ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1953η
Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

Ο κυρίαρχος Μητσοτάκης και ο αναγκαίος ανασχηματισμός

Δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση τόσο ισχυρή όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σαρώνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις, έχοντας αντιμετωπίσει μέσα σε λίγους μήνες τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχει περάσει η χώρα συσσωρευμένα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι όμως! Οι φίλοι της Παράταξης δεν είναι … ευχαριστημένοι! Όλο και κάτι τους φταίει. Από την άλλη, αυτό ξεχωρίζει τους φιλελεύθερους ανθρώπους από τους Αριστερούς! Και δεν το αλλάζουμε με τίποτε! 

Οι νέες δημοσκοπήσεις πιστοποιούν αυτό που καταλαβαίνει ο καθένας μας στο περιβάλλον του: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πανίσχυρη, έχοντας εξασφαλίσει θετικές απόψεις ακόμη και από ανθρώπους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης είναι ανάλογα με εκείνα που είχε όταν η χώρα εισήλθε στην κρίση του κορονοϊού. Λίγο πριν την έλευση του εμβολίου και την λήψη της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση βγαίνει πολιτικά σχεδόν ανώδυνη από αυτή την περιπέτεια. Πολλές άλλες δυτικές κυβερνήσεις θα ζήλευαν την θέση της. 

Αυτό που επίσης φαίνεται είναι ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ανανέωση. Να εκμεταλλευτεί έτσι την μεγάλη διαφορά που την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να παγιώσει στην συνέχεια την κυριαρχία της στην κοινωνία. Η διαχείριση των κρίσεων απαιτούσε έναν χαρισματικό και αποφασιστικό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η μετά Covid εποχή θέλει έντονη μεταρρυθμιστική δράση και σκληρή δουλειά. Ο ανασχηματισμός είναι τώρα κάτι περισσότερο από αναγκαίος. Αν υποθέσουμε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έρθουν οι πρώτες μεγάλες παρτίδες των εμβολίων, στο σημείο εκείνο θα πρέπει να περιμένουμε και τις επόμενες πολιτικές κινήσεις. 

Η αντιπολίτευση έχει ελάχιστο χρόνο για να αποκομίσει … πολιτικά οφέλη από την Πανδημία. Άλλη μία στρατηγική της επιλογή αποδείχτηκε ότι ήταν επιπέδου Καρανίκα, ανίκανη να αποδώσει καρπούς. Το γεγονός αυτό φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπο με προβλήματα που κουβαλάει από την επομένη της εκλογικής ήττας του 2019 και δεν θέλησε να αντιμετωπίσει σε πρώτο χρόνο. 

Το ίδιο ισχύει και με το ΚΙΝΑΛ. Το διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ανίκανο να κερδίσει τους δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ! Ενώ έχει δικαιωθεί πολιτικά για τις επιλογές της περιόδου της συγκυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά, η σημερινή του ηγεσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που της παρουσιάζονται. 

Η αδυναμία της Κεντροαριστεράς να εμφανίσει μία σύγχρονη πολιτική πρόταση ίσως είναι ένας από τους λόγους της πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ΝΔ απειλείται από την απλή αναλογική και από την φιλοδοξία κάποιων … φύλαρχων της Δεξιάς να γίνουν χαλίφηδες στην θέση του Χαλίφη. Φιλοδοξία που δεν τολμάνε να εκφράσουν πιο ανοικτά στην παρούσα φάση, αφού θα φέρουν απέναντι τους το μεγάλο μέρος των δικών τους ψηφοφόρων. Η απλή αναλογική παραμένει έτσι ο μοναδικός πραγματικός «κίνδυνος» που καλείται να αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά οι εκλογές είναι ακόμη μακρινή μουσική. Ο ανασχηματισμός είναι πιο κοντινή. Μία πετυχημένη κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει ακόμη και την απλή αναλογική. Μία παρακινδυνευμένη προσφυγή στις κάλπες μπορεί να στοιχίσει μία αχρείαστη «ήττα». Και θα είναι ήττα υπό τις παρούσες συνθήκες αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξασφαλίσει μία δεύτερη αυτοδύναμη εκλογική νίκη! 

Θανάσης Μαυρίδης 

[email protected]