Μετοχές και σκέψεις παντός καιρού

Διαβάζουμε συχνά σε σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και σε emails και ακούμε σε συζητήσεις, κάποιες ενστάσεις φίλων και αναγνωστών για την εκτενή παρουσίαση που γίνεται στα ξένα χρηματιστήρια, στις ξένες μετοχές και στις ξένες οικονομίες, μέσα από τις σελίδες της Liberal Markets, του ειδικού οικονομικού ένθετου του Φιλελεύθερου.

Για όλους εμάς που τα γράφουμε, είναι προφανές ότι οι επενδύσεις δεν έχουν ούτε γεωγραφικά όρια, ούτε δεσμεύσεις. Η τεχνολογία επιτρέπει στους επενδυτές να κινούνται πλέον με ταχύτητα και με ασφάλεια σε όλες τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη. Επομένως οι αναφορές στις ξένες αγορές και σε επενδυτικές ιδέες για ξένες μετοχές, είναι χρήσιμες ως άμεσες πηγές για όσους επενδύουν στο εξωτερικό, αλλά και ως έμμεσο σημείο αναφοράς και τροφή για σκέψη, όσων δραστηριοποιούνται μόνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Διότι η πάγια χρηματιστηριακή συμβουλή λέει : think globally, act locally.

Έτσι είχε μεγάλο ενδιαφέρον για το εγχώριο επενδυτικό κοινό, το ειδικό αφιέρωμα της Liberal Markets, το περασμένο Σάββατο, όπου καταξιωμένοι χρηματιστές και διαχειριστές, επέλεξαν τις ελληνικές μετοχές «που θα έβαζαν στον μπαούλο», δηλαδή τις μετοχές για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Τις μετοχές, που επιλέγουν στους σημερινούς αβέβαιους καιρούς. Τις γνωστές και ως «μετοχές παντός καιρού».

Ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ο Μυτιληναίος, o ΟΛΠ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΑΔΜΗΕ, η Quest Συμμετοχών, η Motor Oil, η Jumbo, ο Τιτάν International, και η Coca Cola Hellenic Bottling ήταν οι μετοχές που αναφέρθηκαν σε αυτήν την έρευνα.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από τα ονόματα των εταιριών των εισηγμένων μετοχών, έχουν τα κριτήρια που χρησιμοποίησαν για τις επιλογές τους, οι έμπειροι διαχειριστές και χρηματιστές. Διότι αυτό έχει σημασία. Να μάθουμε το πως σκέφτονται και πως λειτουργούν οι άνθρωποι για τους οποίους το χρηματιστήριο δεν είναι μια περιστασιακή απασχόληση ή μια ευκαιριακή συμμετοχή. Αλλά το επάγγελμα τους.

Οι μετοχές αυτές κατ’ αρχάς, δεν είναι κάποιες περιστασιακές φοβερές επενδυτικές ευκαιρίες. Δηλαδή, δεν είναι οι μετοχές που αύριο θα διπλασιάσουν την τιμή τους από κάποιο εσωτερικό επιχειρηματικό νέο, ούτε που θα ανακαλύψουν ένα σπουδαίο φάρμακο, ή μια ψηφιακή εφαρμογή, ή ένα πρωτοποριακό προϊόν που θα διεισδύσει ξαφνικά στις αγορές. Δεν είναι οι μετοχές στις οποίες κάποιος επενδυτής θα κάνει trading, δηλαδή θα προβαίνει σε διαρκείς αγοραπωλησίες, στην προσπάθεια του να αποκομίσει κάποια βραχυχρόνια κέρδη.

Είναι όμως οι μετοχές «παντός καιρού», που με την παρουσία τους, μπορούν κάθε, μα κάθε στιγμή, να δικαιολογήσουν για ποιον λόγο συμμετέχουν σε οποιοδήποτε ιδιωτικό ή θεσμικό χαρτοφυλάκιο. Είναι μετοχές που βασίζονται σε ισχυρά θεμέλια, τα οποία δεν είναι απαραίτητα μόνο οικονομικά.

Και ποια είναι αυτά τα ισχυρά θεμέλια των επιλεγμένων μετοχών; Είναι η τοποθέτηση τους στην ελληνική αλλά στην διεθνή οικονομία, η φύση των των εργασιών τους και της παραγωγής τους, η εταιρική τους διακυβέρνηση, το ισχυρό management, οι σταθεροί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, η εξωστρέφεια, η προβλεψιμότητα της πορείας των μεγεθών τους, οι υψηλές αποδόσεις που έχουν δώσει στους μετόχους τους, η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους, η υψηλή εμπορευσιμότητα τους στο χρηματιστήριο, η συμμετοχή αλλοδαπών και εγχώριων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό τους κεφάλαιο και φυσικά οι καθαροί και διαφανείς ισολογισμοί, τα δυνατά ταμεία, οι ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές, τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου ανάμεσα στα άλλα.

Όλα αυτά τα ισχυρά θεμέλια, δεν είναι τίποτα σοφίες, αλλά ούτε και απλά λόγια για να γεμίζουν οι αναλυτές τις εκθέσεις του συντάσσουν. Είναι ουσία. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Ο όμιλος αυτός δραστηριοποιείται στις κατασκευές, στην ενέργεια, στην εκμετάλλευση ακινήτων, στις παραχωρήσεις, στον χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων και αλλού. Αποτιμάται στα 540 εκατ. ευρώ. Έχει Ρ/Ε μονοψήφιο με βάση τα κέρδη του 2019. Διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης και υπό κατασκευή, ΑΠΕ ισχύος περίπου 2 GW, στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στην Πολωνία και στη Βουλγαρία. Έχει αναλάβει να κατασκευάσει το αεροδρόμιο στο Καστέλι και το project στο Ελληνικό. Με ρευστότητα 200 εκατ. ευρώ, με ιστορικό σταθερών μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, με πρότυπη εταιρική διακυβέρνηση και με σημαντική παρουσία ξένων θεσμικών επενδυτών στην μετοχική της βάση.

Φυσικά και έχει σημασία η λίστα των ονομάτων των εταιρειών που πρότειναν οι έμπειροι διαχειριστές και χρηματιστές. Επιτρέψτε μου όμως να τονίσω, ότι πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουν οι επενδυτές, το τρόπο που σκέφτονται οι επαγγελματίες και τα κριτήρια που χρησιμοποιούν στην διαδικασία της λήψης των αποφάσεων τους.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.