Ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος και τα 800 κιλά κοκαΐνη

Ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος και τα 800 κιλά κοκαΐνη

(Φωτ. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro και η σύζυγός του Cilia Flores. Photo by Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image)

Του Γιάννη Κουζηνού

Τα δύο ανίψια της Πρώτης Κυρίας της Βενεζουέλας Cilia Flores, συζύγου του Προέδρου Nicolas Maduro, Efrain Campo Flores και Francisco Flores de Freitas, εμφανίστηκαν στην δίκη τους που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στην Νέα Υόρκη, ντυμένοι στην τρίχα, ξυρισμένοι και φρεσκοκουρεμένοι, σε μεγάλη αντίθεση με την εμφάνισή τους κατά την διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης τον Σεπτέμβριο, όπου είχαν εμφανιστεί φορώντας την φόρμα της φυλακής, με γενιά πολλών ημερών και μακριά μαλλιά.

Την μεγαλύτερη έκπληξη όμως προξένησε όχι τόσο η εμφάνιση τους αλλά η υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων τους που, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους αποκάλεσαν ηλίθιους! Οι συνήγοροι υπεράσπισης, σκιαγράφησαν τον χαρακτήρα των πελατών τους λέγοντας ότι είναι και οι δύο πολύ αφελείς για να χειριστούν ένα περίπλοκο σύστημα διακίνησης ναρκωτικών, όπως εμφανίζεται στις κατηγορίες που τους βαρύνουν. "Για να το θέσω ωμά, όλα οφείλονται σε μερικές ηλίθιες αποφάσεις από την πλευρά του πελάτη μου και από τον ξάδελφό του" είπε ο συνήγορος του Efrain Campo Flores, John Zach. Από την άλλη πλευρά ο συνήγορος του Francisco Flores de Freitas, Michael Mann, είπε υπερασπιζόμενος τον πελάτη του "η πολιτική διασύνδεση είναι η καρδιά αυτής της ποινικής δίωξης. Θα ακούσετε ότι η DEA και πληροφοριοδότες τους ήταν ενθουσιασμένοι, σχεδόν εξτασιασμένοι κατά την σύλληψη αυτών των δύο νεαρών. Γιατί; Λόγω του ποιοι είναι και λόγω της χώρας από την οποία κατάγονται".

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε ποιος χρηματοδοτεί την πανάκριβη υπεράσπιση των δύο ανιψιών της πρώτης κυρίας αφού, κατά την γνώμη μου, το στοιχείο αυτό αποτελεί από μόνο του απόδειξη για το πως λειτουργεί η διαφθορά και η διαπλοκή στα χρόνια της μπολιβαριανής επανάστασης. Τα έξοδα της υπεράσπισης των δύο νεαρών καλύπτει ο πάμπλουτος Βενεζολάνος πλοιοκτήτης επιχηρηματίας Wilmer Ruperti που δημιούργησε την μεγάλη περιουσία του στα χρόνια της Προεδρίας του Chavez, κλείνοντας μεγάλα συμβόλαια με την κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA. Όταν αυτό έγινε γνωστό κατά την διάρκεια της δίκης, και αφού παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι ο Wilmer Ruperti έχει συμβόλαια με την PDVSA αξίας 138 εκατομμυρίων δολαρίων, από την πλευρά της εισαγγελίας ζητήθηκε μια ιδιωτική ακρόαση για να ενημερωθούν οι δύο κατηγορούμενοι ότι είναι πολύ πιθανό η υπεράσπιση τους να έχει εκτεθεί καθώς υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Οι δικηγόροι της υπεράσπισης, του δικηγορικού γραφείου Boies, Schiller & Flexner υπέβαλαν ένσταση λέγοντας ότι η ακρόαση αυτή είναι μια "προσπάθεια εισβολής" στην σχέση των συνηγόρων με τους πελάτες τους και μια "άσκοπη ένεση" για να προσδώσουν πολιτική χροιά στην υπόθεση. O Wilmer Ruperti με email προς το δικαστήριο αναφέρει "αυτό που θέλω είναι απλά μια δίκαιη δίκη και να αποφευχθεί ότι η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα θα εκμεταλλευτεί την δίκη για πολιτικά οφέλη".

Η ακρόαση δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο αλλά είναι προφανές το τι ακριβώς ενοούσαν από την πλευρά της εισαγγελίας, όταν υποστήριξαν ότι η υπεράσπιση των δύο νεαρών υπάρχει περίπτωση να έχει εκτεθεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δύο κατηγορούμενοι, αν φυσικά αποδειχθεί η ενοχή τους, δεν ήταν οι εγκέφαλοι πίσω από αυτό το μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών αλλά μόνο έμπιστοι λοχαγοί των στρατηγών. Οι συνήγοροί τους πληρώνονται από έναν αποδεδειγμένα διαπλεκόμενο επιχειρηματία με την κυβέρνηση στην Βενεζουέλα, πρόεδρος της οποίας είναι ο σύζυγος της θείας των δύο κατηγορουμένων. Εάν υποθέσουμε ότι μπορεί να υπάρχει συνεργασία η σύνδεση μεταξύ των διακινητών ναρκωτικών με την πολιτική ηγεσία, ποιος είναι ο αναλώσιμος και ποιος με κάθε μέσω πρέπει να προστατευτεί; Σε περίπτωση που η εισαγγελία προτείνει κάποιου είδους συμφωνία στους δύο νεαρούς για μείωση ποινής με αντάλλαγμα αποκαλύψεις για τα αφεντικά της επιχείρησης οι συνήγοροι θα συναινέσουν η θα επιβάλουν στους κατηγορούμενους Omerta, καλύπτοντας τους πραγματικούς πελάτες τους;

Λογικά ερωτήματα νομίζω από την στιγμή που έχουν αρχίσει να έρχονται στοιχεία στην δίκη που αποδεικνύουν ότι το αεροπλάνο με τα 800 κιλά κοκαΐνης, αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων, απογειώθηκε από το στέγαστρο του Προεδρικού αεροπλάνου στην Βενεζουέλα και ενώ υπάρχουν ηχογραφήσεις που ακούγεται ένας εκ των δύο κατηγορουμένων να λέει ότι θα δώσει τα κέρδη από την επιχείρηση στην "μητέρα".

Η δίκη είναι σε εξέλιξη και μένει να αποδειχθεί αν τα δύο ανιψιά της συζύγου του Maduro είναι πραγματικά ο "ηλίθιος και ο πανηλίθιος" όπως τους χαρακτήρισαν οι συνήγοροι τους, και βρέθηκαν στην μέση μιας συνωμοσίας από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών για σπιλώσουν την μπολιβαριανή επανάσταση ή αν τελικά όλες οι φήμες που κυκλοφορούν στην Βενεζουέλα πολλά χρόνια τώρα, και θέλουν μέλη της ανώτατης πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας αναμεμιγμένα σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, έχουν βάση.