Ο κεραυνοβόλος πόλεμος του Μητσοτάκη και οι όψιμοι τουρκοφάγοι

Ο κεραυνοβόλος πόλεμος του Μητσοτάκη και οι όψιμοι τουρκοφάγοι

Με τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν και την χώρα να υπερασπίζεται με όλα τα μέσα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ο κ. Τσίπρας έκρινε πως αυτή ήταν η κατάλληλη ώρα να γράψει άρθρο όπου ουσιαστικά καταγγέλλει εθνική μειοδοσία. Και τώρα που ο τουρκικός Τύπος πανηγυρίζει, αντί να σταματήσει επιτέλους να μιλά κλαίγεται για δήθεν… κοπτορραπτική του άρθρου του!

Αλλά πότε ο κ. Τσίπρας βούτηξε τη γλώσσα στο μυαλό του πριν μιλήσει; Μαέστρος της στρεψοδικίας, του ψεύδους και της ανευθυνότητας, επαναλαμβάνει με τον πιο αδίστακτο τρόπο τον εαυτό του.

Ούτε κοπτορραπτική, ούτε τίποτε. Η συγκεκριμένη παράγραφος από το άρθρο του κ. Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» μεταφέρθηκε αυτούσια από την τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ»:

«Αν επίσης, βασική θέση της Τουρκίας και κόκκινη γραμμή από τη πλευρά της, εδώ και χρόνια, είναι ο 28ος μεσημβρινός, τότε η οριοθέτηση με την Αίγυπτο που φτάνει πριν το όριο αυτό, δημιουργεί de facto την εντύπωση ότι η Ελλάδα αφήνει τη περιοχή Ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις. Και η Navtex  της Τουρκίας για τις έρευνες του Ουρουτς Ρέις που ακολούθησαν, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν».

Η αμέσως προηγούμενη παράγραφος:

«Με μια Συμφωνία με μια 3η γειτονική χώρα της περιοχής, την Αίγυπτο, μειωμένης επήρειας νησιών μας όπως η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, ή τη Κάρπαθο και τη Κάσο, μάλλον μόνοι μας αποδυναμώνουμε τα επιχειρήματά μας, πριν καν τα προβάλουμε σε μια διαπραγμάτευση με στόχο την επίλυση της διαφοράς μας στη Χάγη».

Και η αμέσως επόμενη της επίμαχης:

«Μια συμφωνία τμηματική με την Αίγυπτο, διαπραγματευόμασταν βεβαίως και εμείς, από το 2016. Τμηματική, διότι γνωρίζαμε ότι η συνολική διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει χωρίς στο τραπέζι του διαλόγου να κάθεται και η Τουρκία. Ωστόσο, ποτέ δεν αποδεχθήκαμε να δώσουμε ανέλπιστο δώρο στην Τουρκία, πριν ακόμη καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, την αποδοχή της κόκκινης γραμμής του 28ου, αφήνοντας μάλιστα τη μισή Ρόδο εκτός οριοθέτησης».

Τι… απέσπασαν δηλαδή;

Ξεκάθαρα πράγματα: Μόνοι μας αποδυναμώνουμε τα επιχειρήματά μας, μειωμένη επήρεια, η Τουρκία έβγαλε navtex με βάση την οριοθέτηση με την Αίγυπτο, de facto εντύπωση πως αφήσαμε την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις, ανέλπιστο δώρο στην Τουρκία, μισή Ρόδος εκτός οριοθέτησης.

Τι άλλο έπρεπε να πει;

Και το κυριότερο: Αυτά τα ίδια αποτελούν fake news. Διότι έχοντας λάβει μέρος σε πάνω από δέκα τριμερείς, όφειλε να γνωρίζει πως όταν οριοθετείς ΑΟΖ με μια χώρα το κάνεις γνωρίζοντας ότι υπάρχουν σημεία που θα συμπεριληφθούν σε συμφωνίες και με άλλες χώρες με τις οποίες επίσης πρέπει να διαπραγματευτείς.

Πολύ περισσότερο που ο κ. Τσίπρας έκανε πως δεν είδε το πιο σημαντικό σημείο αυτής της συμφωνίας με την Αίγυπτο: Ότι τα δύο συμβαλλόμενα μέρη δεν μπορούν στο μέλλον να προχωρήσουν σε συμφωνία με τρίτο μέρος χωρίς την συμφωνία των πρώτων δύο! Δηλαδή η Αίγυπτος δεν μπορεί να έλθει σε συμφωνία με την Τουρκία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας! Και αυτό έκανε την Τουρκία να εξοργιστεί τόσο πολύ.

Ο κ. Τσίπρας να κοιτάξει στον καθρέφτη του

Και το πιο εξωφρενικό: Στο άρθρο του ο κ. Τσίπρας διερωτάται «πώς φθάσαμε ως εδώ;».

Θα μπορούσε να κοιτάξει στον καθρέφτη του.

Απάντηση σ’ αυτό το… αθώο ερώτημα θα επιχειρήσω να δώσω μ’ αυτό του άρθρο, που στην πραγματικότητα αποτελεί έναν δημοσιογραφικό «φάκελο», μια έρευνα στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την αρχή άλλωστε έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ πού ήθελε να το πάει. Και αυτό είναι το πρόβλημα: Η ιστορία με τους Τούρκους θα τελειώσει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τον τυχοδιωκτισμό του.

Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή έδειξαν που το πήγαιναν.

Η πρώτη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε ήταν να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει «εθνική στρατηγική» - έγκλημα καθοσιώσεως όταν ο εχθρός βρίσκεται προ των πυλών – και να καλέσει τον πρωθυπουργό να… «μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα. Αλλιώς, κρείττον σιγάν».

Με το άρθρο του απέδειξε πως η αρχαιοελληνική φράση «κρείττον του λαλείν το σιγάν» ταιριάζει γάντι στον ίδιο.

Γιατί όσα έγιναν αυτές τις μέρες έδειξαν πως ασκείται υψηλού επιπέδου εθνική στρατηγική, καθώς η κυβέρνηση αντέδρασε με ένα διπλωματικό μπλιτσκρίγκ (blitzkrieg=κεραυνοβόλος πόλεμος) σε συνδυασμό με την αναγκαία προβολή στρατιωτικής ισχύος.

Ωστόσο, αν και όλοι γνωρίζουν ότι επί επτά συνεχόμενους μήνες η πατρίδα μας έχει θέσει σε επιφυλακή το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, Αστυνομίας και Λιμενικού – κάτι που έχει να γίνει από τον προπερασμένο αιώνα και που αναγκαστικά προκαλεί μια τρομερή οικονομική αιμορραγία – και το σύνολο του κρατικού της μηχανισμού (λόγω κρίσης κορωνοϊού) και ενώ έβλεπαν πού πήγαινε το πράγμα (αν δεν το έβλεπαν τότε το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο) έσπευσαν να ρίξουν το δηλητήριο.

