7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Η προοδευτική ΝΔ και ο συντηρητισμός του Μητσοτάκη

Τα δεύτερα γενέθλια της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να τα γιορτάσει με μια ισχυρότατη επαναβεβαίωση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας με την οποία έλαβε την ψήφο των πολιτών το 2019. Αν αυτό συνδυαστεί με αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα για να «φρεσκάρει» την ομάδα, θα φανεί σύντομα.

Πάντως στο Μαξίμου επί Μητσοτάκη ο ανασχηματισμός δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο απ' αυτό που είναι: διόρθωση αστοχιών, ενίσχυση τομέων, επιβράβευση προσώπων, ευκαιρίες σε κάποιους να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Σημαντικό πολιτικό γεγονός και κυβερνητικό ορόσημο δεν είναι. Σημαντικό γεγονός είναι μόνο για όσους χάνουν την υπουργική πρωτοκαθεδρία και για τους «πρωτάρηδες» που θα χρησιμοποιηθούν. Κάποιοι στη δημόσια συζήτηση υπονοούν ότι η ΝΔ δεν διαθέτει ούτε το dna ούτε τα πρόσωπα για να υπηρετηθεί ο προοδευτικός μετασχηματισμός της και το μεταρρυθμιστικός της έργο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμμερίζεται αυτή την εντύπωση. Πιστεύει -και αυτό το φέρει και ως πατρική πολιτική κληρονομιά- ότι η παράταξη της ΝΔ είναι η πλέον προοδευτική δύναμη της χώρας. Διαχρονικά και με αποδείξεις. Οι μεγάλες δύσκολες επιλογές προόδου που έγιναν στο παρελθόν, φέρουν την υπογραφή της συντηρητικής παράταξης. 

Κεντρικά από το Μαξίμου απορρίπτεται και η εσκεμμένη πονηρή υποτίμηση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και η προσπάθεια να δημιουργηθούν διαλυτικοί ανταγωνισμοί με όσα στελέχη έχουν προσέλθει στο κυβερνητικό σχήμα από άλλους χώρους.

Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στην παρούσα φάση βρίσκεται στην  πλεονεκτική θέση να προμηθεύεται στελέχη από όλα τα «ράφια». Από την κοινοβουλευτική του ομάδα, από κομματικούς χώρους έξω από τη ΝΔ, από την ιδιωτική αγορά, από το εξωτερικό. Από παντού. Οι προσκλήσεις του παραμένουν δελεαστικές και επειδή ενώ μπαίνει στο δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας η φθορά της κυβέρνησής του είναι ελάχιστη. Ο «πάγκος» του είναι μεγάλος. Αλλά γνωρίζει πως τις μεγάλες πολιτικές μάχες θα τις δώσει μαζί με τους βουλευτές, τα στελέχη της παράταξης τον κομματικό οργανισμό της ΝΔ. Με συντηρητικό και προσεκτικό τρόπο ο Κ. Μητσοτάκης κάνει τις προσαρμογές που χρειάζονται στο κόμμα αλλά δεν υποτιμά την εξής φαινομενική αντινομία: ο «συντηρητισμός» της παράταξης της επιτρέπει να λειτουργεί ως δύναμη προόδου.