Καμένα σπαρτά, καμένα μυαλά

«Η πεταλούδα του κορονοϊού που πέταξε απ την Κίνα θα γίνει η σπίθα που θα κάψει τα σπαρτά στον κάμπο του Νεοφιλελευθερισμού που έσπειρε η σχολή του Σικάγου και του Μίλτος Φρίντμαν», είπε ο Κομαντάντε Παύλος. Νιώθω συγκινημένος. Περιμένουμε γονατιστοί στην μέση του κάμπου, φορώντας τις λευκές μας κελεμπίες, την λάβα να πάρει τις ψυχές μας και να γίνουμε θυσία στον Μολώχ του σοσιαλισμού.

Είπα τέτοιες μέρες να μην ασχοληθώ με τα παιδιά της Κουμουνδούρου. Αλλά δεν αφήνουν να αγιάσει ούτε ένας Μινώταυρος που βρίσκεται εσώκλειστος στον Λαβύρινθο. Βγαίνει, λοιπόν, χτες ο πρόεδρος Αλέξης και λέει στην κυβέρνηση ότι δεν έκανε κάτι σημαντικό. Ότι άλλες χώρες έδωσαν το … 20% του ΑΕΠ τους και όχι το 1% που έδωσε η δικιά μας. Με άλλα λόγια μας λέει ο δις εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας ότι θα έπρεπε την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση να εξαγγείλει μέτρα ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι και το 2015 ο Αλέξης μας είχε δείξει την αδυναμία του στα μαθηματικά. Μπορεί στο μπλα – μπλα να ήταν άριστος, αλλά με τους αριθμούς δεν το είχε.

Κι ύστερα μας είπε εκείνο για το δώρο του Πάσχα. Να μην τολμήσουν και δεν δώσουν το δώρο του Πάσχα. Κάτι έπρεπε να πει ο άνθρωπος! Τελικά έχει δίκιο η συντρόφισσα Μπαζιάνα που είναι ερωτευμένη με το μυαλό του Παύλου. Ο Παύλος δεν κινδύνεψε να εμφανιστεί σαν να μην ξέρει αριθμητική, όπως ο Αλέξης. Το έριξε στην υψηλή φιλοσοφία: «θα κάψει τα σπαρτά στον κάμπο του Νεοφιλελευθερισμού». Κι ύστερα ρωτάνε πολλοί ποιος είναι ο φυσικός διάδοχος του Αλέξη. Μα φυσικά ο Παύλος Πολάκης. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Όχι πια…

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα χρειάζεται κάτι διαφορετικό από την αντιπαράθεση των αμφιθεάτρων. Το ερώτημα είναι αν αυτό το πολιτικό προσωπικό μπορεί, τελικά, να παράγει κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη μας παρουσιάζει. Αν μπορούσε θα το έκανε. Ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει. Αφτιά και ακούει. Στις δύσκολες ώρες που έρχονται ο άλλος θυμήθηκε τον … Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού. Όπως και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Τόσο η Αριστερά του Πολάκη όσο και η Δεξιά του Κακλαμάνη έχουν τον ίδιο εχθρό: Τον Μίλτον Φρίτμαν. Ίσως έχουν μία ευκαιρία να αναθεωρήσουν! Αύριο Σάββατο μοιράζουμε μαζί με τον Φιλελεύθερο ένα ακόμη dvd από το ντοκιμαντέρ του Μίλτον. Θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν νέο κόσμο ιδεών. Διότι αυτά που μας λένε για σπαρτά που καίγονται τα έχουμε ακούσει κι άλλες φορές. Ας προσπαθήσουν, τουλάχιστον, να είναι πιο πρωτότυποι.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]