Η πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες το απόγευμα την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, και ουσιαστικά την επόμενη Πρόεδρο καθώς μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος οι σημερινές κοινοβουλευτικές ισορροπίες καθιστούν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την εκλογή της διασφαλισμένη. Πρόκειται για τη δικαστικό και νυν Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η πρώτη λοιπόν πρόεδρος του ΣτΕ θα είναι και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο συμβολισμός είναι βεβαίως ισχυρός και γίνεται ακόμη σημαντικότερος καθώς η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, αν κανείς διατρέξει απλώς το βιογραφικό της είναι σαφές ότι δεν είχε ως αποκλειστικό, ή κύριο κριτήριο το φύλο της, αλλά την πορεία και το έργο της.

Βεβαίως, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, το Σύνταγμα δεν προβλέπει ουσιαστικές εξουσίες και αρμοδιότητες για την Πρόεδρο. Ο ρόλος της θα είναι πρωτίστως συμβολικός καθώς καλείται να σηματοδοτεί και να εγγυάται αφενός την ενότητα του έθνους και αφετέρου την προσήλωση της πολιτείας στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, την οποία είχα την τιμή να συναντήσω μία μόνο φορά σε κάποια εκδήλωση, συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ανταποκριθεί σ’ αυτόν τον συμβολικό, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Ας μη ξεχνάμε ότι η χώρα μας μόλις βγαίνει από μια περίοδο έντονης πόλωσης που δοκίμασε τις πολιτικές δυνάμεις, ολόκληρη την κοινωνία, αλλά και τις αντιστάσεις της δημοκρατίας μας.

Το ζητούμενο σήμερα λοιπόν είναι η γρήγορη επούλωση αυτών των πληγών, η αποκατάσταση του κύρους και της αποτελεσματικότητας του πολιτεύματος. Και ο βαθμός επιτυχίας αυτών των στόχων θα κρίνει και την αποτελεσματικότητα της χώρας μας να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που πιθανότατα έρχονται και αφορούν μεταξύ άλλων και το πεδίο των διεθνών σχέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως όλοι μας ευχόμαστε καλή επιτυχία στην πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρο και ελπίζουμε να συνεχίσει με την ίδια επιτυχία όπως έκανε κατά τη δικαστική της σταδιοδρομία, να υπηρετεί από το ύπατο αυτή τη φορά πολιτειακό αξίωμα τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και να προασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας.