Η υποκρισία της κυβέρνησης δικαίωσε το «κίνημα της γραβάτας»

Η υποκρισία της κυβέρνησης δικαίωσε το «κίνημα της γραβάτας»

του Ιωάννη Βρούτση*

Δίνοντας ένα απίστευτο ρεσιτάλ υποκρισίας, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέχισαν το “ξήλωμα” του νόμου Κατρούκαλου (Ν.4387/2016), που από το 2016 μέχρι και χθες διαφήμιζαν ως ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τομή και ασφαλιστική δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα “ξήλωσαν” το βασικό του πυλώνα, αυτό που επί 2,5 ολόκληρα χρόνια υπερασπίζονταν με πολιτικό πάθος και ιδεοληπτική εμμονή, το ενιαίο 20% στις ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών και μη μισθωτών για όλους τους εργαζόμενους. Αυτό που υπερασπίζονταν, ως “ασφαλιστική δικαιοσύνη” και “μεταρρύθμιση”, λοιδορώντας και καταγγέλλοντας όλους όσους είχαν διαφορετική άποψη.

Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία με συνέπεια –επί 2,5 χρόνια- έδινε συνεχόμενες μάχες και επέμενε για τη μείωση των εξοντωτικών εισφορών, που τιμωρούν τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και αυτοϋπονομεύουν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Άλλωστε, είναι ακόμη νωπές οι μνήμες, όταν χιλιάδες δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, διαμαρτύρονταν έξω από τη Βουλή για τις εξοντωτικές εισφορές που επέβαλλε ο νόμος “Κατρούγκαλου”, ενώ την ίδια στιγμή η προπαγανδιστική μηχανή του ΣΥΡΙΖΑ απαξίωνε την έντονη και δίκαιη διαμαρτυρία τους βαπτίζοντάς την ως «Κίνημα της Γραβάτας».

Σήμερα, οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με απύθμενο θράσος και χωρίς το παραμικρό ίχνος ντροπής, άλλαξαν προσωπείο και υπερασπίστηκαν θέσεις που μέχρι χθες κατήγγειλαν. Με απλά λόγια, προσχώρησαν στην διακηρυγμένη θέση της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των εισφορών, δικαιώνοντας ταυτόχρονα το «Κίνημα της Γραβάτας».

Ωστόσο, παρά τη μείωση των εισφορών κατά 33,33% για κύρια σύνταξη (από το 20% στο 13,3%), οι ευεργετικές ωφέλειες στους ασφαλισμένους θα είναι σημαντικά μικρότερες, καθώς από την 1/1/2019 καταργείται η έκπτωση του 15% στο ασφαλιστέο εισόδημα. Επιπλέον, η μείωση των εισφορών συνοδεύεται και από περαιτέρω μείωση των συντάξεων κατά 33,33%. Κάτι που η κυβέρνηση συνειδητά αποκρύπτει από τους ασφαλισμένους.

Την ίδια στιγμή, το ύψος του ασφαλιστέου εισοδήματος (586x10x12=70,320 ευρώ) παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και επώδυνο, καθώς οι νέες ασφαλιστικές εισφορές που προκύπτουν -σε ετήσια βάση- μαζί με την εισφορά υγείας φτάνουν στο ύψος των 14.260,89 ευρώ! Ένα ποσό, που συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα επαχθές, ενώ η σύνταξη που αντιστοιχεί σε αυτό δεν είναι ανταποδοτική.

Αποτέλεσμα είναι, να συνεχίζονται οι αδικίες και συνακόλουθα η αντιαναπτυξιακή λογική του νόμου.
Το ασφαλιστέο αυτό εισόδημα και οι ασφαλιστικές εισφορές που του αντιστοιχούν, το επόμενο διάστημα, πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς με το Ν. 4172/2013 (υπ. Εργασίας-Κυβέρνηση Σαμαρά) πρόκειται να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, που σήμερα είναι 586 ευρώ (σε 14μηνη βάση). Κάτι που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και το ασφαλιστέο εισόδημα και τις εισφορές.

Η νομοθετική πρωτοβουλία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, μας βρήκε σύμφωνους στη βουλή και απέσπασε τη θετική μας ψήφο. Και αυτό, γιατί η Νέα Δημοκρατία -ως κόμμα ευθύνης- στηρίζει οτιδήποτε κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, πόσο μάλλον όταν δικαιώνεται από κάτι που αποτελεί δική της θέση και πρόταση.

Ωστόσο, θεωρούμε ότι το “ξήλωμα” του βασικού πυλώνα του νόμου Κατρούκαλου (Ν.4387/2016) για το ενιαίο των εισφορών, αποτελεί ημίμετρο και μπάλωμα, καθώς οι προκλήσεις για ένα ασφαλιστικό δίκαιο, γενναία ανταποδοτικό, ελκυστικό, που να ενισχύει την απασχόληση και την ασφαλιστική συνείδηση παραμένουν ακόμη ανοιχτές.

*Ο κ. Ιωάννης Βρούτσης είναι Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κυκλάδων