Η απάντηση στο «πώς φθάσαμε ως εδώ»

Και όλα αυτά μετά από σχεδόν πέντε χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια των οποίων ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τέσσερις φορές την Τουρκία, είχε άλλες τέσσερις συναντήσεις με τον Ερντογάν σε διεθνείς συνόδους, συναντήθηκε και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου, δεχθήκαμε τις επισκέψεις του Ερντογάν, του Τσαβούσογλου, του Γιλντιρίμ, επισκέφθηκε υπουργός Εξωτερικών της χώρας την Τουρκία.

Όλα αυτά όταν το 2017 κρατά το ρεκόρ των παραβιάσεων, τα τελευταία τρία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαμε, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας κατά 50% στον αέρα και κατά… 500% στη θάλασσα, ενώ είχαμε αναρίθμητα περιστατικά παραβίασης ακόμη και των χωρικών υδάτων μας, αλλά και της υφαλοκρηπίδας, ακόμη και εκτέλεση πραγματικών πυρών σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Και όταν ο Ακάρ είχε από τον Οκτώβριο του 2018 επισκεφθεί τη Λιβύη με τους γνωστούς χάρτες παραμάσχαλα, με τον κ. Τσίπρα να μην κάνει την παραμικρή αναφορά λίγο αργότερα, στη Σύνοδο του Παλέρμο για την Λιβύη.

Και, βέβαια, όταν ο κ. Τσίπρας είχε έναν υπουργό Άμυνας και έναν υπουργό Εξωτερικών που αντάλλασσαν πυρά, συνοδευόμενα από μηνύσεις.

Κατά την γνώμη τους, αυτή ήταν η «εθνική στρατηγική» που ακολουθούσε ο Τσίπρας και… δεν ακολουθεί ο Μητσοτάκης!

Υποστηρίζουν με λίγα λόγια πως όταν οι ίδιοι βρίσκονται στην κυβέρνηση τα πεπραγμένα τους είναι «ψύχραιμη αντιμετώπιση» και όταν στην κυβέρνηση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία είναι… έλλειψη εθνικής στρατηγικής και προπαγάνδα.

Ακόμη και αυτή την κρίσιμη ώρα στέλνουν τους βουλευτές και τα στελέχη τους στις τηλεοράσεις προκειμένου να προκαλέσουν ρωγμές στο αρραγές εθνικό μέτωπο. Υπήρξε και κάποιος που αρθρογράφησε λέγοντας πως η Ελλάδα έχει δύο εχθρούς, τον Ερντογάν και τον… Μητσοτάκη!

Αυτοί που έλεγαν πως «δεν πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», χωρίς όμως ποτέ να προχωρήσουν σε έναν συντονισμένο διπλωματικό μαραθώνιο όπως αυτός που πραγματοποιήθηκε αυτές τις μέρες, σήμερα παριστάνουν τους τουρκοφάγους.

Πέπλο μυστηρίου και αναπαραγωγή τουρκικής προπαγάνδας

Συγγνώμη, αλλά όταν για την ημέρα του επεισοδίου με το Μπαρμπαρός (18 Οκτωβρίου 2018) δεν υπάρχει ούτε μία σχετική πληροφορία στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και ο μεν υπουργός Άμυνας, την επομένη, κάνει τον ανήξερο από την Κρήτη και πανηγυρίζει για την παρουσία της Τουρκίας σε κοινή εκπαίδευση και ο ίδιος ο Τσίπρας υποβαθμίζει το περιστατικό από τις Βρυξέλλες, ήταν κι’ αυτό μέρος της περίφημης «εθνικής στρατηγικής»;

Δυο χρόνια τώρα καλύπτουν τα του περιστατικού με ένα πέπλο μυστηρίου, προκειμένου να παραστήσουν τους τουρκοφάγους.

Όταν τους ρωτάς να σου πουν τι ακριβώς συνέβη σε εκείνη την περίπτωση, το μυστηριώδες ύφος εγκαθίσταται στο πρόσωπό τους, σφίγγουν τα χείλη σε μια θεατρική προσπάθεια να μην ξεφύγει το μεγάλο μυστικό από το έρκος των οδόντων τους, ενώ οι πιο τυχοδιώκτες εξ αυτών λένε πως όταν στις 18 Οκτωβρίου 2018 οι Τούρκοι έκαναν τα ίδια με το «Μπαρμπαρός», «τους κόψαμε τα καλώδια και σηκώθηκαν και έφυγαν»! Προφανώς εννοούν ότι το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει κάποια… γιγάντια ψαλίδια για να κόβουν καλώδια!

Ό,τι ακριβώς έλεγε τότε η τουρκική προπαγάνδα και η Ελλάδα διέψευδε…

Και πώς είναι δυνατόν από τη μια να ζητούν ενημέρωση και από την άλλη, όταν ο πρωθυπουργός απευθύνει διάγγελμα ενημερώνοντας στο εσωτερικό και προειδοποιώντας στο εξωτερικό, να τον καλούν να σιωπήσει;

Πώς είναι δυνατόν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει ότι το Ορούτς Ρέις διεξάγει έρευνες – προσοχή, όχι προσπαθεί να διεξαγάγει έρευνες - εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και να μιλά για «ανυπόστατα επιχειρήματα» της ελληνικής πλευράς σχετικά με την αδυναμία ερευνών στην περιοχή, με αναφορά στην παρουσία μόνο των τουρκικών πλοίων και όχι των ελληνικών;

«Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των τουρκικών ερευνών», είπε ο κ. Τσίπρας. Όταν το «Μπαρμπαρός» παρέμενε επί δεκαπέντε μέρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τι τον απασχολούσε;

Διότι ουδείς είπε πως οι έρευνες είναι κακής ποιότητας. Αυτό που ειπώθηκε είναι πως ΔΕΝ έγιναν έρευνες. Δηλαδή, κατασκεύασαν πάλι ένα ψέμα και απάντησαν επ’ αυτού – με άλλο ψέμα προφανώς.

Επειδή ονομάζουν «αντιφατικά μηνύματα» το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει χώρο στην διπλωματία με παράλληλες σκληρές προειδοποιήσεις – κάτι αυτονόητο στο πλαίσιο της επιθυμητής από όλους αποτροπής…

Επειδή είναι αποτρόπαιο «πηγές» του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν αυτή την ώρα αναφορά και σε  «παρουσία Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος σε νησίδα του Έβρου», λέγοντας ουσιαστικά ότι πάτησαν Τούρκοι σε ελληνικό έδαφος, κάτι που ουδέποτε συνέβη…

Επειδή, δηλαδή, συνεχίζουν το βιολί για την απόπειρα εισβολής από τον Έβρο, τότε που ο Τσίπρας μιλούσε για «ασύμμετρη βία κατά προσφύγων», για «ψευδή εικόνα πολέμου» και για «προπαγάνδα πολέμου»…

Επειδή είναι πραγματικά εξοργιστικό να προσπαθούν κάποιοι να μεγαλώσουν τον εξωτερικό εχθρό για να κοντύνουν την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή τον δικό τους εσωτερικό εχθρό…

Επειδή η χώρα έχει Δόγμα και η εφαρμογή του δεν εξαρτάται από καμιά σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών – άλλωστε το σύστημά μας δεν είναι προεδρικό…

Επειδή λαός που δεν γνωρίζει την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει…

Ιδού το χρονικό του συριζαϊκού «έπους» που απαντά στα ερωτήματα του κ. Τσίπρα!

Το Χρονικό ενός συριζαϊκού «έπους»

Από την πρώτη στιγμή, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι επαφών με την Τουρκία. Είχε προηγηθεί μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική ροή, με τα ανατολικά μας σύνορα εντελώς ανυπεράσπιστα. Και το πρώτο λάθος έγινε από την πρώτη εκείνη επίσκεψη.

«Θύμα» η Τουρκία κατά τον Τσίπρα

-Στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2015, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Τουρκία, είδε μαζί με τον ομόλογό του Νταβούτογλου ποδοσφαιρικό αγώνα και άκουσε τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας να λέει πως «η Τουρκία, ομοίως και η Ελλάδα είναι θύματα του προβλήματος της Συρίας, όπως και οι Σύροι πρόσφυγες, και όχι δημιουργοί του». Τότε, ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν απάντησε πως η Τουρκία δεν είναι θύμα, αλλά δημιουργός του προβλήματος, διότι πολεμάει στη Συρία και δημιουργεί πρόσφυγες, αλλά συμφώνησε και επαύξησε, λέγοντας: «Η Τουρκία είναι μία χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος, εξαιτίας των προσφυγικών ροών, που οφείλονται στις πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία, που οφείλονται στις βόμβες, στις επεμβάσεις, στην τρομοκρατία. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε από κοινού ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι τουρκικό, αλλά ούτε και ελληνικό»!

Ήταν και αυτό «εθνική στρατηγική»;

Η «μάχη» στο Twitter

-Στις 29 Νοεμβρίου 2015, ο κ. Τσίπρας έλαβε μέρος στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, στις Βρυξέλλες, προτείνοντας μάλιστα «η επόμενη Σύνοδος να γίνει σε ελληνικό νησί, στα σύνορα ΕΕ - Τουρκίας, που πρέπει να γίνουν σύνορα συνεργασίας».

Και ακολούθησε μια «μάχη» στο Twitter. Έγραψε ο Τσίπρας: «Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους. Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δις για εξοπλισμούς. Εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους». Και του απάντησε ο Νταβούτογλου: «Το σχόλιο για τους πιλότους δεν συνάδει με το πνεύμα των ημερών. Ας επικεντρωθούμε στη θετική μας ατζέντα».

-Την επομένη, 30 Νοεμβρίου 2015, Τσίπρας και Ερντογάν είχαν σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα, στο Παρίσι. Το μόνο που μάθαμε ήταν πως αποτίμησαν ως θετικά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, ενώ συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία.

-Στις 4 Μαρτίου 2016, είχαμε την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και πληροφορηθήκαμε πως με τον κ. Κοτζιά συμφώνησαν ότι το προσφυγικό δεν είναι ούτε θέμα Τουρκίας, ούτε θέμα Ελλάδας! Δηλαδή επέμεναν πως η Τουρκία είναι το ίδιο θύμα όσο και η Ελλάδα.

-Στις 8 Μαρτίου 2016, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε ξανά την Τουρκία, την Σμύρνη, για το  4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Τότε ήταν που ο Νταβούτογλου δήλωσε πως «αυτό που ονομάζεται εναέριος χώρος είναι αμφισβητούμενες περιοχές. Αυτό που σε εσάς φαίνεται ως παραβίαση του εναέριου χώρου είναι περιοχές τις οποίες θεωρούμε για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δικό τους εναέριο χώρο», πως «εργαζόμαστε στη συγγραφή της κοινής Ιστορίας, συμπεριλαμβανομένης και της επανεξέτασης των σχολικών εγχειριδίων, προκειμένου να υπάρξει μια καλή επικοινωνία» και πως «το ίδιο ανοιχτά συζητήσαμε και το θέμα των αμοιβαίων δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

-Στις 23 Μαΐου 2016, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη για την Παγκόσμια Σύνοδο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια.

Η πυραυλάκατος στα Ίμια και ο Ακάρ

-Στις 29 Ιανουαρίου 2017, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκδίδει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «μια πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περίπου στις 11 το πρωί το συγκρότημα των νήσων Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην περιοχή υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης για την απομάκρυνσης τους και έτσι τα τουρκικά σκάφη αποχώρησαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τότε ότι στην πυραυλάκατο επέβαινε ο ίδιος ο Χουλουσί Ακάρ, που τότε ήταν Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ενώ στα δύο σκάφη ανορθοδόξου πολέμου των τουρκικών ειδικών δυνάμεων επέβαινε άγνωστος αριθμός κομάντος. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, ο Τούρκος στρατηγός έκανε επίσκεψη στα Ίμια, χωρίς να καταφέρει να αποβιβαστεί, ενώ στη συνέχεια πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή.

Είπαν τότε ότι οι Τούρκοι ήθελαν να κάνουν «αναπαράσταση» της κρίσης του 1996, καθώς με ταχύτητα ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια και έφθασαν μέχρι τα Ίμια. Πυραυλάκατος και λέμβοι έκαναν τον γύρο των βραχονησίδων και αποχώρησαν.

Στην περιοχή είχε σπεύσει η ελληνική κανονιοφόρος Κρατεός που κάλεσε τα τουρκικά πλοία να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, την ίδια ώρα που και τα τουρκικά πλοία καλούσαν το ελληνικό πλοίο να φύγει από την περιοχή. Όλα τα πλοία έμειναν κάποια ώρα στην περιοχή και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Βίντεο από τα συμβάντα είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της «Χουριέτ» και η εφημερίδα είχε επιβεβαιώσει ότι το παρών είχε δώσει και ο Ακάρ.

Προσοχή! Δεν λέμε ότι έπρεπε να γίνει κάτι διαφορετικό. Λέμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταματήσουν να παριστάνουν τους τουρκοφάγους…

Πυρά στο Φαρμακονήσι, το Τσεσμέ στο Αιγαίο

-Στις 15 Φεβρουαρίου 2017, είχαμε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου ανάμεσα στις οποίες περιλαμβανόταν και μία πτήση πάνω από το Φαρμακονήσι.

-Στις 17 Φεβρουαρίου 2017, παράκτιο περιπολικό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εκτέλεσε πυρά σε ελληνικά χωρικά ύδατα, στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, επί δέκα λεπτά. Η Τουρκία είχε εκδώσει navtex για την εκτέλεση άσκησης στην περιοχή, περιλαμβάνοντας, ωστόσο, τμήμα ελληνικών χωρικών υδάτων, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να εκδώσει αντι-navtex για κατάργηση της τουρκικής, λόγω ακριβώς της συμπερίληψης τμήματος ελληνικών χωρικών υδάτων στην άσκηση. Τότε ενημερωθήκαμε πως «το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες, μέσω της πραγματοποίησης των αναγκαίων διαβημάτων και της ενημέρωσης φίλων, συμμάχων και διεθνών Οργανισμών».

