Νινέτα Αμαρίλιο: Στο Ισραήλ μετράμε πλέον τους βαριά ασθενείς, όχι τα κρούσματα

Νινέτα Αμαρίλιο: Στο Ισραήλ μετράμε πλέον τους βαριά ασθενείς, όχι τα κρούσματα

Η διασπορά της Όμικρον δύσκολα θα σταματήσει, εν τούτοις τα δεδομένα από την επέλασή της δείχνουν πως οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν και νοσούν ελαφρά. Αυτό σημειώνει η αιματολόγος, ερευνήτρια για τον καρκίνο Νινέτα Αμαρίλιο που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ, όπου αποφασίστηκε μόλις προχθές να ανοίξουν εκ νέου τα αεροδρόμια ενώ υπάρχει χαλάρωση ακόμη και στις διαδικασίες καταμέτρησης των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την Νινέτα Αμαρίλιο στο Ισραήλ νοσηλεύονται περισσότεροι ασθενείς που νοσούν με γρίπη παρά με κορονοϊό γεγονός που κατατείνει στο συμπέρασμα ότι η Όμικρον, αν και κυρίαρχη ως προς τη διασπορά και τη νόσηση, έχει λιγότερες επιπτώσεις, ειδικά, όπως αναφέρει, στους πλήρως εμβολιασμένους.

Στο Ισραήλ που οι δύο προηγούμενες φάσεις αντιμετωπίστηκαν με δραστικά και άμεσα μέτρα, το βάρος δίδεται - όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρει - στην παρακολούθηση και διαχείριση των κρουσμάτων που προκαλούν βαριά νόσηση και δεν προέρχονται από την «Όμικρον».

Σε αυτή τη φάση με την παραλλαγή αυτή δεν γίνεται να ληφθούν και να υλοποιηθούν αποφάσεις τονίζει η κ. Αμαρίλιο λόγω της ταχύτητας διασποράς ενώ αναφορικά με τη συνολική διαχείριση της πανδημίας επισημαίνει πως πραγματικά το Ισραήλ έδειξε το δρόμο μέσα από μια πραγματιστική αντιμετώπιση των κρίσεων.

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

Πώς το Ισραήλ κατάφερε να αποτελέσει παράδειγμα στη διαχείριση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση ήταν πιο εύκολη πριν εμφανιστεί η παραλλαγή Όμικρον. Διότι σε αυτή τη φάση όλα έχουν γίνει ρευστά. Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Μέχρι την εμφάνισή της αυτό που είχε πετύχει το Ισραήλ ήταν βασισμένο σε δύο άξονες. Στο γεγονός πως υπάρχουν τέσσερις Οργανισμοί όπου, μηδενός εξαιρουμένου, είμαστε όλοι ασφαλισμένοι. Είναι πολύ οργανωμένοι και αυτό επέτρεψε την άμεση ανταπόκριση στη διαδικασία του πρώτου εμβολιασμού έναν χρόνο πριν.

Η ασφάλιση είναι για όλους, από την ημέρα γέννησης. Και όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν είναι ασφαλισμένοι σε έναν από αυτούς του τέσσερις Οργανισμούς. Καλύπτονται από το κράτος και τις εισφορές όλων όσοι εργάζονται. Αυτή η οργάνωση επέτρεψε τον εμβολιασμό.

Αφετέρου το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τους επιστήμονες και τους γιατρούς οδηγήθηκαν σε αποφάσεις που στην αρχή ήταν πολύ αποτελεσματικές. Η χώρα έκλεισε τελείως. Όλοι μείναμε μέσα. Ουσιαστικά η πρώτη φάση λειτούργησε με ξεκάθαρες αποφάσεις

Και η δεύτερη φάση ήταν αποτελεσματική, όταν δόθηκε και το τρίτο εμβόλιο. Άρχισε τον Αύγουστο λειτούργησε το ίδιο σύστημα και τα αποτελέσματα ήταν θετικά, με τις απαραίτητες εξετάσεις των πολιτών να γίνονται κανονικά και ένα κλείσιμο για λίγο των αεροδρομίων.

