Οι δυο εισηγήσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Οι δυο εισηγήσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε φημίζεται ούτε για την ευελιξία της, ούτε και για το σύντομο χρόνο μέσα στον οποίο λαμβάνει αποφάσεις είναι γνωστό. Δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν άλλωστε που οι Ευρωπαίοι ηγέτες χρειάστηκαν παραπάνω από μία φορά να συνεδριάσουν, ώστε να «κλείσουν» ζητήματα. Μην ξεχνάμε ότι για να υπάρξει κάποια απόφαση απαιτείται ομοφωνία, στοιχείο που παίζει και αυτό σημαντικό ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο εύκολη δε θα είναι η συζήτηση των 27 κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την πανδημία, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης. Καλά πληροφορημένη πηγή εκτιμά ότι μπορεί να πρόκειται για μία καλή αφορμή να τεθούν μία σειρά θεμάτων, ζητήματα όμως για τα οποία οι Ευρωπαίοι διατηρούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Το εξαιρετικά θετικό στοιχείο για τη χώρα μας είναι ότι η πρόταση Μητσοτάκη για το κοινό πιστοποιητικό θα μπει, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, στο κείμενο των συμπερασμάτων. Ασφαλώς αυτό μπορεί να μην λέει πολλά επί της ουσίας όμως, εφόσον συμβεί, θα ισοδυναμεί με μία καλή βάση για τις επόμενες κινήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής θα επαναλάβει με καθαρό τρόπο την πρωτοβουλία του για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα εισηγηθεί επίσης την ενεργοποίηση της Επιτροπής προς δύο ακόμα κατευθύνσεις: 

- Από την μία την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca. 

- Από την άλλη την άσκηση πίεσης προς την Pfizer ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η εταιρεία να είναι απολύτως συνεπής στις δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Τι από τα παραπάνω θα υιοθετηθεί θα το δούμε σε λίγες ώρες, όμως είναι σαφές ότι το κοινό πιστοποιητικό στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας το οποίο αγγίζει όλους και κυρίως δείχνει το δρόμο προς θετικές εξελίξεις. 

Παρόλα αυτά η συζήτηση μόνο εύκολη δε θα είναι.

 Βερολίνο και Παρίσι μοιάζουν να πρωτοστατούν απέναντι στο πιστοποιητικό, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Πάντως, εφόσον επιβεβαιωθούν δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ, ο κ. Μακρόν δεν αποκλείεται να “βάλει νερό στο κρασί του” την τελευταία στιγμή και να υιοθετήσει την πρόταση έστω και με κάποιες παραλλαγές, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές στις Βρυξέλλες. 

Σε κάθε περίπτωση η επικείμενη σύνοδος επιβεβαιώνει την αίσθηση που υπάρχει τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες για τη χώρα μας. Την αίσθηση ότι η Ελλάδα επιστρέφει στο κέντρο των εξελίξεων, βάζοντας ακόμα και την ατζέντα στις συζητήσεις.