Δηλαδή, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ εκδίδεται αντι-navtex και ενημερώνονται οι σύμμαχοι είναι «εθνική στρατηγική», ενώ όταν το κάνει η Νέα Δημοκρατία είναι «αντιφατικά μηνύματα»!

-Στις 24 Φεβρουαρίου 2017, είχαμε αερομαχίες με οπλισμένα τουρκικά μαχητικά δυτικά της Λέσβου, καθώς τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη και ένα κατασκοπευτικό προχώρησαν σε 18 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Την ίδια μέρα, η Τουρκία είχε βγάλει σεργιάνι στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» και στον χάρτη που συνόδευε την τουρκική NAVTEX γινόταν αναφορά στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, τη Θεσσαλονίκη και με τις… τουρκικές ονομασίες τους Limni, Semadirek και Selanik. Τότε, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού είχε ανακοινωθεί ότι, «καθόσον αφορά στις αναρτήσεις του διαδικτύου σχετικά με την αγγελία NAVTEX υπ’ αριθμόν 248/17, που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας, οι περιοχές αρμοδιότητος της Ελλάδας για την εκπομπή αγγελιών NAVTEX προς τους ναυτιλλόμενους έχουν καθιερωθεί από τη δεκαετία του ’80 με αποφάσεις του International Maritime Organization (ΙΜΟ), στο πλαίσιο συνδιασκέψεών του, στις οποίες συμμετείχε και η Τουρκία. Σημειώνεται ότι με την ίδια διαδικασία έχει καθιερωθεί το σύνολο των περιοχών αρμοδιότητας και λοιπών κρατών της Μεσογείου. Πληροφορίες σχετικά με την υποδομή NAVTEX ελληνικής αρμοδιότητος είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (www.hnhs.gr). Σε κάθε περίπτωση, το Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες για την ασφάλεια των ναυτιλλόμενων με απόλυτη συνέπεια και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στη χώρα μας από τον IMO».

«Διεξάγεται ένας πρωτοφανής "μιντιακός" πόλεμος για γεγονότα που δεν υπάρχουν», είχε σχολιάσει τότε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «στην περιοχή βρίσκεται συνεχώς σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και σκάφος του Λιμενικού Σώματος... Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα ψύχραιμες και έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε απειλή της εθνικής κυριαρχίας».

Τι θα έλεγαν σήμερα οι «τουρκοφάγοι»;

Και ξανά παραβιάσεις, πυραυλάκατοι και παράνομες NAVTEX

-Στις 13 Μαρτίου 2017 είχαμε 20 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, στις 28 Μαρτίου είχαμε 37 παραβιάσεις σε μια μέρα και την ίδια μέρα η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX και πραγματοποίησε άσκηση στα ανοικτά της Πάφου. Στις 31 Μαρτίου οι Τούρκοι πέταξαν πάνω από την Παναγιά, του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών.

-Στις 18 Απριλίου 2017, το Μπαρμπαρός επανεμφανίστηκε νοτιοδυτικά της Πάφου, για να βυθίσει υποβρύχια συσκευή.

-Στις 19 Απριλίου 2017, έξι τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 28 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και δύο CN-235 είχαν προβεί σε 35 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, ενώ πέταξαν και πάνω από την Κίναρο.

Την ίδια μέρα, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX με την οποία η Τουρκία δέσμευε περιοχή «εντός της χωρικής θάλασσας, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, ανοικτά της Αμμοχώστου» για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών μεταξύ 21 Απριλίου και 30 Ιουνίου 2017, από το ερευνητικό πλοίο «BARBAROS HAYREDDIN PAŞA» και το υποστηρικτικό πλοίο «BRAVO SUPPORTER».

-Στις 25 Απριλίου 2017 είχαμε 71 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις, η διαδικασία αναχαίτισής τους από ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία. Την επομένη είχαμε τέσσερις παραβιάσεις και δύο αερομαχίες.

-Στις 26 Απριλίου 2017, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε το Αγαθονήσι… τουρκικό έδαφος.

-Στις 11 Μαΐου 2017 είχαμε σαράντα παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Τσίπρας και Ερντογάν στο Πεκίνο, πυραυλάκατος στο Αγαθονήσι

-Στις 13 Μαΐου 2017, ο κ. Τσίπρας  συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν στο Πεκίνο και η συνάντησή τους κράτησε μια ώρα και δέκα λεπτά. Εκεί, όπως μας είπαν μέσω Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία για την… «πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λοζάνης». Την ίδια μέρα στο FIR Αθηνών εισέρχονταν χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως 20 τουρκικά F-16, πέντε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 19 ελικόπτερα. Καταγράφηκαν 37 παραβάσεις που εξελίχθηκαν σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους. Και δυο μέρες αργότερα…

-Στις 15 Μαΐου 2017, δηλαδή δυο μέρες μετά την συνάντηση στο Πεκίνο, δύο  πυραυλάκατοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού προσέγγισαν τις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων παρακολουθούσε συνεχώς ελληνικό παράκτιο περιπολικό, ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονταν μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που έπλευσαν άμεσα στην περιοχή του Αγαθονησίου. Όπως ανακοινώθηκε, «τα τουρκικά πλοία, τα οποία συμμετέχουν στην τουρκική άσκηση με την επωνυμία «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ», παρέμειναν στην περιοχή για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν δυτικά και νότια».

-Στις 29 Μαΐου 2017, είχαμε 41 παραβιάσεις και μια αερομαχία, στις 31 Μαΐου τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και πάνω από τους Καλόγερους.

-Την 1η Ιουνίου 2017, δέκα οπλισμένα τουρκικά F-16, ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 και ένα ελικόπτερο εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου. Καταγράφηκαν 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 24 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι 14 σημειώθηκαν από το CN-235, οι 3 από το ελικόπτερο και οι 7 από τους 4 σχηματισμούς των τουρκικών αεροσκαφών.

-Στις 14 Ιουνίου 2017 είχαμε νέες πτήσεις πάνω από ελληνικές νησίδες, στις 21 Ιουνίου πέταξαν  πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων (όπως και στις 19 Ιουλίου και τις επόμενες μέρες).

Μετά… ξαναέπιασαν το νήμα!

-Στις 19 Ιουνίου 2017, την Αθήνα επισκέφθηκε ο Τούρκος Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρωθυπουργός πλέον μετά την εκδίωξη Νταβούτογλου. «Ξαναπιάνουμε το νήμα της συνεργασίας προς όφελος των λαών μας», μας είχε ενημερώσει με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Τσίπρας. Από πού το είχε ξαναπιάσει το νήμα, άγνωστο…

-Στις 4 Αυγούστου 2017 καταγράφηκαν 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 32 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους. Οι 27 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σημειώθηκαν από τα δυο CN-235.