Και η εμφάνιση της Όμικρον;

Όλα αυτά όμως πλέον έχουν αλλάξει. Από τη στιγμή που εμφανίσθηκε η παραλλαγή «Όμικρον», που είναι πολύ μεταδοτική τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν και διαμορφώνονται είναι διαφορετικά. Από την Παρασκευή σταμάτησε μέχρι και το κλείσιμο των αεροδρομίων διότι μια τέτοια κίνηση κρίθηκε πως δεν έχει κάποιο νόημα.

Υπάρχει μια γενική απουσία αποφάσεων, που οφείλεται στο γεγονός πως τα νούμερα των κρουσμάτων είναι ιδιαιτέρως μεγάλα. Αρκεί να σημειωθεί πως ελήφθη απόφαση σύμφωνα με την οποία το μέτρο πλέον είναι το πόσοι είναι οι βαριά ασθενείς. Ευτυχώς, αυτοί είναι λίγοι.

Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία βρίσκονται περισσότεροι ασθενείς με γρίπη απ' ότι με κορονοϊό ενώ και οι μετρήσεις θέλω να επισημάνω έχουν χαλαρώσει και ως εκ τούτου δεν είναι σαφές πόσοι είναι θετικοί και πόσοι αρνητικοί.

Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα μέχρι τώρα πάντως είναι πως οι εμβολιασμένοι, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν νοσούν βαριά

Δηλαδή δεν έχει στην παρούσα φάση με τη διασπορά της Όμικρον, νόημα η μέτρηση των κρουσμάτων;

Αυτό αποφασίστηκε. Μάλιστα οι πλήρως εμβολιασμένοι που δεν έχουν κίνδυνο για τη ζωή τους μπορούν να κάνουν έναν μικρό έλεγχο οι ίδιοι στο σπίτι εάν έχουν συμπτώματα ή αν φοβούνται λόγω επαφών με άλλα κρούσματα. Αυτό είναι διαφορετικά από αυτά που ζήσαμε στις δύο προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.

Οφείλω να επισημάνω πως το Ισραήλ ως χώρα που κινητοποιείται και δρα άμεσα έφερε γρήγορα την τρίτη δόση, εμβολιάζει τα παιδιά από 5 ετών, έφερε ήδη το φάρμακο της Pfizer. Γνωρίζω περιπτώσεις που άνθρωποι οι οποίοι λόγω άλλων νοσημάτων είχαν φόβο αν και εμβολιασμένοι, όταν αισθάνθηκαν πως έχουν συμπτώματα ζήτησαν και έλαβαν αυτή τη φαρμακευτική αγωγή.

Μπορεί κάποιος να πει ότι στο Ισραήλ υπάρχει μια πραγματιστική αντιμετώπιση των δεδομένων που δημιουργούνται και με στην περίπτωση της «Όμικρον», όπου η διασπορά είναι πολύ μεγάλη και τα στοιχεία δείχνουν, έως τώρα, ότι δεν επιβαρύνει ειδικά τους εμβολιασμένους; Δείχνει πάλι η χώρα το δρόμο;

Από τη στιγμή που μπήκε η χώρα στη διαδικασία της γρήγορης και ανοιχτής αντιμετώπισης τίποτα δεν κρύβεται. Όλα όσα αποφασίζονται λέγονται και έτσι το Ισραήλ είναι έτοιμο να εκτιμήσει την κατάσταση, να κρίνει και να προχωρήσει. Και ναι μπορούμε να πούμε πως η αντιμετώπιση και στην παρούσα φάση είναι πραγματιστική.

Σίγουρα δεν συμφωνούν όλοι. Και δεν ομιλώ για τους επιστήμονες και τους γιατρούς. Υπάρχουν και αυτοί που ζητούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Να ληφθούν αποφάσεις και να δοθούν οδηγίες εφαρμογής τους. Όμως πραγματικά σε αυτή τη φάση δεν γίνεται. Δεν μπορεί να γίνει κάτι.

