Ιωσήφ Αβράμογλου για Σόιμπλε

Ιωσήφ Αβράμογλου για Σόιμπλε

Του Ιωσήφ Αβράμογλου*

Είναι πολλοί, είτε ως Συριζαίοι, είτε ως αριστεροί, είτε ως Έλληνες, που δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι υπάρχει μία έστω πιθανότητα, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών να εννοούσε ως ανόητο τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Θέλω να το αναλύσω λίγο αυτό...

Κατ'' αρχήν δεν θέλουν να το αποδεχθούν, διότι αν το αποδεχθούν θα πρέπει και να θυμώσουν και δεν θέλουν να ξαναθυμώσουν με τους δανειστές και δη τους Γερμανούς, που κρατούν απολύτως τις τύχες μας στα χέρια τους (κακά τα ψέματα).

Κάνουν όμως ένα λάθος. Δεν πρέπει να ρίξουν το βάρος στην λέξη «ανόητος», που είναι η προσβλητική και κατά μία έννοια θα ήταν πολύ χοντρό να εκτοξεύεται έτσι δημοσίως κατά του Έλληνα πρωθυπουργού... Πρέπει να το ρίξουν στη λέξη «εφαρμογή». Και η «εφαρμογή» δεν ταιριάζει στο προσφυγικό ούτε και πουθενά αλλού, παρά μόνον στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που έχει υποσχεθεί η Ελλάδα με 4 διαφορετικές κυβερνήσεις και δεν εννοεί να το κάνει, παρά το γεγονός ότι διασώζεται συνεχώς και ακαταπαύστως!

Δύο λοιπόν είναι τα σημεία που... «αποδεικνύουν» ότι το «ανόητος» στοχεύει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Το ένα είναι ότι η λέξη «εφαρμογή» πουθενά αλλού δεν χρειάζεται περισσότερο απ'' ότι στην ελληνική υπόθεση, μέσα σε όλα τα θέματα που απασχολούν εντόνως την Ε.Ε. και το δεύτερο είναι η απαράδεκτη καθυστέρηση για την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων. Διότι μπορεί σε εμάς ο πολύς χρόνος που έχει κυλήσει να μας φαίνεται πιο γεμάτος, εξ αιτίας του συμπυκνωμένου των συνεχών πολιτικών εξελίξεων... για τους δανειστές όμως φαίνεται ένα ίδιο μοτίβο... μια συνεχής άρνηση και μια αναβλητικότητα, παρά τα δυσμενέστατα γεγονότα (ύφεση, ανεργία, capital controls, φόροι, μειώσεις συντάξεων).

Να το πω κι αλλιώς... Μας έχουν συμβεί τα μύρια όσα, είναι ακόμα κλειστές κατά κάποιο τρόπο οι τράπεζες, δεν υπάρχει ρευστότητα... και όμως ακόμα δεν εννοούμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, που θα μας οδηγήσουν άμεσα στην αναδιάρθρωση του χρέους και στην έξοδο από την ύφεση. Μήπως όλο αυτό δεν είναι μια εθνική ανοησία; Τότε γιατί να μην περιμένουμε να ακούσουμε «είναι η μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που σας κάνει να υποφέρετε ακόμα, ανόητοι»; Είτε το είπε ο Σόϊμπλε, είτε το έλεγε ο Θεός! Και μήπως, θα πρέπει από ''δω και πέρα να περιμένουμε να το ακούμε αυτό πιο συχνά, πιο φωναχτά, πιο αυστηρά και πιο χοντρά;

Εμένα, η συγκεκριμένος χαρακτηρισμός στον συγκεκριμένο Έλληνα πρωθυπουργό δεν με ενοχλεί καθόλου, διότι ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός είναι ο κατ'' εξοχήν εκπρόσωπος της μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, της αναλγησίας, της υποκρισίας και των έμμεσων πολιτικών εκβιασμών, που όλα είναι εις βάρος του εθνικού συμφέροντος. Ακόμα κι αν παίρνει λίγο σβάρνα και εμένα, ως Έλληνα πολίτη... το αποδέχομαι, διότι αναγνωρίζω ότι σίγουρα έχω μερίδιο ευθύνης στην μέχρι τώρα καθυστέρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων κι ας μην ανήκω στο στρατόπεδο του Τσίπρα.

Αν δεν συμμεριζόμουν τη φωνή της πολιτικής αυτοκριτικής, θα μπορούσα εύκολα και εγώ να συντάξω λίβελους για τους «κακούς» Γερμανούς ή να πω ότι... βρέχει!

* Ο Ιωσήφ Αβράμογλου είναι γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός, αναλυτής του διεθνούς ρεπερτορίου μουσικής και διοργανωτής συναυλιών.