-Στις 18 Αυγούστου 2017, 14 τουρκικά αεροσκάφη εκ των οποίων τα έξι οπλισμένα, προχώρησαν σε εξήντα παραβιάσεις, στις 23 Αυγούστου οι παραβιάσεις έγιναν από δύο τουρκικά κατασκοπευτικά CN 235 που πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Αγαθονήσι.

-Στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, είχαμε 43 παραβιάσεις πάνω από το βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

-Στις 3 Οκτωβρίου 2017, είχαμε 65 παραβιάσεις σε μια μέρα, σημειώθηκαν έξι εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά, ενώ οκτώ αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ήταν οπλισμένα.

Αυτή ήταν η κατάσταση, αυτή είναι η κατάσταση. Κι’ αν υπάρχει κάποιος που δεν πρέπει να μιλά, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ερντογάν στην Αθήνα

-Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2017, ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα, όπου αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λοζάνης και έθεσε πάλι το θέμα της εκλογής του αρχιμουφτή στη Θράκη. Ο Τσίπρας έκανε ότι δεν κατάλαβε. Όπως είπε, «η αλήθεια είναι, ότι είμαι λίγο μπερδεμένος σε σχέση με το αν αυτό που θέτει στο τραπέζι είναι τον εκσυγχρονισμό, την επικαιροποίηση ή την ορθή τήρηση της Συνθήκης της Λοζάνης, διότι ακόμα και στο ζήτημα που έθεσε για τη Θράκη σε σχέση με τους μουφτήδες αναφέρθηκε στην ορθή τήρηση και όχι στην αναθεώρηση». Επιπλέον, έσπευσε να μιλήσει για «μεταρρυθμίσεις» στη Θράκη, όχι, όπως είπε, επειδή το ζητά η Τουρκία, αλλά επειδή… το θέλουμε εμείς! Αμέσως μετά, είχαμε δύο από τα σοβαρότερα περιστατικά – στα Ίμια και τα δύο.

Εμβολισμός πλοίου και το λάδι στη φωτιά

-Στις 17 Ιανουαρίου 2018 τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να πλευρίσει την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Ακολούθησαν χειρισμοί αποκλιμάκωσης. Αλλά μέχρι τότε μας έλεγαν πως τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν ήταν… άμεσα!

-Στις 12 Φεβρουαρίου 2018, είχαμε ένα πολύ σοβαρό περιστατικό στην περιοχή των Ιμίων, με εμβολισμό πλοίου ανοικτής θαλάσσης του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό. Τότε, ο κ. Τζανακόπουλος, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού απέδωσε το γεγονός σε εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας – τα οποία όταν τα επικαλούμαστε σήμερα μας χλευάζουν – δήλωσε: «Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης». Και: «Αντιδράσαμε με ψυχραιμία, με την οποία οφείλει να αντιδρά μια κυβέρνηση μιας χώρας που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης περιοχής. Το θέμα μας δεν είναι να εντείνουμε την κρίση, αλλά να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Προφανώς, αυτό ήταν τότε «εθνική στρατηγική». Σήμερα, κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης είναι περίπου εθνική προδοσία. Και αν τολμήσουμε να μιλήσουμε για την αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας (ειδικά μετά τις εξελίξεις στον Λίβανο και τον κίνδυνο ανάφλεξης στο Μεσανατολικό) μας λένε πως παριστάνουμε τους αναλυτές – ενώ αυτοί… κάνουν πολιτική!

«Δεν θα το ξανακάνει»!

Για το ίδιο επεισόδιο, στις 16 Φεβρουαρίου 2018, ο κ. Κοτζιάς, υπουργός των Εξωτερικών τότε, είχε δηλώσει: «Στην υπόθεση που υπήρξε γύρω από τα νησιά των Ιμίων έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε». Προσθέτοντας ότι η Τουρκία «δεν θα το ξανακάνει». Και πως «εξετάζουμε να ζητήσουμε αποζημίωση για το σκάφος».

«Μελετάμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε αποζημίωση και θα προχωρήσουμε εφόσον νομικά προκύπτει», είχε πει και ο κ. Τζανακόπουλος. Αλλά προφανώς δεν προέκυψε… νομικά!

«Εθνική στρατηγική» και αυτό. Αλλά αν σήμερα τολμούσε κάποιος να πει κάτι τέτοιο, θα του έσουρναν τα εξ αμάξης.

Παρακολουθούσαν, αλλά… διακριτικά!

-Στις 13 Φεβρουαρίου 2018, ξεκίνησε η άσκηση «Αστραπή» στις περιοχές του Βόρειου και του Κεντρικού Αιγαίου από το Πολεμικό μας Ναυτικό. Από το Αθηναϊκό Πρακτορείο ενημερωθήκαμε πως «σύμφωνα με πληροφορίες την άσκηση παρακολουθούσε διακριτικά η τουρκική φρεγάτα "Μπαρμπαρός" - όπως αντίστοιχα γίνεται από ελληνικής πλευράς όταν διεξάγεται τουρκική άσκηση - η οποία πλέον βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μήλου πλέοντας σε διεθνή ύδατα και με κατεύθυνση νότια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πλους του τουρκικού πλοίου παρακολουθείται, όπως πάντα, διακριτικά, από ελληνικό πολεμικό πλοίο και συγκεκριμένα από τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής». Τέλος έγινε γνωστό ότι στην περιοχή του Καφηρέα, με κατεύθυνση βόρεια, πλέει ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό. Στην περιοχή βρέθηκε και το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Ross».

Αυτή ήταν η είδηση! Διακριτικά όπως κάνουμε κι’ εμείς! Με την διαφορά ότι το «Μπαρμπαρός» έπλευσε για αρκετή ώρα στο ακρωτήριο Καφηρέας (Κάβο Ντ’ Όρο), καθώς ακολούθησε από απόσταση τις ελληνικές φρεγάτες που επέστρεφαν στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Θυμίζω ότι ο Καφηρέας είναι ακρωτήριο στο νοτιοανατολικό άκρο της Εύβοιας, κοντά στην Κάρυστο. Μετά, η τουρκική φρεγάτα αφού πέρασε ανοιχτά της Κέας, έπλευσε στα νοτιοδυτικά της Μήλου. Είχε μάλιστα τότε παρουσιαστεί και βίντεο που έδειχνε την τουρκική φρεγάτα να πλέει στο Κάβο Ντ’ Όρο, πολύ κοντά σε ελληνικό και αμερικανικό πλοίο...

Προφανώς και η «διακριτική» παρουσία του «Μπαρμπαρός» εντασσόταν στο πλαίσιο της «εθνικής στρατηγικής»…

Η μάχη της σημαίας

-Στις 13 Απριλίου 2018, κυκλοφόρησε σε τοπική ιστοσελίδα της Σάμου η είδηση πως τρεις νεαροί από τους Φούρνους, προσέγγισαν με σκάφος τη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» και ύψωσαν την ελληνική σημαία. Τρεις μέρες αργότερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωνε με στόμφο πως η τουρκική ακτοφυλακή, προσέγγισε το σημείο και κατέβασε τη σημαία, συστήνοντας στην Ελλάδα να αποφύγει τις εντάσεις.

