τους επιχειρηματίες που «ξέχασαν να πληρώσουν φόρους / αφαίρεσαν περιουσιακά στοιχεία από τις εταιρίες τους», η DNA δεν αφήνει κανέναν σε ησυχία. Η υπηρεσία αυτή καταπολεμά τη διαφθορά μαζί με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και έγινε πλέον ο πιο αγαπητός και αποδεκτός θεσμός από τους πολίτες!

Το μυστικό; Η συντριπτική πλειοψηφία της DNA αποτελείται από νέους και νέες ως 35 ετών, προερχόμενους από φτωχές οικογένειες της επαρχίας, που αδιαφορούν για υποσχέσεις και κάνουν τη δουλειά τους. Το παράδειγμα που δίνεται στην κοινωνία είναι τόσο ισχυρό, που σε συνδυασμό με τη μείωση των φόρων κάνει τους πολίτες να το σκέπτονται περισσότερο πριν επιχειρήσουν «το λάθος».

Δεν είναι όλα τέλεια, όμως η Ρουμανία μπήκε σε άλλον δρόμο…

Πολλοί ρωτάνε: «Γιατί τώρα; Πώς και ξαφνικά συμβαίνει στη Ρουμανία ίσως η μεγαλύτερη επιχείρηση κατά της διαφθοράς που είναι σε εξέλιξη σήμερα στον πλανήτη μας;» Η Stratfor, ο οργανισμός που θεωρείται «φωνή της Αμερικής», σε πρόσφατη ανάλυσή του για την περίοδο 2015 – 2025, ίσως μας δίνει την απάντηση: Προβλέπει ραγδαία ισχυροποίηση της Πολωνίας, που μαζί με τη Ρουμανία θα αποτελέσουν έναν «αντι-ρωσικό» πόλο τα επόμενα χρόνια. Για να γίνει αυτό, εικάζεται ότι μεσολάβησαν οι ΗΠΑ και οργάνωσαν τη διαδικασία κάθαρσης της χώρας, στοιχείο που υπερτονίστηκε στα ΜΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2014, κατά την επίσκεψη της Victoria Nuland στη χώρα.

Κανείς δεν λέει ότι η Ρουμανία έλυσε όλα της τα προβλήματα. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι η πολιτική της μείωσης φόρων αποδίδει γιατί συνδυάζεται με εκτεταμένη κινητοποίηση κατά της διαφθοράς σε κάθε επίπεδο, δείχνοντας στους πολίτες ότι «η περίοδος της ατιμωρησίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί». Και ενώ οι προκλήσεις είναι μπροστά της, η χώρα έκλεισε το 2015 με μεγάλη αύξηση ΑΕΠ, που θα επιταχυνθεί το 2016 (άνω του 4%). Έτσι δημιουργείται ένα ενδιαφέρον περιβάλλον για σοβαρούς επενδυτές και επαγγελματίες μικρούς και μεγάλους, σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Αν συνεργαστούν με επαγγελματίες συνεργάτες, τα αποτελέσματα προμηνύονται ελπιδοφόρα.

Οι τυχοδιώκτες μάλλον είναι καλό να την αποφύγουν. Στη Ρουμανία αν δεν πληρώσεις τους (πολύ χαμηλούς) φόρους ή αν πας να «λαδώσεις», γρήγορα θα έχεις πρόβλημα και θα γνωρίσεις τη DNA…

ΥΓ.1. Το άρθρο αυτό δεν είναι πολιτικό και δεν παίρνει θέση για την ενοχή ή μη οποιουδήποτε προσώπου.

ΥΓ.2. Η θεώρηση του υπογράφοντος είναι ότι η Ρουμανία και η Βαλκανική ζώνη γενικότερα αποτελούν τη φυσική οικονομική ενδοχώρα του Ελληνισμού για εκατοντάδες χρόνια.

Πηγές:

1. www.dna.ro

2. http://anticoruptie.hotnews.ro/  Εδώ λεπτομέρειες στα ρουμάνικα για όλους τους μεγάλους φακέλους σκανδάλων

3. www.stratfor.com

4. www.economist.com

5. www.romania-insider.com/

 

* Ο κ. Ηλίας Παπαγεωργιάδης είναι Επενδυτικός Σύμβουλος Ακινήτων, εκλεγμένο μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομάζας (ΑΕΒΙΟΜ), Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου και Αντιπρόεδρος της ProAgro (Ρουμανικής «ΠΑΣΕΓΕΣ»).

[email protected]