Έχοντας μια σημαντική εμπειρία στον τομέα της έρευνας, εκτιμάται πως αυτή η πανδημία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί διαφορετικά; Υπήρχε τρόπος πρόβλεψης από τους επιστήμονες ή εκτίμησης που θα μπορούσε να γίνει και να ενημερωθούν οι κυβερνήσεις για τα μέτρα που απαιτούνται;

Κοιτάξτε, οι μελέτες, οι έρευνες γενικότερα, δεν έχουν απαντήσεις σε όλα αυτά, εν τούτοις όσα έγιναν από τους συναδέλφους έγιναν όσο το δυνατόν καλύτερα. Εδώ, όμως είχαμε μια μάχη ποιος θα φανεί πιο δυνατός. Ο κορονοϊός, που μας εκπλήσσει διαρκώς με τις αλλαγές του ή εμείς που νομίσαμε ότι μπορούμε να τα ελέγξουμε όλα.

Εδώ στο Ισραήλ όλα τα νοσοκομεία είναι κρατικά. Είναι έτοιμα για αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ακολουθούν και τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών.

Το Ισραήλ προχωρά και στην 4η δόση...

Μιλάτε με κάποια που ήδη έχει προχωρήσει στην 4η δόση του εμβολιασμού. Εργάζομαι στο νοσοκομείο άλλωστε ακόμη και ως εκ τούτου έκανε και αυτή τη δόση. Οφείλω να πω πως υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις ως προς την αναγκαιότητά της, όμως δεν θα μπορούσαμε τουλάχιστον εμείς στο χώρο της υγείας να μην προχωρήσουμε στην υλοποίηση της σχετικής απόφασης.

Στην Ελλάδα έχει ανοίξει η συζήτηση αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα. Στο Ισραήλ πως λειτουργούν τα σχολεία;

Κοιτάξτε, θα έλεγα πως τα παιδιά στα σχολεία «μπαινοβγαίνουν». Οι γονείς λειτουργούν θεωρώντας πως ανά πάσα στιγμή θα ενημερωθούν προκειμένου να μη στείλουν τα παιδιά τους για μάθημα λόγω κρουσμάτων. Και αυτό διότι από έναν αριθμό παιδιών με θετικά τεστ κλείνουν και οι τάξεις. Υπάρχει μια αβεβαιότητα κυρίως λόγω και της ενδοοικογενειακής διασποράς που παρατηρείται και ανεβάζει τη θετικότητα των τεστ.

Στην παρούσα φάση τα σχολεία είναι ανοιχτά στην πλειοψηφία τους. Θέλω να επισημάνω κάτι ακόμη. Εδώ στο Ισραήλ υπήρξαν σαφείς προειδοποιήσεις αναφορικά με ενδεχόμενο κλείσιμο σχολείων ώστε να πειστούν οι γονείς να εμβολιαστούν. Θα έλεγα πως κινούνται σε μια γκρίζα ζώνη.

Ως προς τον άγνωστο εχθρό που λέγεται κορονοϊός η κατάσταση είναι διαμορφωμένη. Ως προς την έρευνα για τον καρκίνο που είναι και ο τομέας σας, υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας;

Κανένα ερευνητικό πρόγραμμα δεν σταμάτησε. Στις αρχές της πανδημίας όταν ζητήθηκε να εργάζονται κάποιοι από το επιστημονικό προσωπικό από το σπίτι, σημειώθηκαν καθυστερήσεις, όμως η έρευνα δεν σταμάτησε. Συνεχίστηκε και συνεχίζεται κανονικά.

Σε τι στάδιο βρίσκονται;

Οι εξελίξεις είναι σημαντικές έχουν γίνει μεγάλα βήματα. Στον τομέα μου ως αιματολόγος που ασχολούμαστε με τη λευχαιμία επίσης υπάρχουν σημαντικά βήματα όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτή η ασθένεια θα συνεχίσει να προκαλεί θύματα. Η έρευνα για τον καρκίνο πάντως έχει δείξει και το δρόμο για το πως θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε όλους τους τομείς αντιμετώπισης ασθενειών.

* Η Νινέτα Αμαρίλιο είναι ερευνήτρια του καρκίνου και αιματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Sheba