Η Αθήνα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία, δημιουργήθηκε μέγα θέμα και στις 16 Απριλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων δήλωσε πως «γνωρίζετε ότι η κυριαρχία επί του ελληνικού εδάφους δεν εξαρτάται από κάτι τέτοιο. Είναι αναμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από τις διεθνείς συνθήκες», προσθέτοντας ότι «η ενημέρωση, την οποία έχουμε αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, είναι ότι δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης εδαφικής κυριαρχίας της χώρας. Από εκεί και πέρα, δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω».

Αλλά στις 18 Απριλίου, μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Καμμένος είπε πως «ο όρκος που δίνουν οι Έλληνες αξιωματικοί είναι να φυλάττουν μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος τους την πατρίδα και αυτό πράττουν. Εκείνος όμως που βάζει τη σημαία στη πλάτη και πάει να την βάλει, θα πρέπει και να την υπερασπιστεί ή να ενημερώσει για την ενέργεια του. Θα πρέπει να την υπερασπιστεί με το αίμα του μέχρι τέλους. Οι προβλεπόμενες σημαίες εκεί που πρέπει να μπουν έχουν μπει και τις υπερασπίζονται με όλες τις δυνάμεις τους στρατός, έθνος και πολίτες. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αμφισβήτησης, οι διεθνείς συνθήκες περιγράφουν τα νησιά και η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη της Λωζάννης».

Επομένως; Και όλα αυτά ενώ διαρκούσε, από τις 2 Μαρτίου, η ομηρία των δύο Ελλήνων αξιωματικών στην Τουρκία και ενώ στις 12 Απριλίου στο καθήκον είχε πέσει ο ηρωικός κυβερνήτης του Μιράζ που συνετρίβη 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, Γεώργιος Μπαλταδώρος.

Σημειώστε εδώ στις στις 12 Απριλίου, ο Π. Ρήγας, γραμματέας τότε της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει πως «η ιστορία έχει αποδείξει πως όταν ανεβαίνουν οι τόνοι όχι μόνο δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερα».

Και πως και τότε (15 Απριλίου 2018), ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γ.γ. του ΝΑΤΟ είχε ξεκαθαρίσει:

«Όχι δεν τίθεται θέμα για το ΝΑΤΟ. Είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Αλλά τώρα το θέμα παρουσιάζεται ως εάν να πρόκειται για κυβερνητική αδυναμία.

«Δεν μου είπε όχι»…

-Στις 11 Ιουλίου 2018, Τσίπρας και Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, μέσα στο αεροπλάνο, ο Ερντογάν αποκάλυψε μέρος της συνομιλίας τους. Όπως είπε, «συζητήσαμε και το θέμα της Δυτικής Θράκης. Του υπενθύμισα το θέμα του μουφτή. Ελπίζω ότι ο μουφτής θα εκλέγεται. Δεν μου είπε όχι. Μου είπε ότι «θα αλλάξουμε το σύστημα, θα καταργήσουμε το διορισμό του μουφτή. Συνεπώς έχουμε το "πράσινο φως" στο θέμα».

Έτσι, την 1η Αυγούστου 2018, εν μέσω του ολέθρου που είχε προκαλέσει η καταστροφή στο Μάτι, ο κ. Τσίπρας έφερε και ψήφισε στη Βουλή την τροπολογία για την απομάκρυνση των μουφτήδων. Στην Τουρκία η είδηση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς. «Ο Τσίπρας έκανε το χατίρι του Ερντογάν», ήταν το σχόλιο του τουρκικού Τύπου…

-Στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, Τσίπρας και Ερντογάν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και εκεί, όπως μας ενημέρωσαν, ο Ερντογάν έθεσε ξανά «τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Το Μπαρμπαρός και το παραμύθι με τα κομμένα καλώδια

-Στις 16 Οκτωβρίου 2018, η Τουρκία εξέδωσε Navtex από τον σταθμό Αττάλειας ότι το ερευνητικό πλοίο «Mπαρμπαρός» πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην αντίδραση του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών, το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών είχε απαντήσει: «Το σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά σήμερα το πρωί ξεκίνησε νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο. Η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα.  Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή».

-Στις 18 Οκτωβρίου 2018, το «Μπαρμπαρός» εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Εκεί βρέθηκε η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», όπως συμβαίνει πάντα – απλά στα σημερινά επεισόδια συγκεντρώθηκαν περισσότερα πλοία. Το «Νικηφόρος Φωκάς» έστελνε και ξανάστελνε το σήμα «καλείσαι να εξέλθεις αυτή τη στιγμή από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα», οι Τούρκοι απαντούσαν «δεν αποχωρούμε. Βρισκόμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», λίγο αργότερα σταμάτησαν να απαντούν, η ελληνική φρεγάτα παρέμεινε, πλησίασε το τουρκικό πλοίο και αυτό τελικά αποχώρησε. Λέγεται ότι κατά την αποχώρηση, κάπου μπερδεύτηκαν τα καλώδιά του – τα οποία είχε απλώσει και επομένως δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοεί ο κ. Τσίπρας όταν τώρα λέει πως δεν μας ενδιαφέρει η ποιότητα των ερευνών τους, ενώ και τότε τα ίδια είχαν κάνει - χωρίς να γνωρίζουμε αν κόπηκαν ή όχι.

Με λίγα λόγια, Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν ένα περιστατικό που εκτυλίχθηκε σύμφωνα με τους κανόνες της αποτροπής που ακολουθούνται πάντα, ως προσωπική τους ηρωική πράξη. Στην πραγματικότητα, αναμεταδίδουν σήμερα αυτό που τότε αποκαλούσαν τουρκική προπαγάνδα! Γιατί τότε, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με πρώτη και καλύτερη την «Χουριέτ», μιλούσαν για «ελληνική παρενόχληση στο Μπαρμπαρός». Στις 27 Οκτωβρίου μάλιστα, ο σύμβουλος του Ερντογάν Γιγίτ Μπουλούτ, σε ένα ακόμη παραλήρημα, είχε πει πως η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» παρενόχλησε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros και ότι το Ισραήλ παρέχει στα ελληνικά πολεμικά πλοία πληροφορίες που συλλέγει μέσω κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον του Barbaros.

Σήμερα, για να κάνουν αντιπολίτευση αναπαράγουν εκείνη την προπαγάνδα! Που είναι η ίδια τουρκική προπαγάνδα που εκπέμπουν σήμερα οι Τούρκοι σχετικά με το «Λήμνος».

Κανένα επεισόδιο…

Ενώ άλλα μας έλεγαν τότε!

Τότε, πηγές του ΓΕΕΘΑ σημείωναν πως «κανένα επεισόδιο δεν έλαβε χώρα στην Μεσόγειο»,  χαρακτηρίζοντας ως επικοινωνιακή προπαγάνδα τις τελευταίες πληροφορίες από τα τούρκικα μέσα ενημέρωσης για την υποτιθέμενη παρενόχληση του Barbaros από ελληνική φρεγάτα.

