Νίκος Σύψας: Ελπίδες για αντι - ιικό στα τέλη Απριλίου

Νίκος Σύψας: Ελπίδες για αντι - ιικό στα τέλη Απριλίου

Τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για το φάρμακο κατά του Ebola, που διαπιστώθηκε ότι έχει τη δυνατότητα να «πιάνει» τους κορονοϊούς, αναμένει η επιστημονική κοινότητα, όπως λέει στο liberal.gr ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σύψας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στα τέλη Απριλίου θα έχει βρεθεί ένα αντι-ικό φάρμακο κατά της πανδημίας.

Στον αγώνα δρόμου που έχει αποδυθεί για την αντιμετώπιση του δεύτερου κορονοϊού SARS, περιλαμβάνονται επίσης και 35 κλινικές μελέτες για εμβολια, καθώς και 200 κλινικές μελέτες για διάφορα φαρμακευτικά σχήματα με φάρμακα που ήδη υπάρχουν για άλλες παθήσεις και ερευνάται η επίδρασή τους στο νέο κορονοϊό.

Όπως επισημαίνει το επόμενο δίμηνο είναι κρίσιμο, γιατί μέχρι τότε οι γιατροί πολεμούν να στηρίξουν τους ασθενείς, ώστε να αντέξει το ανοσοποιητικό τους και να ξεπεράσει τον ιό.

Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη

- Κε καθηγητά, πόσες είναι τώρα οι κλινικές μελέτες που «τρέχουν» για την ανάπτυξη εμβολίου και πότε περιμένουμε αποτελέσματα από αυτές;

Υπάρχουν 35 ομάδες που διενεργούν κλινικές μελέτες για εμβόλια. Αυτές πρέπει να περάσουν τις κλινικές δοκιμές των τεσσάρων φάσεων πριν μπορέσει κάποιο απ΄ αυτά τα υποψήφια εμβόλια βγει στην αγορά. Ήδη για ένα από αυτά στις ΗΠΑ, ξεκίνησε η κλινική μελέτη φάσης Ι. Και πάλι όμως όσο και να "τρέξουν" οι έρευνες και οι διαδικασίες εγκρίσεων, σε λιγότερο από ένα χρόνο δεν πρόκειται να έχουμε εμβόλιο. Το νωρίτερο που μπορούμε να το περιμένουμε είναι τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2021.

- Με τα φάρμακα, τι γίνεται; Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχουν σε εξέλιξη περίπου 200 κλινικές μελέτες με ήδη γνωστά φάρμακα τα οποία μελετώνται με στόχο να διερευνηθούν πιθανές θεραπείες.

Από όλες αυτές όμως, δεν περιμένουμε πολλά πράγματα. Οι ελπίδες στρέφονται στο φάρμακο που είχε αναπτυχθεί για τον Ebola και δείχνει τελικά ότι "πιάνει" τους κορονοϊούς. Για αυτό, που περιέχει την ουσία ρεμντεσιβίρη, είναι ήδη σε εξέλιξη τρεις κλινικές μελέτες στην Κίνα και μία στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματά τους αναμένονται στα τέλη Απριλίου. Κι αν είναι θετικά, τότε θα ξεκινήσει η παραγωγή σε μεγάλες ποσότητες.

Υπάρχουν επίσης και κάποια παλιά φάρμακα, όπως η χλωροκίνη ή ο διπλός συνδυασμός κατά του AIDS,  που απέτυχε αρχικά, όμως ο ΠΟΥ ξεκινά μελέτη σε μεγάλο όγκο ασθενών.

- Πράγματι. Μόνο που ο διπλός συνδυασμός, θα ενισχυθεί και με ιντερφερόνη β, ενώ παράλληλα γίνονται δοκιμές και με ιντερλευκίνη. Τι έχουμε να περιμένουμε από αυτά τα φάρμακα; Γιατί είστε απαισιόδοξος;

Η μελέτη του ΠΟΥ, που αφορά την χλωροκίνη και  το διπλό συνδυασμό των φαρμάκων του HIV, αλλά και τους λοιπούς συνδυασμούς και τις άλλες ουσίες, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι να περάσει αυτό το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Έχουμε μπροστά μας δύο μήνες πολύ δύσκολους, τους οποίους πρέπει να τους περάσουμε χωρίς φάρμακα, ουσιαστικά.

Όταν περάσει αυτό, θα έχουν προσβληθεί πολλοί πολίτες, οπότε ελπίζουμε ότι θα έχουμε εκτεταμένη ανοσία, ενώ παράλληλα και το σύστημα υγείας θα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένο για την επόμενη επιδημία.

- Γιατί περιμένουμε κορύφωση της επιδημίας στην Ελλάδα τις επόμενες 2-3 εβδομάδες;

Γιατί αυτό έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι επιδημιολογικές καμπύλες, το έχει δείξει η επιδημιολογική παρατήρηση.

- Μελέτη του Lancet αναφέρει για την παροχή νοσηλείας ότι "όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα". Ποιό είναι το σημείο που ορίζει την ανάγκη νοσηλείας και πόσο συμβάλλουν οι προσπάθειες -έστω κι αν δεν έχουμε εγκεκριμένα για τον κορονοϊό φάρμακα;

Η ανάγκη νοσηλείας ορίζεται από τη δύσπνοια ή τη δυσφορία. Το 85% των ασθενών, δεν θα χρειαστεί νοσηλεία, παρά μόνο ιατρική παρακολούθηση από το τηλέφωνο, πρωί - βράδυ, από τον οικογενειακό γιατρό, το γιατρό της γειτονιάς.

Για τους υπόλοιπους, η νόσος κάνει σοβαρή φλεγμονή στους πνεύμονες και δεν υπάρχει επιφάνεια για ανάσα, οπότε χρειάζεται το οξυγόνο και στις βαρύτερες περιπτώσεις η διασωλήνωση. Επίσης, κάνει σοβαρή μυοκαρδίτιδα, δηλαδή καρδιακή ανεπάρκεια που είναι το χειρότερο σενάριο.

Εκεί ο γιατρός που περιθάλπτει τον ασθενή, δεν μπορεί να τον αφήσει. Και χορηγεί ότι είναι σχετικό διαθέσιμο. Ακόμη και ένα 10% βοήθεια να δώσει να αποφύγει τη διασωλήνωση, θετικό είναι. Και έχει ήδη συμβεί και εδώ, παρά τα λίγα κρούσματα.

Μένει τώρα να δούμε και ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι, να το ξεπερνούν και να αποσωληνώνονται.

- Έχουμε τέτοια περιστατικά από τη διεθνή εμπειρία; Κι αν ναι, σε τι ποσοστό;

Η μέχρι τώρα παρατήρηση -όχι σε εμάς, γιατί ευτυχώς έχουμε λίγα περιστατικά- έχει δείξει στην Κίνα ότι το 50-60% των ασθενών που είχαν διασωληνωθεί, ξεπέρασαν το πρόβλημα και αποσωληνώθηκαν. Το θέμα πάντα είναι να στηριχθεί ο ασθενής, μέχρι το ανοσοποιητικό του να αντιδράσει και να το ξεπεράσει.