Ισχυρές αντιδράσεις στο Κόσοβο για την αναγνώριση συνόρων με το Μαυροβούνιο

Ισχυρές αντιδράσεις στο Κόσοβο για την αναγνώριση συνόρων με το Μαυροβούνιο

 

(Φωτ.: Βουλευτές της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο του Κοσόβου έριξαν δακρυγόνα προκειμένου να διακόψουν τη συνεδρίαση. Photo by Anadolu Agency / Contributor / Getty Images /?Ideal Image)

Του Γιάννη Δημητριάδη*

Εν μέσω έντονων διαμαρτυριών από τους εθνικιστές και μποϊκοτάζ από τους Σέρβους βουλευτές, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου προσπαθεί να επιτύχει μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα οριοθετεί οριστικά και αμετάκλητα, τα σύνορα της χώρας με το Μαυροβούνιο και φέρνοντας τη χώρα, πιο κοντά στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κοσοβάρος Πρωθυπουργός Ίσα Μουσταφά, πριν μια εβδομάδα δήλωσε ότι «πολιτικές πιέσεις» από την αντιπολίτευση οδήγησαν το σχέδιο νόμου να αφαιρεθεί από την ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου. Ο ίδιος είπε ότι η νομοθεσία θα πρέπει να επανεξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Εκατοντάδες άνθρωποι που είναι αντίθετοι με την οριοθέτηση των συνόρων, ξέσπασε σε χειροκροτήματα στην είδηση ??της αναβολής της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Η αστυνομία συνέλαβε την αναπληρώτρια πρόεδρο του κοινοβουλίου Άιντα Ντεργούτι έξω από το κοινοβούλιο την 1η Σεπτεμβρίου και είπε ότι βρήκε κάποια σπρέι μεταξύ των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Ανακοίνωσε επίσης πως μετά από μια επιδρομή νωρίτερα την ίδια ημέρα βρέθηκε υλικό που χρησιμοποιείται για να κάνει την κατασκευή βομβών μολότοφ.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, αρκετές φορές στο παρελθόν, έριξαν δακρυγόνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου, προκειμένου να διακόψουν τη συνεδρίαση.

Ο Φατμίρ Λιμάι, ο πρόεδρος του κόμματος, της Πρωτοβουλίας του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο αναβλήθηκε λόγω της άρνησης των Σέρβων εθνικιστών βουλευτών να παραστούν στη συνεδρίαση και να εξασφαλίσει η κυβερνώσα ένωση κομμάτων την σχετική πλειοψηφία.

Για την ψήφιση του σχεδίου νόμου θα πρέπει τα δύο τρίτα των 120 ψήφων του κοινοβουλίου να το στηρίξουν, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και μερικοί που ανήκουν στα κυβερνώντα κόμματα, στέκονται απέναντί του.

Οι Σέρβοι βουλευτές κατέχουν 11 έδρες στο κοινοβούλιο και οι ψήφοι τους - ως μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού - θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την έγκριση του νομοσχεδίου.

Ο Σλάβκο Σίμιτς, ο επικεφαλής της σερβικής Λίστα (Κοσσυφοπέδιο) κόμμα, ότι οι βουλευτές του κόμματός του δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου λόγω του «σύνθετου περιβάλλοντος ασφάλειας για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και τις περιουσίες τους».  Πρόσθεσε δε, ότι άλλα μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού είχαν στο παρελθόν εμποδίσει κάθε ζωτικής σημασίας διαδικασία, που αφορά τα συμφέροντα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

«Καλό για το Κοσσυφοπέδιο»

Η έγκριση του σχεδίου συνόρων, έχει υποδειχθεί από τις χώρες μέλη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αναγκαία για τη βαλκανική χώρα να κινηθεί εγγύτερα προς τις Βρυξέλλες και για την απόκτηση του δικαιώματος ταξιδιών χωρίς βίζα στην ΕΕ.

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο Γκρέγκ Ντελάγουϊ, δήλωσε ότι το σχέδιο οριοθέτησης είναι «καλό για το Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η χρήση του θέματος από πολιτικούς που αναζητούν να κερδίσουν «πόντους», θα οδηγήσει σε «ξενοφοβία και τον εθνικισμό».

Η συμφωνία οριοθέτησης - η οποία υπεγράφη από Κοσοβάρους και του Μαυροβούνιους αξιωματούχους το 2015 - έχει πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, υπό την ηγεσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που λένε ότι το νομοσχέδιο θα μεταφέρει κάποιες 8.200 εκτάρια γης στο Μαυροβούνιο. Στην ουσία όμως οι εθνικιστές Κοσοβάροι δεν αντιτίθενται στην οριζόμενη συνοριακή γραμμή αλλά γιατί θεωρούν πως θα έπρεπε μια λωρίδα από το Μαυροβούνιο που οδηγεί ως την θάλασσα και στην οποία ζουν Αλβανοί, να περιέλθει στο Κόσοβο.

Η γραμμή οριοθέτησης που ισχύει σήμερα και για την οποία ζητείται νομιμοποίηση με την επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο ορίστηκε, για πρώτη φορά, από τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισάαρι, το 2007, πριν από τη σύσταση του κράτους του Κοσόβου, κι όταν ακόμη ανήκε στη Σερβία.

Η επιμονή των ΗΠΑ και της ΕΕ το θέμα να επιλυθεί και να κατοχυρωθεί νομικά οφείλεται στο γεγονός πως εκφράζονται φόβοι για μελλοντική διένεξη ανάμεσα στο Κόσοβο και το Μαυροβούνιο, δυο χώρες που επιθυμούν την ένταξή τους στην ΕΕ και που η τελευταία δεν επιθυμεί να υποδεχθεί πριν επιλύσουν τα αναμεταξύ τους ζητήματα.

* Ο κ. Γιάννης Δημητριάδης είναι δημοσιογράφος.