Σήμερα, μας λένε ότι υπήρξε επεισόδιο! Και λένε κάτι μυστηριώδη που τροφοδοτούν εκ των υστέρων την τουρκική προπαγάνδα – και μάλιστα εν μέσω νέας κρίσης!

Οι ίδιες πηγές είχαν τότε διαψεύσει το επεισόδιο, υπογραμμίζοντας ότι τα τουρκικά μέσα συντηρούν την ένταση επικοινωνιακά, καθώς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η περιοχή ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Και εξηγούσαν ότι «πρακτικά, εκείνο που συμβαίνει κάθε φορά που το Μπαρμπαρός επιχειρεί να προσεγγίσει μέρος της θαλάσσιας περιοχής που ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» εκφωνείται δι’ ασυρμάτου κείμενο, με το οποίο αποτρέπεται η προσέγγιση του πλοίου».

Καταλάβατε;

Ζητάει το λιγότερο από το δικό του «λιγότερο»!

Και όχι μόνο αυτό: Την επομένη, 19 Οκτωβρίου 2018, κατά την συνέντευξη Τύπου μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας είχε ερωτηθεί σχετικά. Και είχε απαντήσει:


«Κοιτάξτε, η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αυτό έγινε και στην προκειμένη περίπτωση, όπου προβήκαμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο. Δεν θέλω να δώσω μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα από αυτές που πραγματικά έχει». Και σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου: «Θέλω να υπογραμμίσω για άλλη μία φορά ότι η εξωτερική μας πολιτική είναι αταλάντευτα πολιτική υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων χωρίς, όμως, να παρασύρεται σε ανέξοδες εθνικιστικές κορώνες που μπορούν να μας παρασύρουν σε έναν δρόμο ολισθηρό, να υπονομεύσουν τον αναγκαίο διάλογο που πρέπει να έχουμε με τη γείτονα χώρα, γιατί, επαναλαμβάνω, η στρατηγική της Ελλάδας είναι, να είναι και να δυναμώνει διαρκώς τον ρόλο της ως πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».

Δηλαδή δεν ήθελε να δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ αυτές που πραγματικά είχε και δεν ήθελε και εθνικιστικές κορώνες.

Τώρα, μια χαρά τις δίνει τις μεγαλύτερες διαστάσεις – για κάτι που γίνεται πάντα. Στις 21 Ιουλίου, για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση «να μην κάνει τίποτε λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018». Δηλαδή να μην κάνει ο Μητσοτάκης κάτι λιγότερο από το… λιγότερο που ο ίδιος είπε πως έγινε!

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το «Μπαρμπαρός» παρέμεινε στην περιοχή και μετά το δήθεν επεισόδιο, για συνολικά 15 μέρες, με την τότε κυβέρνηση να επιλέγει την παρουσία ενός πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού (πρώτα το «Νικηφόρος Φωκάς» και μετά το «Σαλαμίς») προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Και ο Ακάρ δεν σταματούσε τις προκλήσεις, παρουσιάζοντας βίντεο.

Μαλλιά κουβάρια μέσα στην κρίση

Και στο μεταξύ, έκανε και την εμφάνισή του ο κ. Καμμένος, υπουργός Άμυνας τότε για να μην ξεχνιόμαστε, που τώρα θυμήθηκε τι «έκαναν» στις 18 Οκτωβρίου 2018, αλλά ο ίδιος, στις 19 Οκτωβρίου 2018, βρισκόταν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στα Χανιά και δήλωνε:

«Εμείς επιχειρούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Βλέπετε ότι εδώ είναι και η τουρκική σημαία και συνεκπαιδεύονται μαζί μας οι Τούρκοι στο ΚΕΝΑΠ. Είναι και προς το συμφέρον και της Τουρκίας να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, θα κάνουμε τα πάντα για να ζήσουμε μαζί, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω στην προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας».

Δηλαδή, την προηγουμένη είχε γίνει ο κακός χαμός και την επομένη πανηγύριζαν για την παρουσία της τουρκικής σημαίας στα Χανιά!

Εδώ να θυμίσω ότι ο κ. Κοτζιάς παραιτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2018 – γιατί τότε υπήρχε η άλλη «εθνική στρατηγική», αυτή της Συμφωνίας των Πρεσπών και έπρεπε ο Τσίπρας να επιλέξει μεταξύ του υπουργού του επί των Εξωτερικών και του συνεταίρου του στην κυβέρνηση που του έδινε και την πλειοψηφία στη Βουλή – και στις 20 Οκτωβρίου το υπουργείο των Εξωτερικών το ανέλαβε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Άλλη «εθνική στρατηγική» κι’ αυτή!

Ο Ακάρ, η Λιβύη και η αφωνία Τσίπρα

-Στις 24 Οκτωβρίου 2018, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε επισκεφθεί τη Λιβύη, είχε παρουσιάσει μια σειρά χάρτες και είχε καταγγείλει την Ελλάδα ότι… έχει υφαρπάξει 39.000 τ.χλμ από την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης, ότι το Καστελόριζο δεν έχει δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή του, ότι οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου δεν τέμνονται και ότι η Ελλάδα επιδιώκει να περιορίσει την τουρκική υφαλοκρηπίδα σε μόλις 41.000 τ.χλμ, ενώ Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν υφαλοκρηπίδα 104.000 τ.χλμ σε βάρος Τουρκίας, Αιγύπτου και Λιβύης. Ήταν αυτός ο προάγγελος των μετέπειτα εξελίξεων που οδήγησαν στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

-Αλλά στις 13 Νοεμβρίου 2018, όταν ο Τσίπρας έλαβε μέρος στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο της Σικελίας, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο θέμα. Μόνο μας ζάλισαν το κεφάλι ότι τάχα η Ελλάδα είχε πάρει για πρώτη φορά μέρος σε διάσκεψη για την Λιβύη (ενώ είχε ξανασυμβεί το 2011) και μετά μας (ξανα)ζάλισαν το κεφάλι επειδή δεν προσκληθήκαμε στο Βερολίνο – οι αποφάσεις του οποίου καταργήθηκαν μέσα στο πρώτο 24ωρο.

Εκεί ο κ. Τσίπρας είχε διάφορες διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου – και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι – όπου οι κυβερνητικές «πηγές» μας ενημέρωσαν ότι «συζητήθηκε και ο ρόλος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την επόμενη περίοδο, σε σχέση με τη Λιβύη». Για τους χάρτες με τους οποίους ο Ακάρ έφθασε υπό μάλης στη Λιβύη δεν μας είπαν αν έγινε κάποια νύξη. Ίσως και – στο πλαίσιο της συριζαϊκής «εθνικής στρατηγικής» - να μην το είχαν καν πάρει χαμπάρι!

