Οι επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, καρπός του «γάμου» έρευνας και επιχειρηματικότητας

Οι επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, καρπός του «γάμου» έρευνας και επιχειρηματικότητας

Οταν τον Ιούλιο του 2019 ελήφθη η απόφαση από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να υπαχθεί η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τότε πολλοί ενδεχομένως να μην κατάλαβαν τη σημασία της, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην απόφαση αυτή.

Στην ομιλία μου επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβερνήσεως εξήγησα ότι αυτός είναι ο κανόνας στις προηγμένες χώρες και επεσήμανα: «Δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο παρά το αυτονόητο. Στο τέλος, η έρευνα για την τεχνολογία πρέπει να καταλήγει κάπου, δηλαδή στην αγορά και την επιχειρηματικότητα. Η ζεύξη έρευνας και επιχειρηματικότητας έχει στόχο να διευρύνουμε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να παράξουμε εθνικό πλούτο».

Ενα χρόνο και τρεις μήνες μετά, ακόμη και οι πλέον δύσπιστοι πρέπει να έχουν αντιληφθεί ότι ήταν μια σωστή απόφαση που ελήφθη με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αποδίδει καρπούς, καθώς η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα πραγματικά πολύ μεγάλες επενδύσεις της «νέας οικονομίας».

Πρώτη χρονικά ήταν η απόφαση της Pfizer να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη, εγκαθιστώντας digital center. Η χώρα μας κέρδισε αυτή την επένδυση επικρατώντας άλλων επτά χωρών που την διεκδικούσαν. Μάλιστα, ενώ αρχικά η εταιρεία είχε αποφασίσει να προσλάβει 200 μηχανικούς Η/Υ, θα προσλάβει τελικά 500, αφού είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τους πρώτους 70 προσληφθέντες.

Ενα μήνα αργότερα ανακοίνωσε η CISCO την απόφασή της να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη, εγκαθιστώντας ένα από τα 15 Κέντρα Ψηφιακής Επιτάχυνσης που δημιουργεί σε όλο τον πλανήτη.

Πριν από λίγες ημέρες ήρθε η σειρά μιας εταιρείας-κολοσσού, της Microsoft, να ανακοινώσει τη δική της γιγαντιαία επένδυση στην Αττική. Ελάχιστοι θα πίστευαν ότι μπορούσε να προσελκύσει η Ελλάδα μια τέτοια επένδυση. Κι όμως, η χώρα μας την κέρδισε μέσα από μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, με σκληρό ανταγωνισμό από πολλές άλλες χώρες.

Ολες αυτές οι επενδύσεις και πολλές άλλες ακόμη δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία. Αρχικά καταφέραμε να αφαιρεθεί η Ελλάδα από την επονείδιστη λίστα «301» των ΗΠΑ, δηλαδή των χωρών που «κλέβουν» πνευματικά δικαιώματα. Αυτή η κίνηση «ξεκλείδωσε» τις επενδύσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες ενθαρρύνονται και από τη διακρατική συμφωνία για την ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας που υπέγραψα ως αρμόδιος υπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προ ημερών στη Θεσσαλονίκη.
Στη Θεσσαλονίκη αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να ανεβάσει ταχύτητες η Τεχνόπολη, το πρώτο και μεγαλύτερο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, ενώ, παράλληλα, προχωρούμε τις διαδικασίες για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς THESSIntec, που θα φιλοξενεί επιχειρήσεις με τμήματα R&D, startups και spin-off.

Στην Αθήνα, θέσαμε ως προτεραιότητα τη μέσω ΣΔΙΤ δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στο ΧΡΩΠΕΙ, ενώ μεριμνήσαμε και για τη μεταστέγαση της ΓΓΕΤ, η οποία, χάρις στη συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση, γίνεται σύντομα πραγματικότητα σ’ ένα κτίριο κόσμημα, που θα συμβολίζει τη σημασία που αποδίδουμε στην έρευνα και την τεχνολογία.

Επιπροσθέτως, τριπλασιάσαμε τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε R & D, φτιάξαμε την πλατφόρμα «Elevate Greece» για την καταγραφή -για πρώτη φορά- των νεοφυών επιχειρήσεων, για τις οποίες σχεδιάσαμε και ενεργοποιούμε ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ θα χρηματοδοτήσουμε περισσότερες από 1.200 τέτοιες επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ.

Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και τις επενδύσεις, καθώς και αυτές που έρχονται, κινούμαστε στην κατεύθυνση υλοποίησης των βασικών στόχων μας: τη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων, θέσεων εργασίας για τους νέους επιστήμονες και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, που έχει υπολογιστεί ότι αυξάνει την παραγωγικότητα μιας χώρας κατά 20%-25%.

Η Ελλάδα περνά πλέον από το brain drain στο brain gain και μετεξελίσσεται σε χώρα ανταγωνιστική, αξιόπιστη, με μοντέρνα οικονομία που μπορεί να προσελκύει ξένες επενδύσεις και μάλιστα σε τεχνολογίες αιχμής.

*Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

**Αναδημοσίευση απο τον Φιλελεύθερο του σαββατοκύριακου 17-18 Οκτωβρίου.