Ο «πόλεμος» κατά έργων στην Ακρόπολη, σημαίνει διεθνή συκοφάντηση

Ο «πόλεμος» κατά έργων στην Ακρόπολη, σημαίνει διεθνή συκοφάντηση

Πραγματικά πολύ συγκινητικά τα λόγια του Μακρυγιάννη όταν προσπάθησε να πείσει κάποιους χωρικούς να μην πουλήσουν σε ξένους δύο αρχαία αγάλματα. «Δι' αυτά πολεμήσαμεν» τους είπε. Έτσι παραδόθηκε ως εμάς η ιστορική ρήση του και τονώνει το φρόνημα των Ελλήνων σε κάθε δύσκολη περίσταση, σχετική με τα πάθη των αρχαιοτήτων μας. Γι’ αυτά πολέμησαν οι πρόγονοί μας στην Επανάσταση του 1821, γι’ αυτά πολεμά και το ελληνικό κράτος από τη δεκαετία του 1830 και μετά, όταν η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο κράτος και απέκτησε δημόσιο τομέα. Με πρώτη υπηρεσία από όσες ιδρύθηκαν, την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Μπορεί να πολέμησαν (και) δι’ αυτά μονιασμένοι οι αγωνιστές του 21, αλλά 200 χρόνια μετά κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης το βλέπουν αλλιώς το πράγμα και, μαζί με σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού βάζουν στο στόχαστρο κάποια μνημεία. Αιχμή του δόρατός τους, η Ακρόπολη, με τα κορυφαία και πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά μνημεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν την επισκέπτονται κατ’ έτος περί το 1,5 μέχρι και 2 εκατ. από την Ελλάδα και ιδίως από το εξωτερικό, διπλάσιοι και τριπλάσιοι ονειρεύονται να την επισκεφθούν. Εκατομμύρια εκατομμυρίων έχουν μεγαλώσει και ζυμωθεί με αυτό το όνειρο, με αυτή την κουλτούρα. Για κάποιους, μάλιστα, ένα «προσκύνημα» στον Ιερό Βράχο αποτελεί όνειρο ζωής. Όποιος δεν έχει δει Κινέζους, Βραζιλιάνους ή Αυστραλούς να κλαίνε με αναφιλητά έξω από τον κλειστό αρχαιολογικό χώρο, λόγο κάποιων απεργιών που ενίοτε γίνονται, δεν έχει δει τίποτα.

Αυτό το brand name λοιπόν, που αξίζει και τα όνειρα και τα δάκρυα των ανθρώπων ανά την υφήλιο, προσπαθεί σε μια άκαιρη αντιπολιτευτική τακτική να αμαυρώσει η αντιπολίτευση (ας με συγχωρέσει ο σεβαστός μου καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης, δεν γνωρίζω κάποια ελληνική απόδοση του όρου). Δεν γίνεται το παραμικρό στην Ακρόπολη χωρίς τα μισά κόμματα της αντιπολίτευσης, μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση βεβαίως- βεβαίως, και κάτι στελέχη από-κομμάτων να καταγγείλουν σκληρά. Ανελκυστήρας αναπήρων; Στον Καιάδα! Νέες διαστρώσεις διαδρομών; Τσιμέντο να γίνουν! Προγραμματισμός για αλλαγή στην κεντρική είσοδο; Στα… Γκούλαγκ.

Το «μέτωπο» των τελευταίων ημερών είναι πλούσιο σε ειδήσεις. Ξαφνικά, κάποια παράταξη στον Δήμο Αθηναίων καταγγέλλει πως ανακάλυψε, λέει, ότι ο ανελκυστήρας της Ακρόπολης δεν έχει άδεια, είναι επομένως αυθαίρετος. Αν δεν απατώμεθα,  άδεια εγκατάστασης δεν απαιτείται. Αυτό που γίνεται τώρα, και προβλέπεται, είναι η πιστοποίηση του ανελκυστήρα, και η έκδοση σχετικών πιστοποιητικών. Να υπενθυμίσουμε πως τα πιστοποιητικά συγκεντρώνονται ύστερα από την εγκατάσταση και πριν από τη λειτουργία. Επίσης,  ο ανελκυστήρας δεν λειτουργεί, καθώς είναι κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος. Σε κάθε περίπτωση έχει ελεγχθεί σχολαστικά από τους μηχανολόγους και μηχανικούς που έχουν επιβλέψει το έργο πριν γίνουν οι δοκιμές.

Αυτή είναι η αλήθεια. Όμως το ψέμα, ότι δηλαδή ο ανελκυστήρας είναι αυθαίρετος, έχει υιοθετηθεί από τους αντιπολιτευόμενους. Αυτό το ψέμα όταν βγει στο εξωτερικό, πώς νομίζετε πως θα κυκλοφορήσει; Ως ότι τα εμποδιζόμενα άτομα δεν πρέπει να έρθουν στην Αθήνα και στην Ακρόπολη, αφού εν δυνάμει μπορεί να είναι επικίνδυνη η ανάβασή τους στον Ιερό Βράχο. Τι, όχι;

Το δήθεν «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης έχει γίνει σήριαλ όλο τον προηγούμενο καιρό. Οι τόνοι δεν χαμήλωσαν λεπτό, παρά τις εξηγήσεις που έδωσαν όλοι οι αρμόδιοι και τις εξηγήσεις και ξεναγήσεις που έκανε ο Μανόλης Κορρές σε βουλευτές της αντιπολίτευσης για να τους δείξει πως δεν υπάρχει τσιμέντο. Αν η πραγματικότητα δεν βολεύει τις ιδεοληπτικές αναφορές προκειμένου να γίνει αντιπολίτευση, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Οι ειδικοί απαξιώνονται εκ μέρους κάποιων, ενώ άλλοι επιστήμονες, μακριά πλέον από το έργο, αναγορεύονται στους πλέον ειδικούς. Τι εικόνα δίνουν οι καταγγελίες εν ριπαίς στο εξωτερικό; Τη χειρότερη. Ευτελίζεται η Ακρόπολη; Σίγουρα. Για κάτι υπαρκτό; Αντιθέτως. Για κάτι που ουδέποτε συνέβη.

Φτάνουμε στο τελευταίο θέμα των ημερών. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξέτασε πρόταση του Μανόλη Κορρέ, εκτός των άλλων και προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως για επαναφορά της κυρίας εισόδου στην Ακρόπολη σε μια πιο αυθεντική μορφή. Κατά το δυνατόν και ανάλογα με το υλικό που θα βρεθεί. Ο Μανόλης Κορρές,  παρουσίασε στο συμβούλιο επί 1 ώρα και 30 λεπτά την τεκμηρίωση για το πώς ήταν στα αρχαία χρόνια η δυτική είσοδος και ποιες αλλαγές επήλθαν ανά τους αιώνες, μαζί με την πρότασή του. Στη συνέχεια επί ώρες επίσης, το ΚΑΣ συζήτησε και ενέκρινε ομοφώνως την πρόταση, ενώ θα ακολουθήσουν προμελέτη και μελέτη.

Όχι μόνο αυτά. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ακολούθως, ανακοίνωσε πως θα γίνει συζήτηση και γι’ αυτό το ζήτημα σε επιστημονικό συνέδριο το οποίο θα οργανώσει το Υπουργείο Πολιτισμού το φθινόπωρο, μόλις οι συνθήκες της πανδημίας επιτρέψουν τη διά ζώσης παρουσία ειδικών επιστημόνων. Να σημειωθεί πως διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια για τα έργα στην Ακρόπολη των Αθηνών γίνονται από το 1977. Η τελευταία, έλαβε χώραν το 2016.

Τίποτα όμως δεν καθησυχάζει τους καχύποπτους. Η κριτική δεν έλειψε ούτε τώρα. Η σημερινή εικόνα εισόδου στην Ακρόπολή είναι, στην ουσία, η εικόνα ενός κενού, ενός λάκκου με σκαλοπάτια τα οποία δεν σου επιτρέπουν να δεις προς τα επάνω. Κάθε άλλο παρά μεγαλοπρεπής όπως στην αρχαιότητα, δηλαδή. Ε, και; Κόμματα και κάποιοι εκπρόσωποι σωματείων δεν συμφωνούν και μιλάνε για νέο τσιμέντωμα. Και επικαλούνται τη γνώση τους όπως και τη γνώση κάποιων επιστημόνων, σαν να ήταν και οι ίδιοι και οι άλλοι οι πλέον ειδικοί παγκοσμίως. Μάλιστα, έψεξαν το ΚΑΣ που εξέτασε τη μελέτη, διότι, είπαν, δεν μπορεί να ενεργεί το συμβούλιο  ως μία ομάδα εργασίας, αλλά ως ένα όργανο της διοίκησης το οποίο εξετάζει ώριμες και συγκροτημένες μελέτες, ώστε αυτές να εκτελεστούν ή όχι. Τελικά, δηλαδή, είναι κακό το ΚΑΣ να συζητά έστω και σε πρώιμα στάδια, μείζονα έργα όπως αυτό; Σπαταλά τον καιρό του το Συμβούλιο; (και ας συνεδριάζει μέχρι το ξημέρωμα, ώστε να γίνεται σοβαρή συζήτηση). Πόση προκατάληψη εναντίον του…

Τρίτη και φαρμακερή η επίθεση στην κυβέρνηση, για το Brand name μας στα μνημεία. Ο καθένας έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική. Όμως δεν ακούστηκε «κιχ» για τον Ιερό Βράχο κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η Ακρόπολη βρέθηκε μετά την αλλαγή κυβέρνησης σε κάκιστη κατάσταση, με καλώδια να σέρνονται παντού, δύο φύλακες και τρεις τουρίστες τραυματισμένους από αλεξικέραυνο που δεν λειτουργούσε, με τρομερό και επικίνδυνο συνωστισμό επισκεπτών και πολλά ακόμη. Ξαφνικά, κάποιοι εφευρίσκουν προβλήματα που δεν είναι υπαρκτά, κατασυκοφαντώντας όχι την κυβέρνηση, αλλά την Ελλάδα και το κορυφαίο μνημείο μας. Αυτό που όλη η ανθρωπότητα καμαρώνει, αλλά η ελληνική αντιπολίτευση συκοφαντεί. Μάλλον κάτι δεν πάει καλά.