Και το καταπληκτικότερο: Κατά την αναχώρηση του κ. Τσίπρα για το Παλέρμο μας ζάλισαν το κεφάλι για αυτά στα οποία… αναμενόταν να δώσει έμφαση: «Η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης με αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η κατοχύρωση σταθερών θεσμών με προάσπιση του κράτους δικαίου και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποτελούν προτεραιότητες για την Ελλάδα για την οποία εργάζεται και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, στο πλαίσιο μιας νέας πολυεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά στην ασφάλεια, στην μετανάστευση, στην οικονομία και στην ενέργεια». Και συνέχιζαν τότε οι «πηγές»:

«Παράλληλα, θα σταθεί (σ.σ. ο Τσίπρας) στην ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης μέσω της αποτελεσματικότερης συνεργασίας με χώρες της Αφρικής και της Ασίας, κάτι το οποίο θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Μεσογείου και της Ε.Ε. συνολικά». Και επίσης:

«Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη να καθιερωθούν στη Λιβύη (σε συνεργασία με ΕΕ και UNHCR) αποτελεσματικές δομές διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και να αυξηθούν οι θέσεις επανεγκατάστασης από την Λιβύη στην Ευρώπη».

Μετά από όλα αυτά τα «παράλληλα», ούτε ξέρουμε αν τα είπε όλα αυτά – πάντως ανακοίνωση ότι είπε αυτά που… αναμενόταν να πει δεν υπήρξε – ούτε βέβαια βλέπουμε πουθενά σε όλα αυτά τα της επίσκεψης του Ακάρ στη Λιβύη.

Προφανώς, στο πλαίσιο της «εθνικής στρατηγικής» φαίνεται ότι δεν χρειαζόταν καμιά προειδοποίηση. Αρκούσε η εσωτερική προπαγάνδα περί της πρώτης φοράς!

NAVTEX, Πορθητής, αλλά «πρέπει να λειτουργούμε κατευναστικά»

-Στις 27 Οκτωβρίου 2018, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX με την οποία προχώρησε στη δέσμευση της περιοχής γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου. Σύμφωνα με εκείνη την τουρκική NAVTEX το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, στις 31 Οκτωβρίου και από τις 11.00 μέχρι τις 15.00 θα πραγματοποιούσε ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης.

-Στις 29 Οκτωβρίου 2018, ημέρα εθνικής γιορτής για τα 95 χρόνια ίδρυσης του τουρκικού κράτους, ο Ερντογάν έστειλε το γεωτρύπανο «Πορθητής» για να ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τότε, σε συνέντευξή του ο κ. Τζανακόπουλος είχε πει: «Εντάξει. Κοιτάξτε. Επ’ αφορμής μιας σειράς πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκει την ευκαιρία τώρα η Τουρκία να ανεβάσει ξανά τους τόνους. Νομίζω ότι είναι στο πλαίσιο μιας πάγιας πολιτικής και διπλωματικής τακτικής, την οποία έχει η Τουρκία. Πάντοτε, όταν η τουρκική πλευρά οξύνει –αν θέλετε - τη ρητορική της, υπάρχει μία φιλολογία, η οποία, πάντοτε, σχεδόν προεξοφλεί θερμό επεισόδιο. Νομίζω ότι δεν πρέπει να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο. Πρέπει να λειτουργούμε κατευναστικά. Πάντοτε, βεβαίως, με αποφασιστικότητα να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και, φυσικά, να τοποθετούμαστε στο πλευρό όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολύ περισσότερο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, όμως, εγώ δεν θέλω ούτε να προεξοφλήσω ούτε να προκαταβάλω μεγαλύτερη κλιμάκωση από τη μεριά της Τουρκίας. Εμείς ακολουθούμε έναν πολύ συγκεκριμένο δρόμο. Ο δρόμος είναι ο δρόμος του διαλόγου, της συνεννόησης, της συναντίληψης, του κατευνασμού, χωρίς αυτό, βεβαίως, να σημαίνει ότι έχουμε την οποιαδήποτε διάθεση να υποχωρήσουμε έναντι των προκλήσεων…»

-Στις 5 Φεβρουαρίου 2019, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Άγκυρα και την επομένη πήγε στη Χάλκη. Ο Ερντογάν έθεσε θέμα αμοιβαιότητας – άνοιγμα της Χάλκης έναντι της εκλογής του μουφτή – ενώ η αμοιβαιότητα δεν προβλέπεται στη Συνθήκη της Λοζάνης. Σ’ εκείνο το ταξίδι είχαμε και την συνάντηση όπου Τσίπρας και Ερντογάν είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες για πάνω από δύο ώρες χωρίς ποτέ να μάθουμε ποτέ τι διημείφθη.

Μετρώντας την τουρκική ακτογραμμή

-Στις 21 Μαρτίου 2019, λίγο πριν από την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ο κ. Κατρούγκαλος, υπουργός των Εξωτερικών τότε, επισκέφθηκε την Αττάλεια και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου. Την προηγουμένη, σε συνέντευξή του στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τουρκίας «Anadolu», αναφέρει: «Ασφαλώς βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας σε ό,τι δικαίωμα τής αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο. Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο; Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».

Την επομένη, κατά τη συνάντησή του με τον Τσαβούσογλου, είπε ότι με τον φίλο του τον Μεβλούτ συμφώνησαν να… αυξήσουν την εμπιστοσύνη και μετά «να ξεκινήσουμε σοβαρές συνομιλίες για θέματα όπως το ζήτημα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας».  Και με την σειρά του ο Τσαβούσογλου είπε πως «όταν θα έχει ωριμάσει μια βάση συνομιλιών θα μπει σε λειτουργία και η πλατφόρμα για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο».

Ποιων «διαφορών» αφού έχουμε μόνο μία; Και ποιο διεθνές δίκαιο όταν η Τουρκία το καταπατά συστηματικά και δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας;

-Στις 16 Ιουνίου 2019, αν και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει από το μεσημέρι ότι η Λευκωσία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες περί προπαρασκευαστικών εργασιών για γεωτρητική δραστηριότητα της Τουρκίας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ με τον «Πορθητή» και πως υπάρχουν απλές ενδείξεις, ο κ. Τσίπρας, παραμονή του Αγίου Πνεύματος, διακόπτει την προεκλογική του περιοδεία και συγκαλεί για το απόγευμα ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του.

Βέβαια, στο παρελθόν δεν είχε συγκαλέσει ΚΥΣΕΑ ούτε στα πιο σοβαρά επεισόδια του 2017 και του 2018. Αλλά τότε δεν είχαμε προεκλογική περίοδο…

Και βέβαια, μόλις βρέθηκε στην αντιπολίτευση κάνει ότι δεν θυμάται τίποτε. Αλλά απαιτεί να θυμόμαστε εμείς το… ηρωικό παρελθόν που ο ίδιος έχει κατασκευάσει για τον εαυτό του!

Υ.Γ. Ένα πολύ διαφωτιστικό βιβλίο που αξίζει να διαβάσουμε όλοι, φέρει τον προφητικό τίτλο «Προοίμια Πολέμου», το έγραψε ο δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σιδέρη.

* H Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ., πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος.