Κι όμως η κ. Θάνου μπορεί να πέσει από την καρέκλα

Κι όμως η κ. Θάνου μπορεί να πέσει από την καρέκλα

Του Σάκη Μουμτζή

Το σημαντικό και προκλητικό δεν ήταν που η κ. Θάνου διορίστηκε και με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Νόμιμο κόμμα είναι, στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει να μην τελειώσει ποτέ η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Και το κυριότερο, και τα δύο κόμματα τα ενώνει το μίσος τους για την Νέα Δημοκρατία και τον Α.Σαμαρά.

Ολα αυτά είναι γνωστά σε όλους εκτός από τους «πρόθυμους». Εκτός από αυτούς που, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, θέλουν να βλέπουν μια στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την σοσιαλδημοκρατίας. Ως γνωστόν όμως σοσιαλδημοκρατία και εθνικοσοσιαλισμός δεν συμβαδίζουν.

Αυτό που προκάλεσε, ήταν η δήλωση της κ.Θάνου προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πως «τώρα κανένας δεν μπορεί να την κουνήσει από την θέση της». Αλαζονεία; Έπαρση; Ανοησία; Πρόκληση; Μπορεί και όλα αυτά μαζί. Το σίγουρο είναι πως όταν ο φουκαράς πολίτης, που υπερφορολογείται, ακούει για το 5χίλιαρο που θα παίρνει κάθε μήνα αυτή η κυρία, εξοργίζεται. Μπορεί ο Α.Τσίπρας να ξεπληρώνει τα γραμμάτια του στην κ.Θάνου, όμως η ζημία που υφίσταται το κόμμα του είναι μεγάλη.

Θα μου πει τώρα ο αναγνώστης πως ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται. Κάθε εβδομάδα έχουμε και από ένα σκάνδαλο της «πρώτης φοράς Αριστεράς». Στον διορισμό τη κ.Θάνου θα κολλήσουν; Έχουν περάσει στην ζώνη της πλήρους ανηθικότητας και συνεχώς βυθίζονται. «Χαβιάρι, φαγοπότι, με Άρη Βελουχιώτη». Τους έτσουξε!

Συνεπώς, μέχρις εδώ όλα είναι φυσιολογικά, σύμφωνα με τα ήθη της Αριστεράς. Το αξιοπερίεργο είναι η άγνοια νόμου της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου. Γιατί αυτό φανερώνει η δήλωση της πως κανείς δεν μπορεί να την κουνήσει.

Κι όμως με έναν νόμο και ένα άρθρο, η κ.Θάνου θα πέσει από την καρέκλα της. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα καταργηθεί και στην θέση της θα δημιουργηθεί μια άλλη. Τόσο απλό; Τόσο απλό. Δεν το γνώριζε; Φαίνεται πως δεν το γνώριζε.

Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 31 ανεξάρτητες αρχές. Από αυτές όμως συνταγματικά κατοχυρωμένες είναι ΜΟΝΟΝ οι 5 ( πέντε).

1.Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

2.Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ( ΕΣΡ)

3.Η Αρχή Προστασίας Απορρήτου Τηλεπικοινωνιών

4.Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και

5.Ο Συνήγορος του Πολίτη.

Οι υπόλοιπες 26 ανεξάρτητες αρχές είτε αναβαθμίζονται είτε εκκαθαρίζονται με έναν απλό νόμο. Νομίζω πως τα πράγματα είναι πολύ ευνόητα που δεν χρειάζεται κάποιος να έχει νομικές γνώσεις για να τα αντιληφθεί.

Χωρίς—προς Θεού—να θέλω να αμφισβητήσω την νομική επάρκεια της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, όμως τείνω να πιστέψω πως δεν γνωρίζει την λατινική έκφραση sic transit gloria mundi, που αποτυπώνει την ματαιότητα της ανθρώπινης εξουσίας.

Στην περίπτωση μας ένας απλός νόμος αρκεί για να το επιβεβαιώσει.