Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι ο Μητσοτάκης θα πάρει τις δύσκολες αποφάσεις

Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι ο Μητσοτάκης θα πάρει τις δύσκολες αποφάσεις

Του Κώστα Μήλα*

kmΑν τις πρώτες εβδομάδες μετά τις εκλογές, οι αγορές δουν τη νέα κυβέρνηση να παίρνει άμεσα τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε μια σειρά κρίσιμων τομέων, από την ΔΕΗ, έως το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων όπως στο Ελληνικό, κόκκινα δάνεια, θα συνεχίσουν να έχουν πολύ θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Αναλυτές πάντως, και ξένα ΜΜΕ έχουν προεξοφλήσει ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα θελήσει πολύ γρήγορα να κερδίσει τις εντυπώσεις ώστε να δημιουργήσει μια έκρηξη αισιοδοξίας, εμπιστοσύνης και θετικών αυτεκπληρούμενων προσδοκιών.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal. Η εφημερίδα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο οικονομικό πρόγραμμα Μητσοτάκη, «αιχμή του δόρατος» του οποίου αποτελούν η μείωση της φορολογίας αλλά και η αντιμετώπιση της κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας η οποία αποτελεί «τροχοπέδη» στην προσέλκυση επενδύσεων.

Πράγματι, η βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ μας ενημερώνει ότι η Ελλάδα υστερεί τραγικά, έναντι άλλων χωρών, ως προς την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό. Για του λόγου το αληθές αναφέρω ότι οι άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν, το 2005, μόλις στο 12% του ελληνικού ΑΕΠ. Το 2017, μόλις και μετά βίας αυξήθηκαν στο 16% του ελληνικού ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά, οι άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό στην περισσότερο ανταγωνιστική Πορτογαλία, αντιστοιχούσαν, το 2005, στο 26% του ΑΕΠ της. Αυτές, εκτινάχθηκαν το 2017 στο 59% (!!!) του ΑΕΠ της.

Και όμως, ελπίδα υπάρχει για την προσέλκυση επενδύσεων και την εκτίναξη του «ελατηρίου» της ελληνικής ανάπτυξης. Η μείωση του σημερινού συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα από το 28% στο 20% εντός διετίας (κάτι που αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα Μητσοτάκη) μπορεί να αναθερμάνει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον προς όφελος της χώρας μας. Και τούτο επειδή στην περίπτωση αυτή ο ελληνικός φορολογικός συντελεστής επιχειρήσεων θα κινηθεί μέχρι και 3,5 ποσοστιαίες κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το άρθρο της Wall Street Journal μας ενημερώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται κριτική (και) από την «παλαιά φρουρά» της ΝΔ επειδή είναι «νεοφιλελεύθερος» και προσανατολισμένος στην «ελεύθερη αγορά». Μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα. Και τούτο επειδή η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται μία από τα ίδια τα οποία απλώς θα διαιωνίσουν τους σημερινούς υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να μειώσει, με την ευλογία των εταίρων μας, τα περιοριστικά πλεονάσματα του 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ και να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης μόνο εαν πείσει τους εταίρους μας ότι προσφέρει κάτι «νέο». Στο βαθμό που ο νεοφιλελευθερισμός του κ. Μητσοτάκη λειτουργήσει πειστικά προς την μείωση των υψηλών πλεονασμάτων, μπράβο του!

* Ο κ.Κώστας Μήλας είναι καθηγητής και πρόεδρος του ερευνητικού τομέα στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.