Οι εμβολιασμοί στην Κίνα «σέρνονται» κι αυτό είναι παγκόσμιο πρόβλημα

Η Κίνα έγινε από το καλοκαίρι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εμβολίασε πολίτες της, στα πλαίσια ενός προγράμματος έκτακτης ανάγκης. Με χορήγηση εμβολίων σε στρατιώτες, υγειονομικό προσωπικό, εργαζόμενους στην αεροπορία και σε κρατικές επιχειρήσεις. Προς μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων στον υπόλοιπο κόσμο, βέβαια, αφού άρχισε να κάνει εμβόλια που δεν είχαν ακόμα περάσει από την απαραίτητη φάση «3» των δοκιμών που απαιτούνται. 

Όπως και νά’χει, η Κίνα ξεκίνησε με ένα τεράστιο προβάδισμα. Όμως, αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμοί στην Κίνα σέρνονται κι έχουν μείνει πολύ πίσω σε σχέση με την Δύση. Τόσο, που το άνοιγμα της Κίνας στον κόσμο θα καθυστερήσει και η ανοσία αγέλης θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο. Κάτι που ασφαλώς, λόγω μεγέθους της χώρας, επηρεάζει και τον υπόλοιπο κόσμο. 

Στον αριθμό εμβολίων που έχει χορηγήσει, η Κίνα έρχεται δεύτερη στον κόσμο, μετά την Αμερική. Σήμερα, η Κίνα έχει χορηγήσει περί τις 40 εκατομμύρια δόσεις, ενώ οι ΗΠΑ 57 εκατ. Όμως, με όρους ποσοστού πληθυσμού έχει μείνει πάρα πολύ πίσω. Μόλις το 3% του κόσμου στην Κίνα έχει κάνει εμβόλιο, συγκριτικά με το 17% των Αμερικανών, ενώ υστερεί και από την ΕΕ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in data έως τις 16 Φεβρουαρίου, ανά 100 άτομα πληθυσμού έχουν γίνει: 

- Στο Ισραήλ 78 δόσεις εμβολίων

- Στην Βρετανία 24

- Στην Αμερική 18 

- Στην Ευρώπη 8

- Και στην Κίνα 6. 

Η Κίνα, μάλιστα, δεν έχει καν ξεκινήσει να εμβολιάζει τους ηλικιωμένους της, επειδή θεωρεί ότι ακόμη δεν διαθέτει επαρκή δεδομένα για το αν τα εμβόλιά της είναι ασφαλή γι’ αυτές τις ηλικίες. Η μοναδική πόλη που άρχισε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού είναι το Πεκίνο, για ηλικίες από 18 - 59 ετών.

Ο βασικός λόγος για την καθυστέρηση της Κίνας είναι ότι ακόμη δεν παράγει αρκετές δόσεις εμβολίων. Οι δυο εταιρίες που παράγουν τα κινεζικά εμβόλια, Sinopharm και Sinovac, έχουν στόχο για 2 δισεκατομμύρια εμβόλια το χρόνο. Θεωρητικά, αυτό θα ήταν αρκετό για να καλύψει το 70% του πληθυσμού στην Κίνα, αφού χρειάζονται δύο δόσεις.  

Η Gavekal Dragonomics, ερευνητική εταιρία στο Πεκίνο, λέει ότι ενώ η Sinovac σχεδιάζει να παράγει 1 εκατ. δόσεις την ημέρα, προς το παρόν φτιάχνει λιγότερες από 500.000. 

Οι 4 στους 5 Κινέζους είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos τον Δεκέμβριο. Είναι από τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με άλλες χώρες. Προτιμούν, μάλιστα, τα κινεζικά από τα εμβόλια της Δύσης. 

Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν αρνούνται τον εμβολιασμό, η Κίνα δεν έχει ακόμα ξεκινήσει ένα μαζικό πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο. Η έλλειψη αρκετών εμβολίων δεν αποθάρρυνε την Κίνα από το να… προσφέρει τα εμβόλιά της στο εξωτερικό. Τα κινεζικά εμβόλια θα γίνουν ένα «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», δήλωνε ο Σι Τζινπίνγκ τον Μάιο. 

Πράγματι, το Πεκίνο είδε την ευκαιρία για έναν «Υγειονομικό» Δρόμο του Μεταξιού. Έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για εξαγωγές μισού δισεκατομμυρίου εμβολίων σε πάνω από 12 χώρες κι έχει δεσμευτεί να παρέχει «εμβολιαστική βοήθεια» σε 53 χώρες. Για την Κίνα αυτό αξιοποιείται ως ευκαιρία όχι μόνο για αύξηση της διπλωματικής της επιρροής αλλά και για να ενισχύσει τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας της. 

Η επιτυχία της Κίνας στον περιορισμό, σχεδόν κοντά στο μηδέν, των κρουσμάτων κορονοιού, της επιτρέπει να μην βιάζεται με τους εμβολιασμούς της. Στην δημοσκόπηση της Ipsos, το 1/3ο όσων είπαν ότι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, δίνουν ως λόγο ότι τα κρούσματα είναι πια τόσο λίγα που δεν νιώθουν απειλή. Η συντριπτική πλειοψηφία υποστηρίζει την πολιτική κλειστών συνόρων της Κίνας για να μην επανεμφανιστεί ο ιός στη χώρα. Ωστόσο, η παγκόσμια ανοσία για τον περιορισμό του ιού δεν μπορεί να εκπληρωθεί με την Κίνα ουραγό στους εμβολιασμούς.  

Για να ξανανοίξει, λοιπόν, η Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο, θα πρέπει να εμβολιάσει πάνω από το 70% του πληθυσμού της, λένε οι επιδημιολόγοι. Για να καταφέρει να καλύψει μόλις το 60% θα απαιτηθεί πολύς χρόνος, τουλάχιστον ως τα τέλη του 2022. Ένα έτος παραπάνω, δηλαδή, απ’ όσο θα χρειαστούν οι χώρες που προχωρούν γρηγορότερα με τους εμβολιασμούς για να φτάσουν σε αντίστοιχο επίπεδο. Κάπως έτσι, μπορεί η Κίνα να ξεκίνησε πρώτη τους εμβολιασμούς, αλλά, σε σχέση με τη Δύση, κινδυνεύει να ανοίξει τελευταία…