«New start» στον Πολιτισμό επιχειρεί η Γερμανία

«New start» στον Πολιτισμό επιχειρεί η Γερμανία

Μια «νέα αρχή» ευαγγελίζεται η Γερμανική κυβέρνηση στη μετά – κορονοϊό εποχή και ρίχνει στη βιομηχανία του πολιτισμού της χώρας 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τα χρήματα θα διατεθούν άμεσα, μέσα στο έτος και το επόμενο, και θα κατανεμηθούν ευρέως, όχι μόνο σε μνημεία, μουσεία και φεστιβάλ, αλλά και σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσικά κλαμπ. Συγκεκριμένα, 250 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στα πολιτιστικά ιδρύματα προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου με τις απαραίτητες προφυλάξεις υγιεινής που έχει επιβάλει η πανδημία (συστήματα εξαερισμού, ψηφιακά εισιτήρια, νέες υποδομές για την αποφυγή συνωστισμού κ.α.).

Περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για γκαλερί, πολιτιστικά κέντρα καθώς και εκδόσεις. Το πακέτο που ονομάζεται συμβολικά «New Start», εκτός της μεγάλης βοήθειας, μειώνει τον φορολογικό συντελεστή στην τέχνη κατά 3%.

«Υποστηρίζουμε το νέο ξεκίνημα της πολιτιστικής ζωής στη Γερμανία και επιχειρούμε να διασφαλίσουμε την πορεία του τόπου στο μέλλον», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Μόνικα Γκρούτερς, συνδέοντας με σαφήνεια την πολιτιστική προοπτική της χώρας με την αγορά εργασίας. «Για εμάς, η διατήρηση και η προστασία της πολιτιστικής υποδομής της Γερμανίας είναι το κλειδί για τη δημιουργία ευκαιριών εργασίας για τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς σε ολόκληρη τη χώρα».

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, ύψους 450 εκατομμύρια ευρώ, θα ωφελήσει κατά κύριο λόγο οργανισμούς που δεν υποστηρίζονται από δημόσια χρηματοδότηση και οι οποίες περιλαμβάνουν ανεξάρτητες επιχειρήσεις και ιδιωτικές εταιρείες με καλλιτεχνικό σκοπό. Άμεσος στόχος είναι να επανέλθει το προσωπικό που έχει μείνει προσωρινά εκτός εργασίας γι΄αυτό και θα δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις.

Παρά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στην τέχνη από 19% σε 16%, η Ομοσπονδιακή Ένωση Εμπόρων Τέχνης στη Γερμανία ζητά από την κυβέρνηση να μειώσει δραστικά τον συντελεστή στο 7%. «Οτιδήποτε άλλο δεν βοηθά στη μόνιμη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς μας», σχολιάζουν εκπρόσωποι της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι και το καλλιτεχνικό προσωπικό της χώρας δεν πρόκειται να βοηθηθεί. «Η μείωση των πωλήσεων στις γκαλερί στο 16% έρχεται σε αντίθεση με τη φορολογία του καλλιτέχνη στο 5%. Έτσι, η ανισότητα και η αδικία στη φορολογία των καλλιτεχνών και των γκαλερί παραμένει».

Γκρίνια εκφράζει και η Ένωση Εικαστικών Καλλιτεχνών στο Βερολίνο η οποία αναφέρει ότι η βοήθεια που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν επαρκεί, αλλά κι αποκλείει τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Οι εικαστικοί, όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού δεν υποστηρίζονται, για παράδειγμα μέσω προγραμμάτων παραγγελιών ή αγορών, ούτε λαμβάνουν επιχορηγήσεις, τις οποίες προβλέπει το πακέτο οικονομικής υποστήριξης σε άλλους τομείς». Σημειώνουν δε ότι το εν λόγω πακέτο ανέρχεται μόλις στο 0,7% επί του συνόλου των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν προβλεφθεί συνολικά για την στήριξη της χώρας και ότι θα πρέπει να κατανεμηθεί μεταξύ των 16 κρατιδίων της Γερμανίας.

Η Ένωση αντ’ αυτού ζητά ένα «new deal» για την τέχνη, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων μεγάλης κλίμακας εξαγορών και ανάθεσης έργων. «Το μερίδιο του λέοντος στα έξοδα που προκύπτουν από την πανδημία στον πολιτισμό θα διοχετευθεί μόνο στα ομόσπονδα κρατίδια και το πακέτο οικονομικών κινήτρων αφήνει τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό στο περιθώριο». Στις επικρίσεις αυτές απαντά ο διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Πολιτιστικού Συμβουλίου Όλαφ Ζίμερμαν. «Ο πολιτισμός όχι απλώς δεν ξεχάστηκε, όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αποτελεί σημαντικό μέρος του προγράμματος οικονομικής τόνωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η βοήθεια είναι γενναία και θα δοθεί εκεί που πρέπει».