Οι εξελίξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η “Σοφοκλέους”

Έληξαν  οι προθεσμίες που είχε θέσει το χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange /LSE) από τις αρχές του καλοκαιριού για να εμφανιστούν αγοραστές, για την ιταλική πλατφόρμα ομολόγων MTS ή για το χρηματιστήριο του Μιλάνου (Borsa Italiana). Τόσο το Borsa Italiana όσο και η MTS είναι θυγατρικές του LSE από το 2007.

Το LSE είχε εξαγοράσει το Borsa Italiana το 2007 έναντι  €1.7 δισ. και μέσω αυτής της εξαγοράς απέκτησε και το 62,53% της MTS, με το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών, να παραμένει στα χέρια ενός τραπεζικού consortium. Γιατί όμως προβαίνει σε αυτήν την κίνηση το LSE, την στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται μια συγκέντρωση των χρηματιστηρίων και των πλατφορμών, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων; 

Το Borsa Italiana πραγματοποιεί ένα καθημερινό τζίρο πράξεων γύρω στα €2 δισ. προσφέροντας στο επενδυτικό κοινό μια μεγάλη γκάμα επενδυτικών προϊόντων όπως μετοχές, παράγωγα, ομόλογα, ETFs, ETCs, ETNs, Funds, CW και Certificates. Ταυτόχρονα το MTS, προσφέρει και αυτό μια ομάδα 7 επενδυτικών προϊόντων όπως είναι το MTS Cash, το MTS Credit, το MTS BondVision, το MTS Repo, το MTS BondVision Repo, το MTS Indices και το MTS BondsPro. Στο MTS μέσω της υπηρεσίας MTS Data, συναντώνται καθημερινά πάνω από 500 από τους μεγαλύτερους διαπραγματευτές τίτλων σταθερού εισοδήματος, μιας αγοράς που υπερβαίνει τα €100 δισ. σε ημερήσια βάση. Γιατί λοιπόν το LSE επιθυμεί να πωλήσει δυο “χρυσές κότες”;

Η απάντηση είναι απλή. Το LSE επιθυμεί να εξαγοράσει την Refinitiv US Holdings, η οποία ανήκει κατά 45% στην Thomson Reuters, που είναι ταυτόχρονα μητρική εταιρεία του ειδησεογραφικού ομίλου Reuters News. Η Refinitiv συμμετέχει από την πλευρά της με 54% στη πλατφόρμα Tradeweb, που είναι ο βασικός ανταγωνιστής του MTS στο χώρο των τίτλων σταθερού εισοδήματος και της αγοράς χρέους.

Οπότε για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Refinitv, θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι σίγουρο ότι το ξεπέρασμα των αντιρρήσεων των αντιμονοπωλιακών ρυθμιστικών αρχών, περνάει μέσα από την πώληση του Borsa Italiana και του MTS.

Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές; Ο CEO του Euronext, Stephane Boujnah δήλωσε ότι η οικογένεια των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι έτοιμη να υποδεχθεί το Borsa Italiana, μέσω του Euronext.  Παράλληλα η κρατική ιταλική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti (CDP), ενδιαφέρεται να κινηθεί μαζί με το Euronext, για την υποβολή πρότασης εξαγοράς του MTS και του Borsa Italiana. Αντίστοιχο ενδιαφέρον συμμετοχής στο σχήμα της εξαγοράς έχει επιδείξει και η τράπεζα Intesa Sanpaolo.

Από την άλλη, η ιταλική κυβέρνηση των “5 αστέρων”, έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί την διάσπαση του ομίλου Borsa Italiana, και με την βοήθεια της Mediobanca - Banca di Credito Finanziario SpA προωθεί τη δημιουργία ενός consortium ιταλικών τραπεζών,  ικανού να προσφέρει  €4 δισ. για την εξαγορά τόσο του Borsa Italiana όσο και του MTS. To περίεργο είναι ότι η ιταλική κυβέρνηση θέλει να έχει ως επικεφαλής του consortium την Cassa Depositi e Prestiti (CDP), η οποία όμως ήδη κινείται σε συνεργασία με το Euronext.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, την τελευταία εβδομάδα έκαναν την εμφάνιση τους ως αγοραστές το ελβετικό χρηματιστήριο Six και το γερμανικό χρηματιστήριο  Deutsche Boerse, με τη ελβετική πρόταση να έχει το προβάδισμα, ως προς το  προσφερόμενο τίμημα.  

H κατάληξη της μάχης για την απόκτηση του Borsa Italiana και του MTS, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Διότι η Six, μετά από την εξαγορά του ισπανικού χρηματιστηρίου ΒΜΕ αποτελεί τον φιλόδοξο τρίτο παίκτη στη Ευρώπη, την ίδια στιγμή που το γερμανικό Deutsche Boerse δεν έχει συνέλθει ακόμα από την αποτυχημένη πρόταση συγχώνευσης με το LSE, το 2017. 

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον πραγματικό χώρο των χρηματιστηρίων, η πάλαι ποτέ, ένδοξη και κραταιά “Σοφοκλέους”, αγκομαχά με ένα μικρό αριθμό αξιόλογων εταιρειών και με ένα ελάχιστο αριθμό σοβαρών επενδυτών, προσπαθώντας να επιζήσει. Η εξαγορά από κάποιο μεγαλύτερο χρηματιστήριο ή η συγχώνευση με χρηματιστήρια του ίδιου ή παρόμοιου βεληνεκούς, αποτελούν τα απαραίτητα βήματα σε ένα μονόδρομο, που θα απομακρύνει το Χρηματιστήριο Αθηνών από την πλήρη απαξίωση του. 

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.