Ο αμερικανικός δρόμος, από την Κίνα στο Βιετνάμ

Ο αμερικανικός δρόμος, από την Κίνα στο Βιετνάμ

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Τις περισσότερες φορές οι σημαντικότερες επιπτώσεις των γεγονότων, είναι εκείνες που δεν φωτίζονται από τους προβολείς της δημοσιότητας και δεν είναι άμεσα και εύκολα ανιχνεύσιμες. Τέτοιου είδους παρενέργειες και επιπτώσεις, στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, είναι για παράδειγμα τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας στις ΗΠΑ και η αύξηση των αγροτικών επισφαλειών προς τις τράπεζες.

Η παρενέργεια της αποχώρησης μεγάλων αμερικανικών εταιρειών από την Κίνα, επίσης δεν έχει προσελκύσει προς το παρόν το ενδιαφέρον των αναλυτών, ενώ θα έπρεπε. Ήδη μετά την πρώτη επιβολή δασμών της τάξης του 25% στις Κινεζικές εισαγωγές ύψους $200 δισ. και την αναμενόμενη από την 1η Σεπτεμβρίου επιβολή νέων δασμών 10% πάνω σε μια νέα γκάμα προϊόντων ύψους $325 δισ., οι Αμερικανικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους εκτός κινεζικού εδάφους.

Και δεν είναι μόνο το γεγονός της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της Κινεζικής Οικονομίας που έχοντας υποχωρήσει στα επίπεδα πριν από 27 χρόνια, έχει θορυβήσει τους Αμερικανούς. Ούτε είναι μόνο η συνεχιζόμενη μείωση των κινεζικών εξαγωγών, λόγω τους δασμών, που οξύνει την επιφυλακτικότητα των Αμερικανικών κολοσσών. Είναι κυρίως, το αντιαμερικανικό κλίμα και η έμμεση - αλλά σαφής - “γραμμή” που επιβάλλεται στους Κινέζους καταναλωτές για την αποφυγή αγοράς και κατανάλωσης αμερικανικών προϊόντων.

Μάλιστα η πρόθεση της κινεζικής κυβέρνησης να στηρίξει με φορολογικές απαλλαγές την Huawei και τις υπόλοιπες πληγείσες - από το τεχνολογικό εμπάργκο - εταιρίες, θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των εσωτερικών πωλήσεων των κινεζικών προϊόντων τεχνολογίας, έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών. Επιπλέον, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως η Jinggang Motors, απαγορεύουν στα στελέχη και στους υπαλλήλους τους να χρησιμοποιούν iPhones, τους επιβάλουν να αγοράσουν Huawei και τους προτρέπουν μέσω κινήτρων να αγοράζουν μόνο κινεζικά οχήματα. Τους απαγορεύουν ακόμα να γευματίζουν στις αλυσίδες των McDonald''s και Kentucky Fried Chicken, να καταναλώνουν προϊόντα της P&G (Proctor & Gamble) και της Amway. Η παράβαση των ανωτέρω οδηγιών / απαγορεύσεων οδηγεί πολλές φορές στην άμεση απόλυση των εργαζομένων.

Η απαγόρευση της αγοράς και κατανάλωσης αμερικανικών προϊόντων που παράγονται στην Κίνα, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την βιωσιμότητα των αμερικανικών εταιριών οι οποίες επιχειρούν στον κινεζικό έδαφος. Άλλωστε, το 75% της παραγωγής αυτών των εταιριών, απευθύνεται στην εγχώρια κινεζική αγορά, το 18% κατευθύνεται στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας και μόλις το 7% εξάγεται στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, όχι μόνο δεν προβαίνουν σε νέες επενδύσεις, αλλά βρίσκονται στο στάδιο της αποχώρησης, ως αντίδραση στο αυξανόμενο επιχειρηματικό ρίσκο. Ήδη η εταιρία αθλητικών υποδημάτων και ειδών, Brooks Running, που είναι μέρος του χαρτοφυλακίου της Berkshire Hathaway του Αμερικανού θρύλου των επενδύσεων Warren Buffett, μεταφέρει την παραγωγική της δραστηριότητα μέχρι το τέλος του 2019, στο Βιετνάμ.

Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και άλλες μεγάλες εταιρίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Apple, η Nintendo και η Dell. H μετακόμιση τους, θα προσδώσει μια νέα δυναμική στον ανερχόμενη οικονομική τίγρη της Νοτιοανατολικής Ασίας και θα προσφέρει ασφάλεια στις προαναφερόμενες εταιρίες. Και αυτό, διότι το Βιετνάμ αποτελεί αξιόπιστο εμπορικό συνεργάτη των ΗΠΑ, που άλλωστε δεν έχει ούτε το απειλητικό μέγεθος, αλλά ούτε και τις φιλοδοξίες της Κίνας.

Η αποχώρηση των αμερικανικών εταιριών από την Κίνα, την στιγμή που οι κινεζικές αρχές προσπαθούν εναγωνίως να επαναφέρουν την κινεζική οικονομία σε τροχιά ταχύτατης ανάπτυξης, έρχεται να τονίσει και να υπενθυμίσει πως ο εμπορικός πόλεμος θα συνεχίσει να έχει παράπλευρες συνέπειες, το μέγεθος των οποίων δεν μπορεί σήμερα να αποτιμηθεί.


Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.