Οι ΜΚΟ ως παραμάγαζα του ΣΥΡΙΖΑ

Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις στους λεγόμενους Δείκτες Εμπιστοσύνης των ερευνών κοινής γνώμης. Στην έρευνα της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ «Τι πιστεύουν οι Έλληνες» που έτρεξε τον Απρίλιο του 2020, οι ΜΚΟ ήταν στην τελευταία θέση με προτελευταίες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι αιτίες για την καθολική και απόλυτη απαξίωση του ρόλου των ΜΚΟ στις συνειδήσεις των Ελλήνων μπορούμε να τις εντοπίσουμε εύκολα στις πρόσφατες δηλώσεις της κυρίας Θεανώς Φωτίου η οποία «αποκάλυψε» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραχωρεί συστηματικά τις κομματικές του υποδομές σε ΜΚΟ. Σε όλες τις ΜΚΟ; Όχι βέβαια. Στο ΣΥΡΙΖΑ στέργουν τις ΜΚΟ που λειτουργούν ως ιδεολογικά του παραμάγαζα.

Ειλικρινά δε γνωρίζουμε αν υπάρχει άλλη χώρα του δυτικού κόσμου στην οποία οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να χρηματοδοτούνται από το Κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις του. Δεν ξέρουμε εάν υπάρχει άλλη χώρα που στην επωνυμία «Μη Κυβερνητική Οργάνωση» τα σημαινόμενα να δηλώνουν ακριβώς τα αντίθετα από τα σημαίνοντα. 

Το φαινόμενο είναι διάχυτο και σχεδόν καθολικό. Από ιστορικές οργανώσεις όπως την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μέχρι κάτι φαιδρά γκρουπούσκουλα που διοργανώνουν εβεντάκια η Κοινωνία των Πολιτών έχει καταντήσει ένα ιδεολογικό παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ με διπλό στόχο: ο πρώτος είναι βέβαια οι οργανώσεις να υπηρετούν τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς το λογότυπο του κόμματος αφού και τα κόμματα «σκοράρουν» χαμηλά στους δείκτες εμπιστοσύνης. Ο δεύτερος στόχος είναι να αποξενωθεί ο αστικός κόσμος του πολιτικού κέντρου που έχει σηκώσει ανάστημα σε κάθε απόπειρα των αριστερών ριζοσπαστών να καταλύσουν το πολίτευμα (Δημοψήφισμα 2015) από τις μαζικές κοινωνικές διεκδικήσεις.

Οι ευθύνες των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ στην απαξίωση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στον διασυρμό της Κοινωνίας των Πολιτών είναι τεράστιες και ιστορικών διαστάσεων. Και το γεγονός αυτό ας ανοίξουν τα μάτια τους για να το δουν και κάποιοι φιλελεύθεροι που βλέπουν μόνο την ακροδεξιά και όχι το «ταίρι της», τον αριστερό ριζοσπαστισμό με τον οποίο αλληλοτροφοδοτούνται αφού πρώτα συγκυβέρνησαν για τέσσερα χρόνια.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα σύγχρονα προβλήματα που έχουν λάβει πλέον διαστάσεις και χαρακτηριστικά μακροχρόνιων κρίσεων απαιτούν τη συνεργασία δύο δυναμικών πόλων που δείχνουν ασυμβίβαστοι: ενός αποτελεσματικού κεντρικού κράτους στο ρόλο του συντονιστή από τη μία και ευρύτερα δίκτυα κοινωνικών συμμαχιών από την άλλη. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις α λα ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύουν το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών που μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό αντίβαρο στο κεντρικό Κράτος.

Έχει έρθει η ώρα για τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας να απεμπλακεί από όλους αυτούς και να αναλάβει τις ευθύνες του.