Να ενεργοποιηθεί το Μητρώο Στελεχών

Πιο πολύ κι από τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και τις ανεπάρκειες στους μηχανισμούς των κρατών η πιο οδυνηρή είναι η αποκάλυψη της ανεπάρκειας των ηγεσιών σε κάθε βαθμίδα και επίπεδο.

Πρόεδροι (ο απερχόμενος των ΗΠΑ είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα), υπουργοί κρατών, βουλευτές, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  ιεραρχίες, αιρετοί επικεφαλείς επαγγελματικών και επιστημονικών οργανώσεων, δεν απέτυχαν απλώς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αλλά αποδείχθηκαν ανίκανοι και για τα στοιχειώδη: να εφαρμόσουν απλώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που ισχύουν για όλους.

Το φαινόμενο βέβαια είναι παγκόσμιο αλλά στην Ελλάδα παρατηρείται σε όλα τα συστήματα ηγεσίας της χώρας, κάθετα και κοινό χαρακτηριστικό όλων των σχετικών περιστατικών είναι ότι σχεδόν κανείς από τους πρωταγωνιστές τους δεν ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του. Όλοι προσπάθησαν να δικαιολογηθούν εκλογικεύοντας τα καμώματά τους. 

Καθημερινά αποκαλύπτεται ότι πολλοί από τους συμπολίτες μας που παρεμβαίνουν στα κοινά από διάφορες θέσεις και με τις καλύτερες των προθέσεων, είναι παντελώς ακατάλληλοι για την πολιτική κάθε είδους. Δεν έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει, ποια είναι τα διακυβεύματα αλλά κυρίως δεν έχουν αντιληφθεί ότι το να δίνουν το καλό παράδειγμα δεν είναι προαιρετικό αλλά κομμάτι του job description.

Αμέσως μόλις εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να βρει ένα τρόπο να αναζητήσει τους καλύτερους για να ασχοληθούν με τα κοινά, να γεμίσουν τα ψηφοδέλτια και να στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό. Στήθηκε λοιπόν το Μητρώο Στελεχών τα αποτελέσματα του οποίου δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Μόνο που αυτό δεν έχει καμία σημασία κι αυτό είναι που θέλουμε να αναδείξουμε σε αυτό το σημείωμα. Πραγματικά δεν πειράζει που το Μητρώο Στελεχών δεν έβγαλε τα νέα και σοβαρά στελέχη στο βαθμό που οι πολίτες περιμέναμε.

Καμία απόπειρα μεταρρύθμισης δεν πετυχαίνει με την πρώτη. Χρειάζεται διαρκής, πεισματική προσπάθεια ώστε να φανούν τα αποτελέσματα. Χρειάζεται να προσπαθήσει κανείς ξανά και ξανά. Για αυτό λοιπόν, πιστεύουμε ότι η διαδικασία του Μητρώου Στελεχών πρέπει να τεθεί πάλι σε λειτουργία αφού αξιολογηθεί η μέχρι τώρα αποτελεσματικότητά του κι αφού διορθωθούν τα προβλήματα που τυχόν υπήρξαν.

Το Μητρώο Στελεχών έχει δεχτεί πολύ κριτική. Μόνο που όσοι κάνουν την κριτική δεν έχουν αντιπροτείνει μέχρι σήμερα κάποια άλλη διαδικασία εντοπισμού των κατάλληλων να ασχοληθούν στα σοβαρά με τα κοινά. Εμείς από την αρχή ήμασταν από τους θερμούς θιασώτες του Μητρώου αν και βλέπαμε τα προβλήματα. Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, το θέμα είναι να μην εγκαταλειφθεί η προσπάθεια.

Έχουμε απογοητευθεί πολύ από κάποια πρόσωπα, από υπουργούς μέχρι δημοτικούς συμβούλους. Η ανεπάρκειά τους είναι πλέον αφόρητη και υπονομεύει την προσπάθεια και το έργο της κυβέρνησης.

Κατά καιρούς, τους τελευταίους μήνες, διαβάζουμε στον Τύπο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του Μητρώου Στελεχών. Ελπίζουμε να το κάνει και μάλιστα γρήγορα ώστε να έχει το χρόνο να βρει αυτούς που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Υπάρχουν αρκετοί πολίτες που είναι σοβαροί και προσγειωμένοι που δεν είναι «ψώνια» κάθε λογής και είδους που δεν προσπαθούν να γίνουν γνωστοί γράφοντας προκλητικές σαχλαμάρες στα σόσιαλ μήντια.

Πρέπει κάποιος να τους εντοπίσει και να τους εμπνεύσει ώστε να συμβάλλουν κι αυτοί με τον τρόπο τους στην κοινή προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας.