Οι ΜΕΘ, τα τραχτέρια, ο Βόλγας και δυο τρεις απλές σκέψεις

To σύνθημα των συριζαϊκών trolls, που κατέκλυσε όλα τα μέσα ψηφιακής κοινωνικής δικτύωσης, με τον ερχομό των Rafale, σχετικά με τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που αντιστοιχούν στο κόστος ενός Rafale, μας έφερε στο μυαλό, το ακόλουθο ηρωικό, αγωνιστικό, ταξικό, πασιφιστικό και αντάρτικο άσμα, χαμένο μέσα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας της τραγικής αριστεράς.

Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια, τα σπαθιά,

να τα κάνουμε αλέτρια να δουλεύει η αγροτιά!

Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια τα βαριά

να τα κάνουμ’ εργαλεία, να δουλεύει η εργατιά!

Τι το θέλουν τον ‘Αβέρωφ’, τι το θέλουν το ‘Κιλκίς’

να τα κάνουμε τραχτέρια, να οργώνουμε τη γης!

Αυτοί ήταν οι στίχοι που αφορούσαν τον εξοπλισμό των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Στίχοι που άλλαζαν τελείως, στα χείλη των αγωνιστών, όταν αφορούσαν τον εξοπλισμό του σοβιετικού στρατού.

Βόλγα κόκκινο ποτάμι 

Βόλγα, Βόλγα μαγικέ 

Βόλγα ρούσικο ποτάμι 

των κοζάκων αδερφέ 

Πες μας Βόλγα τι έχεις κρύψει 

στα βαθιά σου τα νερά 

έχω όλμους, πολυβόλα κι άλλα πυρομαχικά…

Είναι τόσο γραφικά και εκτός τόπου και χρόνου, τα επιχειρήματα του Σύριζα και των υπολοίπων συμμάχων του, ΚΚΕ και Μέρα25 που προετοιμάζονται για την «προοδευτική διακυβέρνηση», που δεν χρήζουν απαντήσεων. Ωστόσο με αφορμή τις αναφορές του Σύριζα για τις ΜΕΘ, επανήλθαν στο δημόσιο διάλογο, οι ενστάσεις για τον υψηλό αριθμό θανάτων στις ΜΕΘ. Ενστάσεις και κριτικές που είχαν εκφραστεί και παλαιότερα από πρώην πολιτικούς που αν και παροπλισμένοι, προσπαθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Δεν γνωρίζουμε σε ποια συμπεράσματα για την υψηλή θνητότητα λόγω Covid-19, επιθυμούσαν να οδηγηθούν όσοι ασκούν κριτική και όσοι επιζητούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Όμως υπάρχουν συγκεκριμένα αντικειμενικά στοιχεία, που μας βοηθούν να καταλήγουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, δίχως κορώνες.  

Για παράδειγμα, από τα 1.576 θύματα covid-19 κατά τη διάρκεια του τελευταίου 15μέρου, οι 1.456 δηλαδή το 92,4% είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου, είτε δεν είχαν λάβει καίρια την τρίτη δόση. Και μόλις το 7,6% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. 

Τα ποσοστά αυτά αποκτούν μια ακόμα πιο σημαντική διάσταση, αν σκεφτούμε ότι το 75% του πληθυσμού που είναι οι εμβολιασμένοι, δίνει το 7,6% των θανάτων, ενώ το 25% που είναι ανεμβολίαστοι δίνουν το 92,4% των θανάτων.

Επομένως από μόνο του το γεγονός ότι το εμβολιαστικό ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών, εξακολουθεί να υπολείπεται αισθητά του επιθυμητού, αποτελεί μια βασική παράμετρο στη συνάρτηση της θνητότητας. Δηλαδή, υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 500.000 πολίτες, της ηλικιακής ομάδας που έχει δώσει τουλάχιστον το 70% των θανάτων, που πιθανότατα θα νοσήσουν και πιθανότατα θα πεθάνουν.

Και επειδή οι εμβολιαστικά ακάλυπτοι, εκ πεποιθήσεως καθυστερούν τη είσοδο τους στα νοσοκομεία, όταν τελικά εισαχθούν, η λοίμωξη έχει ήδη προχωρήσει, οπότε οι εισαγωγές αντιμετωπίζονται πιο δύσκολα και συχνά καταλήγουν στο θάνατο.

Ο ηλικιωμένος πληθυσμός που διακομίζεται στα νοσοκομεία είναι επίσης πιο ευάλωτος και αντιμετωπίζει ένα αυξημένο κίνδυνο θανάτου, λόγω διαφόρων υποκείμενων νοσημάτων.

Παράλληλα η νοσηλεία εκτός και εντός ΜΕΘ, εγκυμονεί τους γνωστούς κινδύνους από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που βρίσκουν ευεπίφορο υγειονομικό υπέδαφος, λόγω των υποκείμενων νοσημάτων, αλλά και της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών φαρμάκων, που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τη συνηθισμένη και ασφαλή επιλογή των ιατρών για τους ασθενείς, ειδικά σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες από νοσοκομειακές μονάδες.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας επέδειξε ότι χώρα μας δεν υστερεί ούτε στον αριθμό των ΜΕΘ, που αφού διπλασιάστηκε βρίσκεται πλέον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ούτε στον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων, αλλά ούτε και στον αριθμό των τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί και είναι υπερπενταπλάσιος του πληθυσμού της χώρας, κι ας κραυγάζει το αντιπολιτευτικό μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα25. Ένας αριθμός που φέρνει την Ελλάδα στην 4η θέση μετά τη Δανία, την Αυστρία και το  Ηνωμένο Βασίλειο.

To γεγονός ότι σύμφωνα με την έκθεση Τσιόδρα υπήρξε πλημμελής και ανεπαρκής ιατρική φροντίδα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και χρονικές περιόδους, είναι κάτι που πρέπει να συνεκτιμηθεί στον επανασχεδιασμό του ΕΣΥ, που μετά από αρκετές δεκαετίες θα πρέπει να αναμορφωθεί, όπως άλλωστε έχει δηλώσει σχετικά και η υφυπουργός Μίνα Γκάγκα.