Η Τουρκία προετοιμάζεται για πόλεμο

Σκεφτείτε στα μεγάλα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια να έβγαιναν διάφοροι και να έλεγαν «πάμε να βομβαρδίσουμε τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας» και άλλα τέτοια «εθνικοπατριωτικά». Δε θα τα λέγανε αυτά τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά μια τέτοιου είδους προπαγάνδα όταν επαναλαμβάνεται από την τηλεόραση έχει – τουλάχιστον - την ανοχή κράτους. Στην Τουρκία συμβαίνει όλο αυτό με χειρότερο τρόπο! Το «σύστημα», αλλά και ο πολιτικός κόσμος προετοιμάζουν ανοικτά την κοινή γνώμη της χώρας για «εξελίξεις».

Είναι απίθανες οι δηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ξεκινούν από τους εμπνευστές της γαλάζιας πατρίδας που λένε στα σοβαρά ότι η Ελλάδα … κατέλαβε τουρκικά νησιά και φτάνουν μέχρι γραφικούς τύπους που με μία καθαρά καφενόβια συμπεριφορά καλούν την κυβέρνησή τους να επιτεθούν σε … δύο τρία νησιά. Έτσι, για να δείξουν στους Έλληνες! Δε θα μείνουμε στο πως απαντώνται αυτές οι απίστευτες «θέσεις». Εκείνο που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι στη γειτονική μας χώρα καλλιεργείται ένα κλίμα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε σύγκρουση. Από ένα σημείο και μετά, πάντως, η επιλογή του δρόμου της κοινής λογικής θα είναι πρακτικώς αδύνατη, αφού η κοινή γνώμη της Τουρκίας θα την εκλάβει τότε ως «υποχώρηση» και το γεγονός αυτό θα την καθιστά πλέον ως επιλογή υψηλού πολιτικού ρίσκου.

Ας προσπαθήσουμε να δούμε την εικόνα από ψηλά! Η Τουρκία αποφάσισε κάποια στιγμή να ανοίξει το θέμα των «γκρίζων ζωνών» και εν συνεχεία «ανακάλυψε» τη γαλάζια πατρίδα. Έπειτα άρχισε να βομβαρδίζει τον ΟΗΕ με έγγραφα για την αποστρατικοποίηση των νησιών και εσχάτως έχει υιοθετήσει μια άκρως επιθετική γλώσσα με ευθείες απειλές εναντίον της χώρας μας. Ευτυχώς, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει πάρει το μήνυμα και δεν ακολουθεί την πρακτική που ακολουθούσε στο παρελθόν η Αθήνα και η οποία απέδιδε την τουρκική στρατηγική σε επιλογές με μόνο αποδέκτη την τουρκική κοινή γνώμη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή ότι η συνεχής υποχωρητικότητα εκ μέρους της Ελλάδας και για χάρη της … ειρήνης αποθρασύνει την Τουρκία. Κι επιπλέον ότι χρειάζεται να βγάλουμε από την άμμο το κεφάλι μας και να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι φανερή χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Μόλις βγάλει κανείς το κεφάλι από την άμμο βλέπει απέναντι την Τουρκία να ετοιμάζεται για κάτι περισσότερο από ένα θερμό επεισόδιο.

Η Ελλάδα κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει! Ενισχύει την άμυνά της και τις διεθνείς συμμαχίες της. Νομίζουμε, πάντως, ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Δε θέλουμε τον πόλεμο, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα έρθει κάποιος άλλος να πολεμήσει για μας. Δεν υπάρχει σώφρων λαός που να επιζητά τον πόλεμο. Αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και να υποκριθούμε ότι όλα είναι καλά. Διότι δεν είναι!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]