Μήνας κλειδί ο Αύγουστος – Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη προς τα στελέχη

Μήνας κλειδί ο Αύγουστος – Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη προς τα στελέχη

Κορονοϊός, Οικονομία, ελληνοτουρκικά και καθημερινότητα συνθέτουν τη δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα στα στελέχη του για έναν διαφορετικό Αύγουστο και να χαράζει τη λεπτή κόκκινη γραμμή πάνω στην οποία πρέπει να βαδίσει η χώρα για να αντιμετωπίσει την κρίση και ταυτόχρονα να καταστεί εφικτή και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται.

Στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τα στελέχη της κυβέρνησης ότι, ανεξάρτητα από το αν προχωρήσει ή όχι σε στοχευμένες αλλαγές το προσεχές διάστημα, υπάρχει ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί και το οποίο είναι αλήθεια για πρώτη φορά διαθέτει μεταβλητές που δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει με ακρίβεια.

Η πανδημία αποτελεί από μόνη της ένα μείζονος σημασίας πρόβλημα. Χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία, όπως τονίζουν στελέχη του Μαξίμου σε κάθε ευκαιρία και η λήψη πρόσθετων μέτρων δύο μήνες μετά την τελευταία παρουσία των κ.κ. Ν. Χαρδαλιά και Σ. Τσιόδρα επιβεβαιώνει πως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση.

Η επανεμφάνιση του Ν. Χαρδαλιά, σε συνδυασμό με την έκτακτη χθεσινή συνέντευξη δείχνει πως υπάρχει κόκκινος συναγερμός με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων όπως αυτή καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Ο εφησυχασμός των πολιτών οδήγησε σε μέτρα για τον Αύγουστο, έναν μήνα που θεωρείται δύσκολος, με τους επιστήμονες να μη μπορούν να δώσουν απάντηση αν πρόκειται για το δεύτερο κύμα του ιού ή αν είναι απλά η συνέχεια του πρώτου κύματος που ουσιαστικά ποτέ δεν έφυγε.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους ειδικούς επιστήμονες ήταν σαφής προτρέποντας τους να προτείνουν όποιο μέτρο κρίνουν αυτοί απαραίτητο προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά που τείνει να μετατραπεί σε νέο βραχνά αν και παραμένει προς το παρόν διαχειρίσιμη.

Αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως δεν εξετάζεται γενικευμένο lockdown σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι αυτές που θα κρίνουν και τις επόμενες κινήσεις που όλοι εύχονται να είναι περιορισμένες ως προς την έκτασή τους.

Η οικονομία εξακολουθεί να παραμένει η πρώτη προτεραιότητα. Η χώρα μας μπήκε στην πανδημία του κορονοιού που προκαλεί μια άνευ προηγούμενου παγκόσμια ύφεση, πιο ευάλωτη από όλες χώρες. Προερχόμενη από μια δεκαετή κρίση και με τα κόκκινα δάνεια να προυπάρχουν η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί ένα διπλό πρόβλημα.

Και ναι μεν τα 70 δισ. ευρώ που θα διατεθούν είναι ένα σοβαρό ποσό, όμως ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του θεωρούν βέβαιο πως αν δεν υπάρξει συνετή και στοχευμένη διαχείριση είναι πολύ εύκολο να μην επιτευχθεί ο αναπτυξιακός στόχος που έχει τεθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να έχει κλείσει το θέμα αυτό. Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο καθόρισε τον οδικό χάρτη και τα πρόσωπα που θα εμπλακούν στην υπόθεση αυτή και τα οποία θα τεθούν επικεφαλής των επιτροπών που θα συσταθούν.

Ταυτόχρονα όμως έστειλε και το μήνυμα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προχωρήσουν. Η έγκριση νομοσχεδίων δίνει ακριβώς το στίγμα της πορείας που επιθυμεί να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Και δείχνει στα στελέχη πως ακόμη και αν υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού, έστω και στοχευμένου, η ουσία της πολιτικής δεν πρόκειται να αλλάξει.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα εκ των νομοσχεδίων που πήραν το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο είναι και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αυστηρότερες διαδικασίας ως προς την χορήγηση αδειών σε φυλακισμένους αλλά και μέτρα ως προς την αντιμετώπιση καταδικασμένων για τρομοκρατία. Θέμα που δίνει και ένα στίγμα σχετικά με τα θέματα ασφάλειας στο εσωτερικό (δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις φυλακισμένων που η χρήση της άδειας είχε στόχο την τέλεση παρανόμων κακουργηματικών πράξεων).

Πέραν της πανδημίας και της παγκόσμιας ύφεσης που δεν αφήνει φυσικά εκτός την Ελλάδα, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει και τον… κακό γείτονα. Η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις εκτιμώντας ίσως ότι αποτελεί ευκαιρία το γεγονός πως οι μεγάλες δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα. Ειδικά οι ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίστηκε με μεγάλη ακρίβεια το πρώτο «χτύπημα» στον Έβρο, αλλά και με αποφασιστικότητα και σύνεση τις προκλήσεις στο Αιγαίο μέσα από τις Navtex για έρευνες από την Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου. Η στάση του Ερντογάν είναι δεδομένο ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και να προκαλέσει ακόμη και ένα επεισόδιο ώστε να καθορίσει του όρους ενός διαλόγου.

Ο αστάθμητος αυτός παράγοντας είναι για την Ελλάδα ένα βαρίδι που άλλες χώρες δεν διαθέτουν. Παρόλα αυτά προς το παρόν η κυβέρνηση δείχνει να το εντάσσει στο γενικότερο σχεδιασμό της και να πορεύεται με αυτό το δεδομένο ως μια συνιστώσα που ναι μεν μπορεί να μετατραπεί σε ισχυρό εμπόδιο εν τούτοις δύναται να αντιμετωπιστεί με βάση τις διεθνείς επαφές αλλά και την διατήρηση της ισχυρής αποτρεπτικής ισχύος της.

Ο Αύγουστος έχει και θα έχει ειδήσεις. Εν αντιθέσει με όσα λέγονται αυτή τη στιγμή δύναται να μετατραπεί και σε κομβικό μήνα για τις εξελίξεις από τον Σεπτέμβριο αφού θα προσδιορίσει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα μπει στον επόμενο χειμώνα και στο 2021, έτος που δείχνει να αποτελεί σταθμό για την ανάπτυξη.